Andronescu: Toate propunerile la Codul educaţiei, reanalizate şi discutate cu partenerii sociali

Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, a declarat, vineri, la finalul întâlnirii cu Mircea Miclea, că va reanaliza toate propunerile aduse la Codul educaţiei, urmând ca săptămâna viitoare să aibă o nouă întâlnire cu partenerii sociali.

20 afișări
Imaginea articolului Andronescu: Toate propunerile la Codul educaţiei, reanalizate şi discutate cu partenerii sociali

Andronescu: Toate propunerile la Codul educaţiei, reanalizate şi discutate cu partenerii sociali (Imagine: Mediafax Foto)

Ecaterina Andronescu a spus că încearcă să identifice formula cea mai potrivită pentru legile educaţiei, urmând ca săptămâna viitoare să discute din nou cu partenerii sociali modificările aduse acestui cod.

Ministrul Educaţiei a adăugat că vineri a discutat cu preşedintele Comisiei prezidenţiale pentru educaţie, Mircea Miclea, despre structura pe ciclurile Bologna, formele de învăţământ pentru fiecare ciclu.

"Am încercat să ducem licenţa doar spre forma cu frecvenţă, să desfiinţăm învăţământul la distanţă pentru ciclul de licenţă, dar am convenit ca studentul să participe parţial, pe competenţe practice, de specializare", a precizat Andronescu.

Totodată, ministrul Educaţiei a arătat că discuţiile au fost şi despre masterat, care este definit în Cod pe domeniul de racordare la licenţă, precum şi despre doctorat.

Mircea Miclea a propus clasificarea doctoratului în ştiinţific şi profesional, în timp ce ministrul Educaţiei a insistat doar pe menţinerea doctoratului ştiinţific.

În ceea ce priveşte managementul universităţilor, Mircea Miclea a venit cu două puncte de vedere, unul dintre ele referindu-se la numirea prorectorilor şi a decanilor de către rector, care să fie ales de senatul universităţii, iar celălalt ca prorectorii şi decanii să fie aleşi de comunităţile pe care urmează să le conducă.

"Am convenit să lăsăm conducerea universităţilor la nivelul consiliului de administraţie", a spus ministrul Educaţiei.

Din punct de vedere al finanţării învăţământului superior, ministrul Andronescu a spus că susţine ideea finanţării în sistem multianual, pe tipuri de învăţământ şi i se pare "uşor irealizabilă" ideea de finanţare pe baza unui cost mediu.

Ecaterina Andronescu a subliniat, de asemenea, că au convenit ca vârsta de pensionare să reprezinte limita conducerii universităţii.

În ceea ce priveşte incompatibilităţile, ministrul Educaţiei a spus că susţine ideea ca rectorul să poată ocupa o funcţie publică, pentru o mai bună susţinere, formulă pe care Mircea Miclea o respinge.

Mircea Miclea a declarat că în urma discuţiilor de vineri de la MECI nu s-a ajuns la o concluzie comună în cazul legilor educaţiei, în ce priveşte învăţământul universitar şi că aşteaptă să vadă dacă în textul final vor fi asimilate soluţiile propuse de Comisie sau a venit degeaba la Minister.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici