Video Angajaţii din penitenciare se revoltă: Proteste în faţa mai multor închisori/ Manifestaţii şi la Aiud/ Revendicările demonstranţilor | VIDEO

Sindicatul Naţional al Lucrătorilor de Penitenciare (SNLP) a anunţat că începând de luni, 13 mai, în fiecare zi de luni, miercuri şi vineri, va organiza mitinguri în penitenciare. Sindicaliştii solicită, printre altele, adoptarea statutului poliţistului de penitenciare şi plata orelor suplimentare.

1054 afișări

UPDATE ORA 12:50 - Peste 100 de sindicalişti participă, luni, la un miting în faţa Penitenciarului Aiud, judeţul Alba. Aceştia cer Guvernului adoptarea statutului poliţistului de penitenciare, plata orelor suplimentare şi a normelor de hrană. La protest participă şi angajaţi din Deva, Codlea şi Târgu Jiu.

„Nemulţumirile sunt: lipsa acută de personal, fapt pentru care generăm peste un milion de ore suplimentare, care la momentul acesta nu sunt plătite şi nici recuperate, cu toate că Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului 114/ 2018 prevede ca, în perioada 2019-2021 întregului personal din sistemul de Apărare, Ordine publică şi Siguranţă naţională să-i fie plătită munca suplimentară, deoarece nu este posibil de a fi acordat timpul liber corespunzător. Un alt motiv este lipsa bugetului în sistemul penitenciar, astfel fiind afectate drepturile salariale ale angajaţilor, care nu mai au dreptul la decontarea cheltuielilor turistice, dreptul la actualizarea normei de hrană, dreptul la actualizarea normei de echipare. De asemenea, suntem în imposibilitatea de a putea încadra promoţiile de absolvire 2018-2019 de la Şcoala Naţională de Pregătire a Agenţilor de Penitenciare din Târgu Ocna”, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, Daniel Pasc, liderul de sindicat de la Penitenciarul Aiud.

El a precizat că una dintre principalele revendicări se referă la adoptarea statutului poliţistului de penitenciare.

„Avem un set de revendicari: adoptarea statutului poliţistului de penitenciare, prin eliminarea amendamentelor declarate neconstituţionale, nedemocratice şi antisindicale, care acest moment se află la Camera Deputaţilor, care este for decizional; publicarea de urgenţă a Ordinului de Ministru privind plata orelor suplimentare pentru perioada 2019-2021, impusă prin Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului 114/ 2018, similară celorlalte instituţii din structura de apărare naţională; plata muncii suplimentare, conform legii; stoparea suprasolicitării personalului pe fondul lipsei de resurse”, a mai spus Daniel Pasc.

În timpul protestului, au fost luate toate măsurile pentru buna desfăşurare a activităţii în penitenciar. „Conducerea unităţii a luat act de desfăşurarea mitingului şi de solicitările protestatarilor şi, de asemenea, a luat toate măsurile necesare desfăşurării în bune condiţii a activităţilor de serviciu şi a asigurării continuităţii misiunilor, precum şi toate măsurile necesare pentru garantarea acordării drepturilor persoanelor încarcerate şi a siguranţei locului de deţinere”, a declarant, pentru MEDIAFAX, Adelina Oltean, purtătorul de cuvânt al Penitenciarului Aiud.

UPDATE ORA 12:00 - Sorin Dumitraşcu, preşedinte al Federaţiei Sindicatelor din Administraţia Penitenciarelor, se află, luni, la Ministerul Justiţiei, pentru a discuta cu Ana Birchall despre deficitul cronic de personal şi problema resurselor bugetare care au declanşat proteste în sistemul penitenciar din România.

„Ministrul interimar Birchall ne-a contactat săptămâna trecută pentru o discuţie pe tema protestelor din penitenciare şi pentru a găsi soluţii. Protestele au început acum câteva săptămâni, astăzi a fost doar un alt episod. Am identificat deja posibile soluţii legate de deblocarea procedurii de resurse umane pentru că o mare problemă este deficitul cronic de personal. Am discutat de asemenea vineri şi despre problema aceasta bugetară, pentru că doar 83% dintre resursele bugetare sunt asigurate, ceea ce înseamnă că o parte dintre drepturile salariaţilor, aşa s-a discutat iniţial, vor fi sau ar fi putut fi suspendate şi am discutat şi despre îmbunătăţirea condiţiilor de muncă din penitenciare. A fost vineri o primă întâlnire, astăzi şi mâine sunt două alte întâlniri în care vom încerca să identificăm soluţii şi vom încerca să detensionăm această stare tensionată dintre angajaţii din penitenciare şi Ministerul Justiţiei şi Administraţia Penitenciarelor”, a precizat Sorin Dumitraşcu, înainte de întâlnirea cu ministrul Justiţiei, Ana Birchall.

Totodată, acesta a mai spus că spre deosebire de Tudorel Toader, Ana Birchall i-a contactat direct pe reprezentanţii sistemului, la câteva zile dupa ce a fost instalată şi a propus o serie de întâlniri pe tema problemelor din penitenciare.

„În cazul în care nu vom găsi soluţii, avem acţiuni de refuz de ore suplimentare, pentru că, până la urmă, dincolo de aceste acţiuni de protest de care politicianul ţine sau nu ţine cont, este foarte important să demarăm acţiuni în instanţă şi acţiuni administrative. Acest refuz de ore suplimentare este pârghia noastră principală, având în vedere că sistemul nu poate funcţiona, dacă angajaţii refuză să facă ore suplimentare”, a mai adăugat liderul de sindicat.

El a subliniat faptul că protestele nu afectează siguranţa detenţiei deoarece acestea se fac cu personal ce vine din timpul liber, iar ceilalţi angajaţi aflaţi în serviciu asigură deopotrivă paza, supravegherea şi escortarea deţinuţilor.


ŞTIREA INIŢIALĂ:

„Sindicatul Naţional al Lucrătorilor de Penitenciare (SNLP) împreună cu Federaţia Sindicatelor din Sistemul Penitenciar (FSSP), reprezentând 9.000 de membri de sindicat din totalul de 13.000 de salariaţi din sistemul penitenciar, anunţă continuarea acţiunilor de protest declanşate în luna aprilie 2019. Începând cu luni 13 mai 2019, săptămânal, în fiecare zi de luni, miercuri şi vineri, SNLP-FSSP organizează mitinguri în penitenciare, până la soluţionarea revendicărilor", se arată într-un comunicat de presă al Sindicatului Naţional al Lucrătorilor de Penitenciare (SNLP), remis vineri MEDIAFAX.

Astfel, luni, 13 mai 2019, în faţa Penitenciarului Aiud, se organizează miting de protest începând cu ora 11,00 iar la Penitenciarul Rahova, se organizează miting de protest începând cu ora 07.00 pe fondul refuzului salariaţilor de a intra în serviciu.

Sindicaliştii cer adoptarea statutului poliţistului de penitenciare, proiect aflat la Camera Deputaţilor, publicarea de urgenţă a ordinului de ministru privind plata orelor suplimentare pentru perioada 2019-2021, plata muncii suplimentare necompensate cu timp liber, stoparea suprasolicitării şi vulnerabilizarii personalului ca soluţie pentru lipsa de resurse umane şi financiare, precum şi ca reacţie managerială la dezacordul de a muncii suplimentar, plata cheltuielilor turistice pentru întreg personalul şi nu doar pentru 17% dintre salariaţi, conform legii, plata începând cu 1 ianuarie 2019 a normelor de hrană şi echipament la valoarea actualizată, asigurarea cadrului legal şi bugetar pentru continuarea concursurilor de ocupare a posturilor vacanţe din sistemul penitenciar, asigurarea protecţiei juridice a salariaţilor prin implicarea instituţiei în acţiunile puse pe rol de deţinuţi, precum şi punerea în plată a drepturilor salariale câştigate prin hotărâri judecătoreşti.

Sindicatul Naţional al Lucrătorilor de Penitenciare avertizează că membrii de sindicat vor refuza munca suplimentară în tot sistemul penitenciar, din mai 2019, dar anunţă şi organizarea unui miting în Piaţa Victoriei cu peste 3.000 de participanţi, în iunie 2019. Totodată, sindicaliştii precizează că vor face mitinguri succesive, mediatizate, în toate unităţile din sistemul penitenciar începând de luni, 13 mai 2019, incluzând blocarea sau întârzierea unor misiuni precum şi refuzul personalului de a intra în serviciu, în condiţiile în care nu este asigurată plata drepturilor salariale cuvenite.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici