Angajaţii din Sănătate se pregătesc de proteste. Ce îi nemulţumeşte

  • Federaţia Sanitas ameninţă cu declanşarea grevei japoneze din 7 octombrie, dacă până atunci sindicaliştii nu vor fi chemaţi la discuţii de către autorităţi.
  • Angajaţii din Sănătate sunt nemulţumiţi de neacordarea unor stimulente financiare, de blocarea posturilor şi de lipsa echipamentelor.
  • Federaţia Sanitas are la nivel naţional peste 100.000 de membri.
955 afișări
Imaginea articolului Angajaţii din Sănătate se pregătesc de proteste. Ce îi nemulţumeşte

Angajaţii din Sănătate se pregătesc de proteste. Ce îi nemulţumeşte

 Consiliul Naţional al Sanitas a analizat principalele probleme pe care le au în prezent angajaţii din Sănătate, potrivit unui comunicat al Federaţiei,

Printre acestea se numără „întârzierea nepermisă în acordarea drepturilor salariale cuvenite şi/sau acordarea neunitară a acestora la nivelul aceluiaşi tip de unităţi sanitare/de asistenţă medico-socială/de asistenţă socială şi/sau pentru acelaşi tip de activitate” şi „organizarea deficitară a circuitelor/activităţilor specifice în spitalele COVID/suport COVID, chiar şi după 7 luni de la începutul pandemiei, situaţie care duce inevitabil la infectarea la locul de muncă a colegilor noştri”.

De asemenea, angajaţii acuză lipsa unei continuităţi în aprovizionarea cu materiale şi echipamente de protecţie sau că faptul că acestea sunt insuficiente sau de proastă calitate. Ei susţin că „sunt obligaţi de foarte multe ori să îşi continue activitatea chiar şi după infectare din cauza lipsei acute de personal”.

Sindicaliştii solicită o întâlnire de urgenţă cu autorităţile, la care să participe şi premierul Ludovic Orban

Conform comunicatului Sanitas, lista de revendicări cuprinde mai multe puncte:

„1. Punerea în aplicare a legislaţiei cu caracter salarial, în vigoare la această dată.
a. Acordarea stimulentului de risc pentru personalul medical din unităţile sanitare, serviciile de ambulanţă, DSP-uri, medicina şcolară, unităţile de asistenţă medico-socială, care în perioada stării de urgenţă a intrat în contact cu pacienţi suspecţi de infecţia cu virusul SARS-COV-2.
b. Acordarea stimulentului de risc pentru personalul medical din unităţile de asistenţă socială care în perioada stării de urgenţă a intrat în contact cu pacienţi suspecţi de infecţia cu virusul SARS-COV-2.
c. Acordarea sporului de până la 30% pentru personalul din sistemul sanitar şi cel de asistenţă socială conform Legii nr. 56/2020 şi a Ordinului comun 1070/ 94/ 2087/2020.
d. Acordarea voucherelor de vacanţă pentru tot personalul din sistemul sanitar şi cel de asistenţă socială, din unităţile de asistenţă medico-socială şi din medicina şcolară.
e. Acordarea sporului de 55 – 85% pentru personalul din unităţile sanitare şi DSP-uri conform Legii nr. 153/2017 şi HG nr. 153/2018.
2. Deblocarea posturilor în unităţile sanitare, cele de asistenţă medico-socială şi cele de asistenţă socială.
3. Asigurarea echipamentelor/materialelor de protecţie în cantitatea/calitatea necesare pentru o optimă protecţie a personalului expus infectării cu noul virus.
4. Acordarea, începând cu 1 ianuarie 2020, a salariilor prevăzute de Legea nr.153/2017 pentru anul 2022, pentru tot personalul din sistemul sanitar, sistemul de asistenţă socială şi medico-socială.
5. Calcularea sporurilor la salariul de bază actual pentru tot personalul din sistemul sanitar, sistemul de asistenţă socială şi medico-socială.
6. Relansarea dialogului social real la toate nivelurile”.

În cazul în care dialogul cu autorităţile nu va avea loc, sindicaliştii ameninţă cu declanşarea grevei japoneze din 7 octombrie.

Federaţia Sanitas are la nivel naţional peste 100.000 de membri.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici