Angajaţii îşi pot lua singuri concediu medical. Ţara în care s-a luat decizia

  • Portughezii vor putea obţine începând de luni o întrerupere a activităţii de până la trei zile, pe baza unei simple "declaraţii pe proprie răspundere".
  • Această măsură, care priveşte orice angajat cu vârsta de peste 16 ani, ar trebui să uşureze viaţa utilizatorilor şi să uşureze munca medicilor de familie, singurii autorizaţi să elibereze concedii medicale.
1111 afișări
Imaginea articolului Angajaţii îşi pot lua singuri concediu medical. Ţara în care s-a luat decizia

Angajaţii îşi pot lua singuri concediu medical. Ţara în care s-a luat decizia

”Declaraţia pe proprie răspundere" de boală se poate transmite prin internet sau telefon, o măsură care ar trebui să ajute la uşurarea serviciului naţional de sănătate, potrivit unui comunicat de presă al guvernului.
 
Această măsură nu va implica niciun cost pentru stat sau pentru angajator, întrucât durata maximă a opririi corespunde perioadei de aşteptare în care angajatul nu este plătit de Securitatea Socială, a precizat Ministerul Sănătăţii. 
 
Această prevedere face parte dintr-un set de măsuri "pentru o muncă demnă", adoptate în februarie de Parlament pentru a îmbunătăţi condiţiile de muncă ale angajaţilor, potrivit Newsrnd.
 
Reforma Codului Muncii prevede zeci de alte măsuri, cum ar fi extinderea situaţiilor care permit teleworkingul sau creşterea indemnizaţiilor de concediere.

Scutiţi de povara medicilor

Pentru a obţine unul dintre aceste concedii medicale de scurtă durată, limitate la două pe an, salariaţii suferinzi vor putea de acum înainte să-şi justifice absenţa în faţa angajatorului printr-o simplă declaraţie pe propria răspundere pe site-ul Serviciului Naţional de Sănătate (SNS).
 
Unul dintre obiectivele acestei măsuri, care îi priveşte pe toţi angajaţii cu vârsta de peste 16 ani, este de a uşura viaţa utilizatorilor şi de a simplifica munca medicilor de familie din centrele de sănătate publică, singurii autorizaţi să elibereze concedii medicale.
 
Ministerul Sănătăţii estimează că aproximativ 600.000 de consultaţii sunt programate în fiecare an pentru a justifica absenţe de până la trei zile.
 
Întreruperile de lucru online pe termen scurt fuseseră testate în timpul pandemiei Covid-19.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici