Angajaţii Oficiilor de Cadastru ameninţă cu blocarea programului "Prima casă"

Aproximativ 70 de angajaţi ai Oficiilor de Cadastru şi Publicitate Imobiliară au pichetat, vineri, sediul MAI, ameninţând că de luni vor bloca programul "Prima casă" şi serviciile oferite instituţiilor publice, nemulţumiţi că nu au primit bugetul integral şi nu-şi pot plăti facturile şi chiriile.

116 afișări
Imaginea articolului Angajaţii Oficiilor de Cadastru ameninţă cu blocarea programului "Prima casă"

Angajaţii Oficiilor de Cadastru ameninţă cu blocarea programului "Prima casă" (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

Vicepreşedintele Federaţiei Angajaţilor din Cadastru şi Publicitate Imobiliară, Florin Bălănescu, a declarat, vineri, că nu s-a alocat bugetul necesar desfăşurării activităţii pe întreg anul 2010, iar angajaţii au ajuns în imposibilitatea de plată a facturilor la utilităţi şi chirii.

Liderul sindical spune că pentru luna februarie angajaţii au primit doar 70 la sută din salarii şi nu există certitudini că vor primi diferenţa.

"Agenţia Naţională de Cadastru se finanţează din fonduri proprii şi este aducătoare de venituri la bugetul de stat ", a declarat Florin Bălănescu.

El a precizat că aparatul din cadrul acestor unităţi este subdimensionat şi angajaţii fac ore suplimentare fără a fi plătiţi pentru asta.

Angajaţii de la Oficiile de Cadastru şi Publicitate Imobiliară furnizează servicii pentru notari, Asociaţia Română a Băncilor, persoane fizice şi juridice autorizate să execute lucrări de cadastru, consilii judeţene, primării, Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România, Agenţia Naţională de Integritate, aceste instituţii având informaţii legate de toate proprietăţile din România.

Florin Bălănescu spune că, de luni, la nivel naţional, actele care se eliberau în regim de urgenţă în două sau trei zile vor fi emise în minimum o lună, iar lucrările la termen curent vor fi executate în cel puţin şase luni.

"Nu există o normare a muncii noastre. Dosarele au complexitate distinctă iar dacă ei îşi bat joc de noi, nici noi nu mai suntem dispuşi să facem sacrificii", a spus Bălănescu.

Liderul sindical mai spune că o altă nemulţumire este legată de faptul că aceşti salariaţi nu au fost cuprinşi în anexa de la Legea 330/2009 privind salarizarea unitară, acolo regăsindu-se o structură veche de nouă ani, respectiv Oficiile teritoriale de cadastru pentru amenajarea teritoriilor agricole, unde sunt posturi inexistente, iar cele din publicitate imobiliară nu figurează.

Bălănescu solicită Ministerului Administraţiei şi Internelor (MAI) să elaboreze un act normativ prin care salariaţii din domeniu să fie echivalaţi cu cei din Ministerul Justiţiei, unde spun că au corespondenţi şi de unde provin o parte din ei.

La nivel naţional sunt 3.586 de salariaţi în cadastru şi publicitate imobiliară, iar un registrator cu vechime poate ajunge la un salariu de 3.000 de lei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici