Angajaţii Oltchim care protestează faţă de restanţele salariale au blocat din nou DN 64. Un angajat, lovit de o maşină pe trecerea de pietoni

Aproximativ 1.500 de angajaţi ai Oltchim Râmnicu Vâlcea, care protestează joi faţă de restanţele salariale şi de faptul că au fost anunţaţi că vor fi disponibilizaţi, au părăsit incinta combinatului şi au blocat traficul pe drumul naţional 64. În timpul protestului, un angajat de la Oltchim a fost lovit de o maşină pe o trecere de pietoni, ajungând la spital, iar şoferul care a provocat accidentul a fugit de la locul faptei, fiind însă prins de salariaţi.

244 afișări
Imaginea articolului Angajaţii Oltchim care protestează faţă de restanţele salariale au blocat din nou DN 64. Un angajat, lovit de o maşină pe trecerea de pietoni

Angajaţii Oltchim care protestează faţă de restanţele salariale au blocat din nou DN 64 (Imagine: Laszlo Raduly/Mediafax Foto)

UPDATE: Angajat al Oltchim, lovit de o maşină în timp ce protesta pe şosea

Un angajat de la Oltchim a ajuns la spital, joi, după ce a fost lovit de o maşină pe o trecere de pietoni din zona unde protesta, alături de ceilalţi muncitori ai combinatului, iar şoferul care a provocat accidentul a fugit de la locul faptei, fiind însă prins de salariaţi.

Angajaţii Oltchim, care au blocat, joi la prânz, traficul pe DN 64 Vâlcea-Drăgăşani, au deblocat şoseaua după aproximativ o oră şi s-au întors în faţa pavilionului administrativ al combinatului, unde începuseră protestul.

La un moment dat, în timp ce oamenii părăseau şoseaua şi se întorceau în faţa combinatului, un protestatar a fost lovit de o maşină, pe o trecere de pietoni din zonă, iar şoferul a fugit de la locul faptei, fiind însă prins de salariaţi. Rănitul a fost transportat la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Râmnicu Vâlcea, iar şoferul a fost dus la audieri, la sediul Poliţiei.

"Incidentul a avut loc în momentul în care protestatarii au părăsit şoseaua şi se îndreptau spre combinat, pe o altă trecere de pietoni decât cea unde timp de o oră a avut loc manifestarea de nemulţumire, un drum care face legătura între DN 64 şi sediul societăţii. A forţat trecerea şi l-a lovit pe colegul nostru, oamenii spun că l-a lovit şi târât câţiva metri de maşina, apoi a fugit. Ulterior a fost prins de muncitori pe platformă şi a fost chemată Poliţia", a declarat un muncitor.

În faţa combinatului, salariaţii au scandat lozinci antiguvernamentale şi au prins de un câine comunitar din zonă o pancartă pe care scria "Greva foamei". Ulterior, un muncitor a ridicat în braţe animalul şi a spus că angajaţii Oltchim arată "ca nişte câini în greva foamei".

La ora transmiterii acestei ştiri, protestul angajaţilor Oltchim s-a încheiat, aceştia revenind la locurile de muncă, iar cei 450 de salariaţi ai Diviziei Petrochimice Bradu au plecat spre Piteşti.

Protestatarii au vuvuzele şi traversează DN 64, pe trecerea de pietoni, în ambele sensuri, traficul fiind blocat.

La faţa locului s-au deplasat jandarmi şi poliţişti, care au deviat circulaţia pe rute secundare, în zonă fiind instituite trei filtre rutiere pentru dirijarea traficului.

Sute de angajaţi de la Oltchim Râmnicu Vâlcea şi 450 de salariaţi de la Divizia Petrochimică Bradu de lângă Piteşti, care aparţine combinatului, s-au adunat, joi dimineaţă, în faţa în faţa pavilionului administrativ al unităţii, nemulţumiţi de restanţele salariale şi de faptul că au fost anunţaţi că vor fi disponibilizaţi înainte ca planul de reorganizare al unităţii să fie elaborat şi aprobat.

Oamenii au strigat "Hoţii, hoţii!", "Vrem să muncim" şi "Nu ne mai minţiţi", ei spunând că nu vor înceta protestele până nu vor avea răspunsuri la revendicări şi până când premierul Victor Ponta nu va veni la combinat.

Liderul Sindicatului Liber Oltchim Râmnicu Vâlcea, Mihai Diculoiu, declara că angajaţii sunt nemulţumiţi că vor fi disponibilizaţi, că există restanţe salariale pe trei luni şi că activitatea petrochimiei piteştene nu a fost reluată.

"Combinatul vâlcean funcţionează doar la şase la sută din capacitate, banii reprezentând capitalul de lucru, cele 45 de milioane de euro nu au venit, cu ei am putea creşte capacitatea de producţie la 65 la sută şi ar asigura menţinerea producţiei la un asemenea nivel, care permite profit şi menţinerea oamenilor la lucru, păstrarea locurilor de muncă. Cerem insistent prezenţa premierului Victor Ponta la Vâlcea pentru a ne spune cum stau lucrurile la combinat. Sunt oameni aici care nu au din ce trăi de trei luni de zile, au rate la bănci, au restanţe la asociaţii, au copii de crescut, e o catastrofă socială. Ne-am săturat de rapoarte, analize, este obligatoriu să ni se spună concret, plecăm acasă cu salarii compensatorii, situaţie pe care nu ne-o dorim, sau rămânem, dar să ştim perspectiva combinatului", spunea Mihai Diculoiu.

Miercuri, peste 200 de angajaţi ai combinatului Oltchim Râmnicu Vâlcea au blocat traficul pe Drumul Naţional 64, timp de două ore, cerând administratorului judiciar şi reprezentanţilor Ministerului Economiei să vină la Vâlcea pentru a le prezenta planul privind unitatea.

Tot miercuri, peste 300 de salariaţi ai Diviziei Petrochimice Bradu au protestat pe DN 65 B şi au blocat şoseaua în zona Vămii din Piteşti, la un moment dat o parte a protestatarilor îmbrâncindu-se cu jandarmii care au intervenit să elibereze drumul.

Combinatul Oltchim Râmnicu Vâlcea a intrat în insolvenţă, cererea de declanşare a acestei proceduri fiind aprobată în 30 ianuarie de Tribunalul Vâlcea.

Administratorii judiciari ai Oltchim sunt Rominsolv, o firmă a avocatului Gheorghe Piperea, şi BDO Business Restructuring, parte a reţelei grupului internaţional BDO.

Licitaţia pentru cumpărarea pachetului majoritar de acţiuni la Oltchim a fost câştigată anul trecut de Dan Diaconescu, patronul OTV. Diaconescu nu a intrat însă în posesia titlurilor pentru că nu a plătit statului suma la care s-a angajat, respectiv 45 milioane euro.

După acest eşec, statul nu a mai avansat un termen concret pentru privatizarea combinatului chimic.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici