ANI cere Senatului să respecte decizia instanţei şi să îl revoce din funcţie pe Daniel Mora

ANI cere Senatului să respecte decizia definitivă a instanţei supreme, care a stabilit că senatorul Daniel Mora a fost în incompatibilitate, arătând că neexecutarea unei hotărâri judecătoreşti poate atrage noi critici ale Comisiei Europene, în perspectiva raportului MCV de anul viitor.

118 afișări
Imaginea articolului ANI cere Senatului să respecte decizia instanţei şi să îl revoce din funcţie pe Daniel Mora

ANI cere Senatului să respecte decizia instanţei şi să îl revoce din funcţie pe Daniel Mora (Imagine: Senat)

"Agenţia Naţională de Integritate solicită Senatului României aplicarea sancţiunii disciplinare de revocare din funcţie a senatorului Mora Akos Daniel, ca urmare a rămânerii definitive şi irevocabile a sentinţei nr. 6289/24.09.2013 a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, cu consecinţa menţinerii ca legal şi temeinic a raportului de evaluare emis de Agenţia Naţională de Integritate cu privire la starea de incompatibilitate a acestuia", arată joi ANI, într-un comunicat de presă.

ANI a arătat că nepunerea în executare a unei hotărâri judecătoreşti definitive şi irevocabile este de natură a atrage noi critici ale Comisiei Europene, în perspectiva raportului MCV de anul viitor, precizarea fiind făcută în contextul în care Comisia Juridică, de numiri, disciplină, imunităţi şi validări a luat, miercuri, o decizie prin care a stabilit că nu este de competenţa Senatului să se pronunţe în acest caz.

Totodată, ANI a precizat că Raportul Comisiei Europene din luna ianuarie 2013 a consemnat faptul că "Parlamentul nu a aplicat rapoartele ANI, chiar şi atunci când erau confirmate de hotărâri definitive ale instanţelor".

"Menţionăm faptul că prin funcţie eligibilă se înţelege orice funcţie aleasă. Legiuitorul nu face distincţie între funcţiile eligibile din cadrul autorităţilor publice locale şi cele centrale, singura sancţiune aplicabilă, conform prevederilor legale, fiind cea de revocare din funcţie", se mai arată în comunicatul citat.

De asemenea, ANI a precizat că, în speţe similare, Camera Deputaţilor a aplicat în luna septembrie 2012 şi, respectiv, în iunie 2013, sancţiunea disciplinară de revocare din funcţie a deputaţilor Sergiu Andon şi Aurel Nechita, ca urmare a stării de incompatibilitate intervenite în mandatul 2004 - 2008.

"Prin decizia de ieri a Comisiei Juridice, de numiri, disciplină, imunităţi şi validări din cadrul Senatului României, se repetă situaţia din precedentul caz generat de tergiversarea revocării din funcţie a fostului senator Mircea Diaconu, pentru care Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a emis decizie definitivă şi irevocabilă în sensul menţinerii ca legal şi temeinic a raportului de evaluare prin care ANI a constatat starea de incompatibilitate", a mai arăta Agenţia Naţională de Integritate.

În ce priveşte cazul Mircea Diaconu, ANI a precizat că judecătorii Curţii Constituţionale au opinat, prin decizia nr. 972/2012, faptul că prin "votul negativ cu privire la starea de incompatibilitate constatată irevocabil printr-o hotărâre judecătorească, Senatul a actionat ultra vires, arogându-şi competenţe care aparţin puterii judecătoreşti" şi a constatat "existenţa unui conflict juridic de natura constituţională între autoritatea judecătorească şi autoritatea legiuitoare, reprezentată de Senatul României, de natură a împiedica puterea judecătorească să îşi îndeplinească atribuţiile constituţionale şi legale cu care a fost învestită".

Agenţia Naţională de Integritate a menţionat, în finalul comunicatului, că va utiliza toate instrumentele legale şi instituţionale pentru aplicarea deciziilor definitive ale instanţelor judecătoreşti.

Membrii Comisiei Juridice din Senat au decis, miercuri, în unanimitate, că solicitarea ANI adresată Senatului privind constatarea demiterii de drept din calitatea de senator a lui Daniel Mora (PNL) nu este de competenţa acestei Camere.

ANI a solicitat Senatului constatarea demiterii de drept a acestuia ca urmare a deciziei definitive şi irevocabile 6289/24.09.2013 a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, referitoare la starea de incompatibilitate constatată în cazul său la data de 20 aprilie 2011.

Agenţia a constatat că Mora, fost consilier judeţean de Mureş, s-a aflat în stare de incompatibilitate, întrucât SC Moragroind SRL, societate în cadrul căreia acesta deţinea funcţia de director şi calitatea de asociat, a încheiat contracte de execuţie a unor lucrări în valoare totală de 15.689.344 lei cu unităţi aflate sub autoritatea Consiliului Judeţean Mureş şi cu alte unităţi administrativ teritoriale de pe raza Judeţului Mureş.

"Comisia juridică, în unanimitate, a constatat că solicitarea Agenţiei Naţionale de Integritate nu se referă la mandatul de senator al domnului Daniel Mora şi, în consecinţă, nu este de competenţa Senatului să se pronunţe. (…) Această chestiune nu e o problemă ce ţine de competenţa Senatului", a spus preşedintele Comisiei juridice a Senatului, liberalul TuTudor Chiuariu

El a menţionat că numai în situaţia în care Daniel Mora ar fi deţinut şi în prezent funcţia de consilier judeţean "ar fi existat nişte consecinţe legale".

"Dacă citiţi Constituţia, se referă la incompatibilitate care intervine în legătură cu mandatul de senator, ceea ce nu este cazul domnului Mora. Probabil că este o slăbiciune a legii, dar în acelaşi timp este şi o chestiune care a ţinut cumva şi de înfiinţarea Agenţiei, în sensul că dintr-o dată, la momentul înfiinţării, Agenţia a avut de controlat foarte multe astfel de situaţii. Nu a putut însă să le constate pe toate, într-un timp util, astfel încât să intervină în timpul mandatului respectiv", a arătat senatorul.

Potrivit afirmaţiilor sale, dacă Mora ar fi fost în continuare consilier judeţean, ar fi fost incident articolul referitor la interdicţia de a ocupa aceeaşi funcţie pe o perioadă de trei ani.

În timpul audierii la comisie, senatorul Daniel Mora a solicitat respingerea, ca fără obiect, a acestei solicitări a ANI, pentru că nu are legătură cu calitatea de senator.

Acesta a subliniat că Legea privind incompatibilităţile stabileşte clar fiecare incompatibilitate pentru fiecare calitate în parte şi că "prin forţarea aceste interpretări se aduce o atingere gravă a regulilor de drept într-un stat".

"Ceea ce face, în schimb, ANI în acest moment, prin această scrisoare pe care o adresează Senatului, încearcă o interpretare absolut forţată a legii, prin care încearcă să determine Senatul să ia act de demiterea mea din calitatea de senator, deci foloseşte termeni absolut nelegali. Eu cred că este un lucru absolut forţat şi cred că nu are niciun fel de fundament legal, bază legală vizavi de calitatea de senator", a afirmat senatorul.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici