ANI: Radu Mazăre, în incompatibilitate în 2003, fiind şi primar şi administrator al unei firme

Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a constatat că Radu Mazăre a fost în incompatibilitate în perioada 23 aprilie - 6 noiembrie 2003, pentru că, pe lângă funcţia de primar al municipiului Constanţa a fost şi administrator al unei firme.

252 afișări
Imaginea articolului ANI: Radu Mazăre, în incompatibilitate în 2003, fiind şi primar şi administrator al unei firme

Primarul Constanţei, Radu Mazăre (Imagine: Cristi Cimpoes/Mediafax Foto)

Agenţia s-a sesizat din oficiu cu privire la posibila nerespectare de către Radu Mazăre, în calitate de primar al municipiului Constanța, a dispoziţiilor legale, referitoare la regimul juridic al incompatibilităţilor, informează, marţi, ANI.

Întrucât, în urma verificării prealabile, au rezultat indicii temeinice referitoare la încălcarea de către Mazăre a prevederilor legale privind regimul incompatibilităţilor, a fost declanșată procedura de verificare a stării de incompatibilitate între funcția de primar și cea de administrator la societăți comerciale.

"Procedura de înştiinţare a persoanei verificate, aşa cum este prevăzută de Legea nr. 144/2007, cu modificările şi completările ulterioare, a fost îndeplinită în baza adreselor din data de de 27.07.2009, respectiv, 28.07.2009", informează ANI.

În urma analizării documentelor primite de la Judecătoria Constanţa, Oficiul Naţional al Registrului Comerţului şi Administraţia Finanţelor Publice a Municipiului Constanţa, ANI a constatat că Radu Mazăre, ales primar în primul mandat din 2000 - 2004, a fost până în 6 noiembrie 2003 şi administrator la SC Nisipuri SA. Mazăre fusese numit adminsitrator al firmei respective în 4 noiembrie 1998.

În anul fiscal 2003, SC Nisipuri SA a realizat venituri totale de 3.390.401.000 de lei vechi şi un profit brut de 1.320.472.000 de lei vechi.

ANI arată că, potrivit Legii 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi în mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei, cu modificările şi completările ulterioare, funcţia de primar este incompatibilă cu funcţia de administrator la societăţile comerciale.

"Astfel, în urma verificărilor, s-a constatat faptul că Mazăre Radu-Ştefan s-a aflat în stare de incompatibilitate începând cu data de 23.04.2003 (data intrării în vigoare a Legii nr. 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi în mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei) și până la data de 06.11.2003 (data retragerii din funcţia de administrator la SC Nisipuri SA)", arată ANI.

Agenţia arată că Mazăre "a avut posibilitatea de a pune capăt stării de incompatibilitate în care se afla, prin renunţarea în cel mult 60 de zile de la data intrării în vigoare a actului normativ menționat anterior, însă acesta a renunțat la calitatea de administrator la SC Nisipuri SA abia în data de 06.11.2003".

În termen de 15 zile de la data comunicării actului de constatare a conflictului de interese sau a stării de incompatibilitate, persoana verificată poate face contestaţie, conform legii.

Primarul Constanţei, Radu Mazăre, a primit, în 9 iulie, o înştiinţare oficială de la ANI prin care i se aduce la cunoştinţă că Agenţia s-a sesizat din oficiu şi va declanşa procedura de verificare a averii sale.

El declara că ştia de zece zece zile că ANI va demara această anchetă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici