ANITP: Victimele traficului de persoane, obligate să lucreze în agricultură sau să transporte droguri

Peste 400 de victime ale traficului de persoane au fost exploatate prin muncă, în 2012, cele mai multe fiind obligate să muncească în agricultură, ca ciobani, vânzători de ziare sau fiind puse să transporte droguri, potrivit unui raport al Agenţiei Naţionale Împotriva Traficului de Persoane (ANITP).

469 afișări
Imaginea articolului ANITP: Victimele traficului de persoane, obligate să lucreze în agricultură sau să transporte droguri

ANITP: Victimele traficului de persoane, obligate să lucreze în agricultură sau să transporte droguri (Imagine: Vlad Dumitrescu/ Mediafax Foto)

Directorul ANITP, comisarul Romulus Nicolea Ungureanu, a declarat marţi că foarte multe dintre victime sunt recrutate de persoane cunoscute şi ajung să fie exploatate perioade lungi de timp, care depăşesc doi sau trei ani.

"Un număr foarte mare de persoane au fost recrutate de persoane cunoscute. Nu ne mai aflăm în situaţia de acum zece ani, când, poate, la o primă întâlnire, o primă ofertă, deja acceptau să plece şi chiar exista un anumit nivel de inocenţă. Atunci, oferta unui loc de muncă cu un nivel de salarizare foarte mare părea extrem de atractivă. Acum, datorită mijloacelor de informare, oamenii sunt mult mai atenţi şi vor să verifice. De aceea, abordarea se face prin intermediul unor persoane cunoscute", a spus Romulus Nicolae Ungureanu, la lansarea proiectului "Abordarea integrată pentru prevenirea exploatării prin muncă în ţările de origine şi destinaţie".

Ungureanu a mai spus că, odată intraţi pe mâna traficanţilor, oamenilor li se iau paşapoartele, nu au acces la telefon şi sunt abuzaţi fizic şi psihic.

"Au fost situaţii în care victimele au petrecut şi câte doi sau trei ani într-o fermă sau într-o zonă de exploatare forestieră", a mai spus Ungureanu.

Potrivit Agenţiei Naţionale Împotriva Traficului de Persoane, anul trecut au fost înregistrate 410 victime ale traficului de persoane care au fost exploatate prin muncă, dintre care 302 sunt bărbaţi şi 108 sunt femei.

Cele mai multe victime ale traficului de persoane exploatate prin muncă provin din judeţele Bacău, Mureş (câte 58) şi Olt (35), la polul fiind Suceava, Braşov, Dolj, Constanţa şi Satu Mare, cu câte o persoană.

Din cele 410 victime, 152 au între cinci şi opt clase, 128 au absolvit nouă clase sau liceul, 23 au urmat cursurile unei şcoli profesionale, 17 nu au fost niciodată la şcoală, iar patru au studii superioare, potrivit datelor prezentate de ANITP.

Cei mai mulţi români traficaţi ajung să muncească în agricultură, 147 dintre aceştia fiind puşi să lucreze în România, fără să fie scoşi peste graniţă.

Alte ţări în care s-a folosit mână de lucru traficată din România sunt Germania, Italia, Spania, Grecia, Cehia, Irak, Portugalia, Danemarca, Olanda, Cipru şi chiar China, potrivit autorilor raportului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici