ANP, chestionat privind un număr de telefon care ar fi fost folosit, din puşcărie, de Nuţu Cămătaru

Parchetul instanţei supreme a cerut Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor (ANP) şi Penitenciarului Jilava, printr-o adresă purtând numărul 666, detalii despre numărul de telefon 0728.498.551, pe care l-ar fi folosit, în 2007, deţinutul Balint Ion, cunoscut drept "Nuţu Cămătaru".

537 afișări
Imaginea articolului ANP, chestionat privind un număr de telefon care ar fi fost folosit, din puşcărie, de Nuţu Cămătaru

ANP, chestionat privind un număr de telefon care ar fi fost folosit, din puşcărie, de Nuţu Cămătaru

Ion Balint, zis Nuţu Cămătaru, este, alături de fratele său, Vasile Balint, zis Sile Cămătaru, liderul unui grup infracţional organizat ai cărui membri au fost recent condamnaţi la închisoare. Nuţu Cămătaru este deţinut în Penitenciarul Bucureşti-Jilava, iar Sile Cămătaru este închis la Penitenciarul Rahova, situat tot în Capitală.

Surse judiciare au declarat agenţiei MEDIAFAX că solicitarea Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie vine după ce ar fi fost interceptate convorbiri ale lui Nuţu Cămătaru, de pe respectivul număr de telefon mobil, referitoare la modul în care prostituatele trimise de el în Elveţia ar trebui supravegheate şi despre cum ar trebui "aranjaţi" cei care l-au băgat "la pârnaie" şi cei care au depus mărturie împotriva lui.

Sursele citate au susţinut că, în lunile noiembrie - decembrie 2007, Nuţu Cămătaru "ar fi pus la cale, prin intermediul respectivului telefon, lovituri în stilul caracteristic, recuperări de bani, instituirea de taxe de protecţie, reglări de conturi între bande interlope şi altele". Aceleaşi surse au declarat că fostul lider al lumii interlope bucureştene "câştigă bani în puşcărie din munca prostituatelor" pe care un anume Călin - apropiat de-al său - şi sora acestuia le supraveghează în Elveţia. "Acest Călin urmează să fie cununat de Nuţu Cămătaru când acesta va ieşi din închisoare", au mai declarat sursele citate.

Ion Balint ar fi fost interceptat şi atunci când vorbea la telefon cu fiul fostului general de poliţie Nicolae Niţu, cunoscut drept "Tata Niţu". Fiul generalului, Costel Niţu, ar fi vorbit în mai multe rânduri la telefon cu Nuţu Cămătaru, care folosea respectivul număr de mobil, susţin sursele citate.

Tot din convorbirile telefonice ale fostului şef al lumii interlope bucureştene, sursele citate afirmă că s-a mai aflat faptul că fratele acestuia, Constantin Stoica, zis Gulu, ar fi fost plecat în Italia, de unde a cumpărat pentru Nuţu Cămătaru un Lamborghini ce valorează mai multe sute de mii de euro, cadou cu ocazia eliberării din închisoare pe care acesta o aşteaptă spre sfârşitul acestei luni.

În urmă cu câteva zile, ANP comunica agenţiei MEDIAFAX că nu există informaţii ori date cu privire la faptul că Ion Balint a folosit vreun telefon mobil în decursul anului 2007.

"Activităţile specifice de supraveghere şi descoperire a obiectelor interzise, desfăşurate la nivelul unităţii, nu au relevat faptul că persoana privată de libertate Balint Ion foloseşte în prezent vreun telefon mobil. De la data depunerii în Penitenciarul Bucureşti Jilava şi până în prezent, la camerele unde a fost cazat Balint Ion au fost efectuate 12 percheziţii şi numeroase controale inopinate, în urma cărora s-au descoperit 26 de telefoane mobile. În opt situaţii obiectele interzise au fost descoperite asupra persoanelor private de libertate sau în bagajele acestora", preciza ANP.

Administraţia Penitenciarelor afirma chiar că, de la începutul anului 2007 şi până în aprilie 2008, au fost descoperiţi 395 de deţinuţi având asupra lor sau în bagajele personale telefoane mobile.

Potrivit comunicării oficiale a ANP, eliberarea condiţionată a lui Nuţu Cămătaru - condamnat la şase ani pentru tâlhărie şi la doi ani şi jumătate pentru favorizarea infractorului - ar trebui discutată până la sfârşitul lunii aprilie, întrucât se află în detenţie din iulie 2004 şi a ispăşit două treimi din pedeapsă.

Mai mult, ANP susţinea că, pe parcursul aceluiaşi an 2007, Balint a fost recompensat de patru ori pentru implicarea în programele educaţionale "Deprinderi sociale", "Hobby", "Prevenirea consumului de tutun" şi "Antidrog". Totodată, Balint a fost recompensat pentru ocuparea primului loc la concursurile de şah şi rummy, organizate în secţia sa.

ANP a mai arătat că, de când a fost închis, "deţinutul Ion Balint nu a fost sancţionat disciplinar".

Nuţu Cămătaru va intra în analiza Comisiei speciale având în vedere că a executat două treimi din pedeapsa cu închisoarea, instanţa apreciind şi ea că situaţia acestuia poate fi propusă spre analizare în Comisia de propuneri în vederea liberării condiţionate.

Comisia este formată, potrivit legii, din judecătorul delegat pentru executarea pedepselor privative de libertate, directorul penitenciarului, directorul adjunct pentru siguranţa deţinerii şi regim penitenciar, medicul închisorii, şeful serviciului socio-educativ, un consilier din cadrul serviciului de protecţie a victimelor şi reintegrare socială a infractorilor în a cărui circumscripţie teritorială se află penitenciarul, psihologul şi educatorul implicaţi în programul de reintegrare socială al condamnatului al cărui caz este analizat.

"Data stabilită de instanţa de judecată pentru analizarea persoanei private de libertate în comisia de propuneri în vederea acordării liberării condiţionate este de 20 aprilie", a comunicat ANP.

Potrivit procedurii Penitenciarului Jilava, Comisia care va analiza cazul lui Nuţu Cămătaru se întruneşte în fiecare joi, astfel că, în 24 aprilie, cazul lui Ion Balint ar putea fi luat în discuţie.

"La data de 10 octombrie 2007, acesta (Ion Balint-n.r.) a fost selecţionat de comisia special constituită să desfăşoare activităţi cu caracter gospodăresc, ca planton, la camera 203. Până la data de 29 februarie anul acesta, a obţinut 31 de zile considerate ca executate pe baza muncii prestate", spune ANP, răspunzând unei solicitări MEDIAFAX.

Potrivit surselor judiciare, care citează din documente oficiale ale Penitenciarului Jilava referitoare la Nuţu Cămătaru, "de la depunerea în penitenciar şi până în prezent, condamnatul a avut un comportament corespunzător, în sensul că a respectat Regulamentul de ordine interioară, s-a încadrat în programul unităţii, nu a ridicat probleme deosebite celorlalte persoane private de libertate şi a avut o atitudine cuviincioasă faţă de cadre".

Potrivit aceloraşi documente, Nuţu Cămătaru "participă la activităţile de intervenţie psiho-socială susţinute în cadrul secţiei de deţinere, manifestând interes faţă de mesajul informativ, instructiv şi educativ al acestuia".

"Pentru seriozitatea manifestată în cadrul programelor de educaţie şi intervenţie psiho-socială de tip Hobby - revista secţiei, «Deprinderi sociale», «Antidrog» şi activităţi sportive (concursuri de fotbal, şah, tenis de masă), a fost recompensat de opt ori cu suplimentarea dreptului la pachet sau vizită, acordarea unor premii ce au constat în rechizite şi încredinţarea unei responsabilităţi (implicarea în organizarea unui campionat de fotbal). Nu a fost sancţionat disciplinar până în prezent. (...) Menţine legătura cu mediul de suport prin intemediul vizitelor membrilor familiei, al convorbirilor telefonice şi al corespondenţei", se mai precizează în documentele citate.

Sursele citate au mai relatat şi despre modul în care Nuţu Cămătaru, încarcerat iniţial în regim de detenţie "închis", a ajuns la regimul "semi-deschis". Primul nu-i dă dreptul deţinutului să părăsească celula decât în baza unui anumit program, iar cel de-al doilea îi permite acestuia să circule liber prin întreaga închisoare.

"Din data de 13 februarie 2007, în urma analizei Comisiei de individualizare a pedepselor, a fost repartizat să execute pedeapsa în regim închis până în 26 februarie 2008, când i s-a schimbat regimul de executare în unul inferior ca grad de severitate (semi-deschis), întrucât condamnatul a avut o bună conduită şi a făcut eforturi serioase pentru reintegrare socială în special în cadrul activităţilor educative, culturale, de consiliere psihologică şi asistenţă socială.

Potrivit profilului său psihologic, Nuţu Cămătaru are o "personalitate structurată, cu nivel înalt de coeziune".

"În plan relaţional se remarcă prin sociabilitate, comunicativitate, dominanţă. Doreşte să fie mai cauzativ şi să aibă o sferă de influenţă mai largă asupra vieţii sale; această dorinţă îi creează o uşoară stare de nelinişte. În general, este condus de dorinţele şi speranţele sale, pe care le urmăreşte cu hotărâre şi perseverenţă. Încearcă să îşi multiplice activităţile pentru a cuprinde un domeniu nou", se mai arată în profilul psihologic din documentele oficiale privindu-l pe Ion Balint.

Compania de telefonie mobilă Vodafone, care operează numărul de telefon atribuit lui Nuţu Cămătaru, nu a putut furniza niciun fel de detalii legate de respectivul număr, invocând confidenţialitatea impusă de lege. Din aceleaşi motive, purtătorul de cuvânt al companiei nu a putut preciza nici măcar dacă respectivul număr este un abonament sau o cartelă pre-plătită.

Potrivit datelor din dosarul în care fraţii Cămătaru şi alţi apropiaţi ai acestora au fost condamnaţi la închisoare, Nuţu Cămătaru a folosit telefon mobil încă din prima perioadă de reţinere, pe când se afla în arestul Direcţiei de Cercetări Penale din Capitală, convorbirile sale fiind şi în acea perioadă interceptate.

Pe de altă parte, fratele lui Nuţu Cămătaru, Sile, încarcerat în prezent la penitenciarul Rahova şi condamnat la 13 ani de închisoare, a fost şi el descoperit cu un telefon mobil Panasonic, chiar în arestul de la Cercetări Penale.

Potrivit unui proces-verbal din 13 iunie 2005, într-o percheziţie în camera 9 D de la arestul de la cercetări penale, în care era închis Sile Cămătaru, a fost găsit un telefon Panasonic. Sile Cămătaru a declarat că aparatul se afla deja în celula respectivă atunci când el a ajuns aici şi că a aparţinut unui alt arestat, care l-a lăsat acolo înainte de a fi transferat la Jilava.

Cu o altă ocazie, tot la o percheziţie, autorităţile au mai găsit un telefon în celula lui Sile Cămătaru, despre care acesta a spus că a aparţinut unui alt deţinut care fusese transferat tot la Jilava.

În ciuda acestor incidente, Sile Cămătaru a fost eliberat condiţionat de o comisie de la penitenciarul Mărgineni, loc de detenţie în care a fost transferat pentru un timp, de la Rahova. Singurul motiv pentru care Sile Cămătaru este în continuare închis este pedeapsa de 13 ani la care, recent, a fost condamnat definitiv, printr-o hotărâre a instanţei supreme.

În documentele oficiale referitoare la eliberarea sa condiţionată, înainte de termenul la care o condamnare mai veche pentru tâlhărie îi expira, oficialii Comisiei special constituite în acest sens la închisoarea din Mărgineni scriau despre Sile Cămătaru că, deşi nu este însurat, are opt copii, e ortodox, are o stare de sănătate bună şi a avut "un comportament corespunzător, relaţionând pozitiv atât cu ceilalţi detinuţi, cât şi cu membrii personalului". Mai mult, potrivit aceloraşi documente, Sile Cămătaru a respectat legea şi dispoziţiile primite, nu a fost sancţionat disciplinar şi nici nu a fost recompensat în perioada avută în vedere de Comisie.

Cu alte ocazii însă, Sile Cămătaru - care, potrivit actelor judiciare, este şomer şi are doar studii primare (patru clase, n. red.) - a fost recompensat "pentru că a participat la cercul de terapii creative", la "realizarea materialului pentru cursul de cultură generală" şi pentru că "a participat cu interes şi seriozitate la activităţile desfăşurate (recenzie de carte)".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici