ANPDCA: Legea adopţiei va fi modificată. Propunerile vor fi prezentate în octombrie

Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Copilului (ANPDCA), Gabriela Coman, a anunţat, vineri, că va propune un set de modificări privind Legea adopţiei, care vizează reducerea unor termene şi simplificarea unor proceduri şi ar urma să fie prezentate în octombrie.

475 afișări
Imaginea articolului ANPDCA: Legea adopţiei va fi modificată. Propunerile vor fi prezentate în octombrie

ANPDCA: Legea adopţiei va fi modificată, propunerile vor fi prezentate în octombrie (Imagine: Ovidiu Micsik/Mediafax Foto)

Coman a declarat că intenţionează să propună modificarea Legii adopţiei, în acest sens fiind deja consultaţi specialiştii din cadrul direcţiilor generale de asistenţă socială şi protecţia copilului, care au făcut propunerile lor.

Preşedintele ANPDCA a explicat că propunerile de modificare există deja, dar vor putea fi prezentate, ca proiect de lege refăcut, până la jumătatea lunii octombrie.

Întrebată dacă avizarea proiectului pe care îl va prezenta ar putea să dureze ani de zile, aşa cum s-a întâmplat în cazul modificării anterioare a legii, secretarul de stat a precizat că acest lucru depinde de interes şi de cum va fi susţinută legea.

"M-am uitat la legea privind creşterea vârstei până la care se interzice instituţionalizarea, de la doi la trei ani. Perioada pare lungă, dar e şi din cauza vacanţei parlamentare. Dacă plenul permitea, înainte de vacanţa parlamentară, să nu fie atât de multe puncte pe ordinea de zi, ea era aprobată din iunie. Noi vom insista cu tot ce se poate şi eu cred că la nivel de Parlament, indiferent de culoarea politică, există un interes special pentru binele copilului", a spus Gabriela Coman.

Ea a mai explicat că modificările ce urmează să fie prezentate vizează normele procedurale de utilizat de către instanţe, termene care, în prezent, sunt lungi şi ar trebui reduse, precum şi reconsiderarea unor proceduri.

Actuală formă a Legii adopţiei este în vigoare din 7 aprilie 2012, una dintre principalele modificări aduse de aceasta fiind deschiderea parţială a adopţiilor internaţionale, în sensul în care şi românilor care locuiesc în străinătate le este permis să înfieze un copil din România.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici