ANRP: Primăria Oradea a soluţionat 155 de dosare de retrocedare în noaptea de Anul Nou

Primăria Oradea avea în lucru, pe 31 decembrie 2014, 552 de dosare de retrocedare, dintre care, pe 1 ianuarie 2015, mai erau 397 de dosare, potrivit raportării trimise de primarul Ilie Bolojan, arată Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP) într-un comunicat.

593 afișări
Imaginea articolului ANRP: Primăria Oradea a soluţionat 155 de dosare de retrocedare în noaptea de Anul Nou

ANRP: Primăria Oradea a soluţionat 155 de dosare de retrocedare în noaptea de Anul Nou (Imagine: Shutterstock)

La solicitarea ANRP, prefecţii au transmis informări cu privire la modul în care autorităţile locale au pus în aplicare, în cursul anului 2014, prevederile Legii 165/2013 privind măsurile pentru finalizarea procesului de restituire, în natură sau prin echivalent, a imobilelor preluate în mod abuziv în perioada regimului comunist.

Răspunsul transmis Prefecturii Bihor de către primarul municipiului Oradea, Ilie Bolojan, arată faptul că, la data de 31.12.2014, Primăria Oradea avea în lucru 552 de dosare aferente notificărilor depuse în baza Legii nr. 10/2001, iar la data de 01.01.2015, mai avea în lucru 397 de dosare, potrivit ANRP.

"Cu alte cuvinte, Primăria Oradea a sărbătorit trecerea dintre ani soluţionând 155 de dosare de retrocedare. Trecând peste amuzamentul provocat de astfel de raportări ale unora dintre autorităţile locale, ANRP atrage atenţia că problematica restituirilor nu cade doar în răspunderea autorităţilor guvernamentale, ci şi în a celor de la nivel local. Răspunsul superficial transmis de Primăria Oradea arată, fără echivoc, că în anumite locuri din ţară încă nu s-a înţeles că în materie de retrocedare şi despăgubire s-a intrat, odată cu apariţia Legii 165/2013, într-o nouă eră, aceea a respectului faţă de cetăţeni şi a transparenţei", se spune în comunicatul autorităţii.

Având în vedere faptul că termenul în care o parte dintre autorităţile locale aveau obligaţia să soluţioneze toate cererile de restituire s-a împlinit la data de 1 ianuarie 2015, ANRP solicită prefecţilor să ia măsurile stabilite prin Legea 165/2013, se mai spune în comunicat.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici