ANSVSA, bilanţ ALARMANT: Pesta porcină africană s-a răspândit în 207 localităţi din 12 judeţe, ajungând la 898 focare

Pesta porcină africană s-a răspândit în 207 localităţi din 12 judeţe, cumulând un număr total de 898 de focare şi 57 de cazuri la mistreţi, iar la nivel naţional au fost sacrificaţi 232.722 de porci, informează joi Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).

260 afișări
Imaginea articolului ANSVSA, bilanţ ALARMANT: Pesta porcină africană s-a răspândit în 207 localităţi din 12 judeţe, ajungând la 898 focare

ANSVSA: Pesta porcină africană s-a răspândit în 207 localităţi din 12 judeţe, ajungând la 898 focare

„Pesta porcină africană evoluează în 12 judeţe, în 207 de localităţi, cu un număr total de 898 de focare (dintre care 13 în exploataţii comerciale industriale, unul în abatorul aparţinând unei ferme şi unul într-o exploataţie comercială de tip A) şi 57 de cazuri la mistreţi, iar în total au fost eliminaţi 232.722 de porci afectaţi de boală”, se detaliază într-un comunicat de presă al ANSVSA.

De la data confirmării prezenţei virusului în ţara noastră, pentru prima oară, în 31 iulie 2017, în judeţul Satu-Mare, Pesta Porcină Africană (PPA) evoluează în două zone geografice.

Mai exact, potrivit ANSVSA, în zona de Nord-Vest a României, boala evoluează în 3 judeţe (Satu-Mare, Sălaj şi Bihor), iar prezenţa virusului este confirmată în 13 localităţi, unde au fost ucişi 1.375 de porci domestici şi au fost afectaţi 15 porci mistreţi.

De asemenea, statistica Autorităţii arată că în zona de Sud-Est a României, boala a fost confirmată în 194 de localităţi, din judeţele: Tulcea, Constanţa, Brăila, Ialomiţa, Galaţi, Călăraşi, Ilfov, Buzău şi Giurgiu, unde au fost ucişi 54.296 de porci domestici din gospodăriile populaţiei, iar în 11 exploataţii comerciale de mare capacitate, o exploataţie comercială de tip A şi în abatorul aparţinând unei ferme, au fost ucişi 178.426 de porci. De asemenea, tot în această zonă, au fost afectaţi 42 de porci mistreţi.

ANSVSA precizează că pe judeţe, situaţia evoluţiei focarelor de PPA, se prezintă astfel:

- Judeţul Satu-Mare – 7 focare în gospodăriile populaţiei şi 10 cazuri la mistreţi;

- Judeţul Bihor – 28 de focare în gospodăriile populaţiei şi 1 un caz la mistreţ;

- Judeţul Sălaj – 4 cazuri la mistreţi;

- Judeţul Tulcea – 551 de focare în gospodăriile populaţiei, un focar într-o exploataţie comercială de tip A, 5 focare în exploataţii comerciale industriale, un focar într-un abator aparţinând unei exploaţii comerciale şi 34 de cazuri la mistreţi;

- Judeţul Brăila – 60 de focare în gopodăriile populaţiei şi 6 în exploataţii comerciale;

- Judeţul Constanţa – 67 de focare în gospodăriile populaţiei şi 1 caz la mistreţ;

- Judeţul Ialomiţa – 111 de focare în gospodăriile populaţiei şi 3 cazuri la mistreţi;

- Judeţul Galaţi – 9 focare în gospodăriile populaţiei şi 1 caz la mistreţ;

- Judeţul Ilfov – 7 focare în gospodăriile populaţiei;

- Judeţul Călăraşi – 41de focare în gospodăriile populaţiei şi 3 cazuri la mistreţ;

- Judeţul Buzău - 3 focare în gospodăriile populaţiei;

- Judeţul Giurgiu - 1 focar în gospodăriile populaţiei.

„În data de 13.08.2018, au fost stinse primele focare de PPA, diagnosticate de la începutul lunii ianuarie a acestui an, în patru gospodării din comuna Micula, iar în data de 24.08.2018 a fost stins un focar în localitatea Sărăuad, toate din judeţul Satu-Mare”, precizează ANSVSA.

Autoritatea avertizează că evoluţia bolii este în permanenţă monitorizată, prin examene clinice şi de laborator, iar, zilnic, se analizează situaţia existentă, se aplică măsuri şi se întreprind acţiuni în funcţie de circumstanţe. Autorităţile susţin că acţiunile lor sunt conjugate şi întreprinse pentru a gestiona eficient focarele de boală, pentru a le lichida cât mai rapid şi pentru a împiedica răspândirea bolii.

„ANSVSA solicită sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor pentru respectarea acestor măsuri, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele economice grave generate de apariţia ei.O rice suspiciune de boală trebuie anunţată imediat medicului veterinar sau DSVSA judeţeană. Toate animalele suspecte trebuie sacrificate şi neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat, în condiţiile prevăzute de legislaţie. Facem precizarea că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social din punct de vedere economic”, menţionează sursa citată.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici