ANSVSA, înainte de a analiza lotul de citrice suspectat de ANPC de depăşirea limitelor normale: În citrice, prezenţa Imazailului este permisă în limita a 5 mg/kg, pragul nu a fost depăşit până în prezent

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a anunţat luni că prezenţa substanţei „Imazail” în citrice este permisă, la nivel european, în limita a 5 miligrame per kilogram, iar în România nu au fost identificate depăşiri ale acestei limite.

203 afișări
Imaginea articolului ANSVSA, înainte de a analiza lotul de citrice suspectat de ANPC de depăşirea limitelor normale: În citrice, prezenţa Imazailului este permisă în limita a 5 mg/kg, pragul nu a fost depăşit până în prezent

ANSVSA, înainte de a analiza lotul de citrice suspectat de ANPC de depăşirea limitelor normale: În citrice, prezenţa Imazailului este permisă în limita a 5 mg/kg, pragul nu a fost depăşit până în prezent

„Limitele maxime admise de imazalil în şi pe produsele alimentare sunt stabilite în Regulamentul (CE) nr. 396/2005 privind nivelurile maxime de pesticide MRL în şi pe produsele alimentare şi furaje de origine vegetală şi animală cu modificările şi completările ulterioare (limita maximă admisă pentru citrice este de 5 mg/kg)”, precizează ANSVSA.

„În anul 2016 şi în acest an, până în prezent, nu au fost înregistrate depăşiri ale nivelului maxim admis pentru această substanţă în citrice”, se mai arată în comunicat.

Directorul ANPC, Paul Anghel, a anunţat recent că, în urma unui control la un hypermarket din Bucureşti s-au depistat 108 kilograme de citrice pe a căror etichetă de producţie apare E233, o substanţă care, folosită în cantităţi peste medie, poate cauza boli grave. „În urma unui control extins la produsele de post, angajaţii Comisariatului Bucureşti au depistat 108 kilograme de citrice, la un hypermarket din Bucureşti, pe a cător etichetă de producţie apare E233, o substanţă foarte periculoasă şi interzisă în multe ţări civilizate. Potrivit instituţiilor internaţioanale de sănătate, E233, folosit în cantităţi peste medie, poate cauza boli grave, precum cancer. Rămâne ca luni să trimitem către ANSVSA solicitare să facă analize acestor produse şi să stabilească clar dacă vor fi retrase", a declarat pentru MEDIAFAX Paul Anghel, director general al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorului (ANPC). E233 sau Thiabendazol-Imazalil este conservant de suprafaţa folosit pentru fructe.

Hypermarketul în care au fost depistate cele peste 108 kilograme de citrice le-a scos de la vânzare, temporar, la solicitarea ANPC, până când vor fi finalizate analizele efectuate de către Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor. Este vorba despre pomelo, fructe aduse din China, şi grapefruit, din Turcia.

Potrivit ANSVSA, Imazalilul este o substanţă utilizată pentru protecţia plantelor (pesticid) autorizată în 24 de state membre, inclusiv în România, începând de la 1 ianuarie 2012 până la 31 decembrie 2021, în conformitate cu prevederile Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr.705/2011 al Comisiei din 20 iulie 2011 de autorizare a substanţei active imazalil, în conformitate cu Regulamentul (ce) nr. 1107/2009 al Parlamentului European şi al Consiliului privind introducerea pe piaţă a produselor fitosanitare, şi de modificare a anexei la regulamentul de punere în aplicare (UE) nr 540/2011 al Comisiei.

De asemenea, Imazalilul se poate utiliza ca fungicid pentru tratarea post recoltare a citricelor, roşiilor, semintelor de cereale în conformitate cu specificaţiile tehnice, astfel încât în momentul introducerii pe piaţă a produselor alimentare, concentraţia de imazalil să nu depăşească limitele impuse de legislaţia în vigoare.

Informaţii privind condiţiile de autorizare, perioada de autorizare şi limitele maxime admise sunt publice şi pot fi găsite în baza de date online a Comisiei Europene „EU Pesticides database”: http://ec.europa.eu/food/plant/pesticides/eu-pesticides-database/public/?event=activesubstance.detail&language=EN&selectedID=1465

ANSVSA este autoritatea competentă care realizează controale oficiale privind verificarea respectarii limitelor maxime admise de pesticide din produsele alimentare provenite din ţări terţe şi state membre. Imazalilul este unul ditre cele 180 de pesticide monitorizate în cadrul Planului Naţional de control reziduuri de pesticide realizat de către ANSVSA.

„Informaţii privind riscurile potenţiale legate de prezenţa pesticidelor în produse alimentare, inclusiv a imazalilului, sunt transmise între autorităţile competente din statele

membre, prin Sistemul Rapid de Alertă pentru Alimente şi Furaje (SRAAF), în conformitate cu legislaţia şi procedurile stabilite la nivel european şi naţional. La această dată, din informaţiile derulate prin SRAAF nu reiese existenţa unui risc pentru sănătatea consumatorilor cu privire la prezenţa Imazalilului în citrice”, mai arată ANSVSA.

Conform procedurilor, în cazul în care se înregistrează o depăşire a limitei maxime admise, produsul alimentar respectiv - în funcţie de situaţie - fie nu este pus pe piaţă, fie este retras de pe piaţă şi distrus.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici