ANT: Sabyc are 14 cereri respinse de acreditare ca bancă de celule reproductive

Centrul Medical Sabyc a fost acreditat din 15 iulie 2009, pentru activitatea de bancă şi utilizator de celule reproductive, după ce timp de doi ani a depus 14 cereri în acest sens, respinse de către Agenţia Naţională de Transplant, a declarat, luni, directorul executiv al ANT, dr Victor Zota.

119 afișări
Imaginea articolului ANT: Sabyc are 14 cereri respinse de acreditare ca bancă de celule reproductive

ANT: Sabyc are 14 cereri respinse de acreditare ca bancă de celule reproductive (Imagine: Răzvan Chiriţă/Mediafax Foto)

Medicul Zota a declarat, pentru MEDIAFAX, că în 28 februarie 2007, pe site-ul Ministerului Sănătăţii Publice a apărut comunicatul de presă din partea Agenţiei Naţionale de Transplant cu privire la criteriile de acreditare pentru a putea desfăşura activităţi de bănci de ţesuturi umane, respectiv de utilizator de ţesuturi şi/sau celule umane în scop terapeutic.

Centrul Medical Sabyc a depus la sediul Agenţiei Naţionale de Transplant un prim dosar în data de 27 aprilie 2007, înregistrat cu numărul 216, completat ulterior, adică în 7 mai 2007, 13 iunie 2007, 25 iunie 2007 şi în 26 iunie 2007, cu câte o filă. "La depunerea fiecărei completări, li s-a explicat reprezentanţilor Centrului Medical Sabyc faptul că aceste dosare nu corespund criteriilor de acreditare", a relatat directorul executiv al ANT.

Pe toate aceste documente, reprezentanţii Centrului Medical Sabyc (prin dr. Odette Viespescu, Irina Creţu - secretară) au semnat că au luat la cunoştinţă despre deficienţele constatate.

În 26 iunie 2007, a fost comunicat în scris Centrului Medical Sabyc faptul că, în pofida explicaţiilor repetate date de către specialiştii Agenţiei Naţionale de Transplant reprezentanţilor Centrului Medical Sabyc, dosarele prezentate nu corespund criteriilor de acreditare, a adăugat Victor Zota.

În acest context, reprezentanţii clinicii au mai adus completări la dosar în 27 iunie 2007 şi în 28 iunie 2007. "Când spun completări să ştiţi că aduceau câte o foaie, nu alte dosare", a adăugat Zota.

Întrucât nici cu aceste completări dosarele nu corepundeau criteriilor de acreditare, Centrul Medical Sabyc nu a fost acreditat.

Atunci, Centrul Medical Sabyc a depus la ANT, în 26 octombrie 2007, o adresă prin care comunica faptul că au fost remediate deficienţele constatate şi solicită o inspecţie în vederea acreditării. Adresa nu a fost însoţită de un dosar în conformitate cu ordinul ministrului Sănătăţii din 2007 motiv pentru care Agenţia Naţională de Transplant a comunicat în scris, în 29 octombrie 2007, Centrului Medical Sabyc faptul că primul pas în vederea acreditării îl constituie depunerea unui dosar în conformitate cu cerinţele OMSP 1763/2007, Anexa 4 referitoare la cerinţele tehnice.

Centrul Medical Sabyc a depus la sediul Agenţiei Naţionale de Transplant un nou dosar înregistrat cu numărul 666, în 26 noiembrie 2007, dosar ce a fost depus şi la Ministerul Sănătăţii Publice în 28 noimebrie, dar care a fost remis de MS tot la ANT.

"Faptul că nici noul dosar nu corespundea, precum şi neconcordanţele din acest dosar au fost comunicate reprezentanţilor Centrului Medical Sabyc în data de 12 decembrie 2007 (Cecilia Borzea - secretară) şi în 12 ianuarie 2008 (prof. dr. Petru Mercuţ - ginecolog), care au semnat de luare la cunoştinţă", a mai spus Zota.

În 9 iunie 2008 la sediul Agenţiei Naţionale de Transplant a fost depus un nou dosar de acreditare înregistrat cu numărul 319. În urma analizării acestui dosar, în 24 iunie 2008, reprezentanţii ANT şi cei ai Inspecţiei Sanitare de Stat au mers în inspecţie la sediul Centrului Medical Sabyc. Rezultatul acestei inspecţii a fost comunicat Centrului Medical Sabyc prin adresa din 27 iunie 2008, prin care conducerea unităţii era informată că unitatea sanitară nu poate fi acreditată ca bancă şi utilizator de celule reproductive, fiind aduse la cunoştinţă deficienţele constatate.

"Urmare a acestui fapt, Centrul medical Sabyc nu a fost acreditat nici prin OMSP din 1 iulie 2008, publicat în Monitorul Oficial, în 8 iulie 2008 pentru modificarea şi completarea Ordinului ministrului Sănătăţii publice numărul 722/2006 privind acreditarea unităţilor sanitare care pot efectua activităţi de bănci de ţesuturi umane, respectiv de utilizator de ţesuturi şi/sau celule umane în scop terapeutic, a contimuat directorul ANT.

El a mai spus că, în 18 martie 2009 Centrul Medical Sabyc a înaintat Agenţiei Naţionale de Transplant adresa 188 prin care reprezentanţii unităţii anunţau remedierea deficienţelor constatate la inspecţia din 24 iunie 2008 şi solicitau o nouă inspecţie din partea Agenţiei Naţionale de Transplant şi a Direcţiei de Control în Sănătate Publică.

Astfel, o inspecţie a resprezentanţilor celor două instituţii a avut loc în 15 aprilie 2009 în urma căreia a fost întocmit raportul de inspecţie numărul 296 din 27 aprilie 2009, care descria neregulile care persistă şi indica solicitarea unei noi inspecţii după remedierea acestora.

Alte documente noi au fost depuse la sediul Agenţiei Naţionale de Transplant în 8 iulie 2009 şi în 10 iulie 2009. În urma acestor completări, s-a efectuat o nouă inspecţie în 13 iulie 2009 de către reprezentanţii Agenţiei Naţionale de Transplant şi Direcţiei de Control în Sănătate Publică. În urma acestei inspecţii şi a raportului de inspecţiei din 13 iulie al Direcţiei de Control în Sănătate Publică a Municipiului Bucureşti, precum şi a raportului de inspecţie al Agenţiei Naţionale de Transplant, Centrul Medical Sabyc a fost acreditat pentru activitatea de bancă si utilizator de celule reproductive, acest fapt comunicându-i-se prin adresa 480 din 14 iulie 2009, valabilitatea acreditării începând cu data de 15 iulie, a precizat medicul Victor Zota.

Patru zile mai târziu, adică în noaptea de 19 spre 20 iulie, procurorii DIICOT au declanşat percheziţiile în cazul unei anchete privind membrii unei reţele care racolau cupluri din străinătate care nu puteau avea copii şi le aduceau în România. Aici, racolau alte persoane care, contra unor sume de bani, donau ovule pentru fertilizarea in vitro, în clinica Sabyc.

Acţiunea pentru identificarea membrilor reţelei care acţiona pe linia traficului de ovule s-a desfăşurat în Bucureşti şi în judeţul Ilfov, fiind efectuate patru descinderi la care au participat luptători ai Brigăzii Speciale de Intervenţie a Jandarmeriei. În urma celor patru descinderi, au fost ridicate documente, calculatoare, dar şi suma de 200.000 de euro. Cei 200.000 de euro confiscaţi reprezintă, potrivit anchetatorilor, bani oferiţi de femei din Israel venite la Clinica Sabyc pentru fertilizare in vitro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici