Antonescu: Vom menţine posibilitatea ca procurorul să dispună interceptările în cazuri excepţionale

Preşedintele Comisiei pentru revizuirea Constituţiei, Crin Antonescu, a declarat, miercuri, că va fi prevăzută posibilitatea ca procurorul, în cazuri excepţionale, să poată dispună interceptarea convorbirilor sau măsuri similare, fiind în discuţie însă perioada luării acestor măsuri.

493 afișări
Imaginea articolului Antonescu: Vom menţine posibilitatea ca procurorul să dispună interceptările în cazuri excepţionale

Antonescu: Vom menţine posibilitatea ca procurorul să dispună interceptările în cazuri excepţionale (Imagine: Silviu Matei/Publimedia)

Preşedintele Comisiei a susţinut că au fost o serie de amendamente a căror discuţie a fost amânată "din motive mai curând tehnice".

În cazul regimului interceptărilor, Antonescu a afirmat că nu se are în vedere eliminarea posibilităţii ca procurorul să dispună interceptarea în cazuri de urgenţă pentru o perioadă limitată.

"În ceea ce priveşte perioada de ascultare pe care procurorul o poate decide, a rămas o discuţie de natură tehnică, între 24 de ore şi 48 de ore (perioada maximă pe care un procuror poate dispune interceptarea, n.r.) Sunt mai mult chestiuni tehnice, de principiu a existat un consens în ideea întăririi şi garantării acestor drepturi, drepturile persoanei socotite în principiu inviolabile", a susţinut liderul PNL.

El a afirmat că în ultimele două zile s-a discutat despre drepturile şi libertăţile prevăzute în Legea fundamentală, fiind întrunit în cele mai multe cazuri consensul.

"Până în prezent zdrobitoarea majoritate a deciziilor, fie de adminitere a unor amendamente, fie de respingere, au fost luate cu unanimitate sau cu mare majoritate. Putem vorbi categoric de decizii consensuale, cel puţin până în acest moment. Sigur, vor veni şi momente în care nu vom mai avea un astfel de consens, sau articole la care nu vom avea un astfel de consens, dar deocamdată pot vorbi despre un consens în direcţia întăririi şi diversificării drepturilor şi libertăţilor cetăţeneşti", a susţinut Antonescu.

Liderul PNL a reiterat faptul că la nivelul Comisiei de revizuire s-a decis lărgirea prevederilor împotriva discriminărilor de orice fel, cum este cazul discriminării legate de orientarea sexuală.

Comisia de revizuire a Constituţiei şi-a suspendat, marţi seară, lucrările, fiind invocată lipsa de cvorum, chiar când se afla în discuţie reglementarea privind regimul interceptărilor, după adoptarea amendamentului care instituie autorizarea acestora de către judecător.

Grupul PNL a propus o serie de amendamente care descriu în Constituţie mecanismul prin care este posibilă interceptarea convorbirilor sau a altor tipuri de comunicaţii.

Primul amendament priveşte autorizarea de către instanţa de judecată a oricăror interceptări.

"Interceptarea convorbirilor şi comunicărilor, percheziţia informatică şi accesul la un suport informatic, obţinerea listei convorbirilor telefonice, reţinerea, predarea sau percheziţionarea trimiterilor poştale, identificarea abonatului, proprietarului sau utilizatorului unui sistem de telecomunicaţii sau a unui punct de acces la un computer ori alte asemenea tehnici, se dispun de judecător, în condiţiile legii", reprezintă amendamentul pe care membrii Comisiei de revizuire a Constituţiei l-au adoptat.

La acest amendament Comisia a convenit şi introducerea a sintagmei privind obţinerea "datelor de localizare" sau "înregistrarea în mediul ambiental".

Un al doilea amendament al PNL preciza că "în cazul în care există urgenţă deosebită în luarea uneia din măsurile prevăzute la alin.(2), procurorul poate să dispună prin ordonanţă, cu respectarea condiţiilor prevăzute de lege, luarea măsurii pe o perioadă de cel mult 48 de ore".

"Îndată după luarea măsurii, procurorul se adresează instanţei de judecată competente care decide asupra măsurii dispuse de procuror şi, dacă s-a cerut, asupra luării măsurii în continuare. Dacă măsura dispusă de procuror este infirmată, instanţa va dispune, când este cazul, distrugerea probelor obţinute, care se realizează de procuror pe bază de proces-verbal, ce se depune la instanţă", arăta textul susţinut de liberali.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici