Apă cu porţia. Mii de locuitori ai localităţilor din jurul oraşului Galaţi primesc apă potabilă o dată la două zile: "Aşa ne chinuim, facem provizii ca să putem avea de consum". FOTO

Mii de gălăţeni din comunele Smârdan şi Vânători primesc apa potabilă o dată la 2 zile. De vină sunt izvoarele subterane care fie sunt infestate cu nitriţi şi nitraţi, fie nu au apă destulă pentru toţi locuitorii, iar situaţia se agravează vara, când consumul creşte foarte mult din cauza irigaţiilor.

682 afișări
Imaginea articolului Apă cu porţia. Mii de locuitori ai localităţilor din jurul oraşului Galaţi primesc apă potabilă o dată la două zile: "Aşa ne chinuim, facem provizii ca să putem avea de consum". FOTO

Apă cu porţia. Mii de locuitori ai localităţilor din jurul oraşului Galaţi primesc apă potabilă o dată la două zile: "Aşa ne chinuim, facem provizii ca să putem avea de consum"

Mii de locuitori din judeţul Galaţi primesc apă cu porţia. Cele mai mari probleme sunt în două comune limitrofe oraşului Galaţi unde autorităţile au impus restricţii deoarece serviciul de alimentare nu face faţă.

Mii de gălăţeni din comunele Smârdan şi Vânători primesc apa potabilă o dată la două zile, din cauza izvoarele subterane care fie sunt infestate cu nitriţi şi nitraţi, fie nu au apă destulă pentru toţi locuitorii, iar situaţia se agravează pe timpul verii când consumul creşte foarte mult din cauza irigaţiilor.

În satul Smârdan, de exemplu, apa este furnizată cu program, fiind afectaţi aproape 1.700 de locuitori.

„Clienţii din satul Smârdan au apă de la 5.30 la 17.30, alternativ, o zi zona de nord, o zi zona de sud. Nu sunt probleme când plouă. De la începutul preluării în aria de operare am întâmpinat dificultăţi în asigurarea de apă atunci când populaţia consumă pentru irigarea grădinilor, spaţiilor verzi. În plus, sunt capacităţi limitate de captare în zonă. Am făcut un foraj de mare adâncime, am preluat zona Smârdan în anul 2014, celelalte sate din comuna Smârdan nu mai au probleme. Sperăm să rezolvăm în următorii ani şi problema celor 1.692 de clienţi din satul Smârdan”, a declarat, pentru MEDIAFAX, purtătorul de cuvânt Apă Canal, Cornelia Arnăutu

Până rezolvă autorităţile problema, locuitorii din satul Smârdan trebuie să se descurce cu apă puţină. Maria Boghean are 75 de ani şi, o dată la două zile, păzeşte robinetul din curte pentru a-şi umple butoaiele cu apă.

„Aşa ne chinuim, facem provizii ca să putem avea de consum. Ce să facem? O zi o avem, o zi nu. Ne descurcăm greu. Oprim de pe o zi pe alta”, a spus Maria Boghean.

Pentru a se spăla sau pentru a găti, oamenii sunt nevoiţi să strângă apă în butoaie, bidoane de plastic şi găleţi. Localnicii folosesc şi apa din fântâni deşi au fost avertizaţi că nu este bună de băut.

„Avem fântâni unii dintre noi. Dar apa nu este bună de băut, o folosim la spălat. Dar nu te speli ca lumea. Câte găleţi să scoţi ca să te poţi spăla? Aşa că nu poţi să faci un duş. Am butoaie acolo, le umplu şi o să-mi ajungă pentru a doua zi”, a explicat un alt localnic.

Restricţii în furnizarea apei au fost impuse şi în comuna Vânători aflată la 5 km de oraşul Galaţi.

Localităţile Vânători, Sat Costi şi Odaia Manolache sunt alimentate cu apă din puţuri de adâncime. Pe timpul verii, necesarul zilnic de apă de familie creşte până la un metru cub pe familie, în condiţiile în care Primăria poate asigura doar 400 litri pe familie. Ca urmare, oamenii trebuie să cumpere apă de la magazin sau să folosească apa infestată cu nitriţi şi nitraţi din fântâni.

„Toată zona este cu nitriţi şi nitraţi. Riscăm şi o folosim pentru că altceva nu avem de unde lua. Nu ne permitem în fiecare zi să cumpărăm bidoane cu apă plată de la magazin, vă daţi seama că costă. Câteodată, cumpărăm sifon şi îmi iau copii de la Galaţi, apă cu baxul. Este greu, fără apă. Fără mâncare mai stai, dar fără apă nu poţi”, s-a plâns un localnic.

În viitor, miile de locuitori din comuna Vânători vor primi apă din sursa care alimentează şi oraşul Galaţi. Primăria din localitate a demarat o lucrare care vizează conectarea comunei la reţeaua urbană printr-o conductă şi o staţie de pompare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici