Apel mondial pentru combaterea drogurilor sintetice

Secretarul de stat american Antony Blinken a cerut vineri o mai mare cooperare internaţională pentru a combate traficul în plină expansiune de droguri sintetice ilicite, cum ar fi fentanilul, principala cauză a deceselor prin supradoză în ţara sa, scrie Reuters.

124 afișări
Imaginea articolului Apel mondial pentru combaterea drogurilor sintetice

Apel mondial pentru combaterea drogurilor sintetice

Blinken a vorbit la o reuniune anuală a Comisiei ONU pentru stupefiante (CND), care revizuieşte reglementările globale privind drogurile şi care, în fiecare an, adaugă noi aşa-numiţi precursori chimici - ingrediente folosite pentru fabricarea drogurilor ilegale - pe listele internaţionale cunoscute, pentru a pune controale stricte asupra comerţului cu aceştia.

„Mai mult de 40% dintre americani cunosc pe cineva care a murit din cauza unei supradoze de opioide. Drogurile sintetice sunt acum ucigaşul numărul unu al americanilor cu vârste cuprinse între 18 şi 45 de ani”, a declarat Blinken într-un discurs rostit în cadrul „segmentului la nivel înalt” de două zile al CND.

În timp ce drogurile şi amploarea problemei pot varia în funcţie de ţară, „în fiecare regiune, consumul, dependenţa, decesele prin supradoză de droguri sintetice sunt în creştere rapidă”, a spus el.

„Mesajul meu către această adunare este urgent. Dacă vrem să schimbăm traiectoria acestei crize, există o singură cale de a reuşi, şi anume împreună”, a spus Blinken.

În acest an, CND, care se reuneşte la Viena până la sfârşitul săptămânii viitoare, ia în considerare adăugarea a doi precursori de fentanil la listele de substanţe, lucru pe care Statele Unite îl susţin.

Deşi o astfel de „programare” este necesară, oficialii ONU spun că procesul este o bătălie pierdută.

„Actualul sistem internaţional de clasificare este absolut foarte eficient în ceea ce priveşte scoaterea unei substanţe din raza de acţiune a traficanţilor de droguri ilicite, dar, din păcate, este foarte puţin eficient în ceea ce priveşte încetinirea ritmului de evoluţie a fabricării drogurilor ilicite”, a declarat Antonio Mazzitelli de la Consiliul Internaţional pentru Controlul Narcoticelor, care monitorizează respectarea clasificărilor, în cadrul unui eveniment separat la reuniunea CND.

„De îndată ce o substanţă este pusă sub control, o alta o înlocuieşte”, a adăugat el.

„Grupurile criminale care produc aceste droguri sunt agile. Atunci când o ţară ia măsuri drastice împotriva producţiei unui drog sintetic sau a precursorilor chimici care intră în fabricarea acestora, infractorii găsesc rapid un alt loc unde să le producă”, a spus Blinken.

Cu toate acestea, printr-o combinaţie de alte iniţiative, cum ar fi o cooperare mai strânsă cu aliaţii şi colaborarea cu companiile de social media pentru a întrerupe comerţul cu droguri sintetice online, au existat unele succese, a spus el.

„Avem date recente care sugerează că, pentru prima dată după ani de zile, numărul americanilor care au murit din cauza supradozelor nu a crescut semnificativ. Numărul s-a stabilizat. Acum, cu un american care încă moare din cauza unei supradoze de droguri la fiecare cinci minute, munca noastră este departe de a fi terminată”, a spus Blinken. „Dar schimbarea sugerează că măsurile pe care le luăm, multe dintre ele în parteneriat cu ţările prezente în această sală, fac diferenţa, încep să schimbe situaţia”, a adăugat el.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
droguri,
opioide,
blinken

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici