Apele Române: Apa Dunării se situează în limite normale

Administraţia Naţională "Apele Române" informează, vineri, că analiza probelor de apă prelevate în secţiunea Baziaş arată că apa fluviului Dunărea se situează în limite normale, măsurătorile efectuate din trei în trei ore stabilind că ph-ul se situează în jurul valorii normale de 8,5 unităţi.

282 afișări
Imaginea articolului Apele Române: Apa Dunării se situează în limite normale

Apele Române: Apa Dunării se situează în limite normale (Imagine: Ramus Badea/Mediafax Foto)

ANAR precizează, într-un comunicat, că informaţiile furnizate de autorităţile ungare arată că ph-ul Dunării amonte de Budapesta variază între valori normale între 8,1-8,5.

"Totodată, din analiza probelor de apă prelevate în secţiunea Baziaş, rezultă că, în urma analizelor efectuate de către Laboratorul Apelor Române de la Mehedinţi, la indicatori fizico-chimici generali (metale grele şi micropoluanţi), precum şi la indicatori biologici, apa fluviului Dunărea se situează în limite normale. Totodată, măsurătorile efectuate din trei în trei ore arată în continuare faptul că ph-ul se situează în jurul valorii normale de 8,5 unităţi", potrivit ANAR.

De asemenea, conform informaţiilor primite prin sistemul de avertizare internaţional, autorităţile ungare continuă eforturile de a reţine unda poluantă pe teritoriul propriu, precum şi de a reţine cea mai mare parte din nămolul poluant în albia pârâului Marcal şi râul Raba.

Unda poluantă a intrat, joi, în fluviul Dunărea şi, conform prognozei INHGA, mai are de parcurs 4 zile până la Baziaş, unde, specialiştii ANAR estimează că ph-ul se va menţine în limite normale, potrivit sursei citate.

Ministrul Mediului, Borbely Laszlo, a afirmat, vineri, că din informaţiile primite de la specialiştii ungari rezultă că nu există un pericol de contaminare a apelor Dunării când unda de viitură din Ungaria va ajunge în România, cel mai devreme luni la prânz.

El a arătat că autorităţile din Ungaria "nu se joacă" cu informaţiile furnizate, mai ales că toată opinia publică internaţională este cu ochii pe această ţară, deci se bazează pe datele primite de la omologii săi.

Nu există pericol de contaminare nici pentru România, nici pentru Bulgaria, a subliniat Borbely, arătând că, oricum, specialiştii sunt pregătiţi să intervină când viitura va ajunge pe sectorul românesc al Dunării, cel mai devreme luni.

"În momentul de faţă, Ph-ul este 9,07, deci e clar că atunci când ajunge în Dunăre, unde debitul apei e de 25 de ori mai mare decât în (râul) Raba, e clar că aceasta se diluează şi de fapt mai trebuie să se reducă cu 0,5 Ph-ul, ca să nu mai fie nociv. Deci toate datele, toţi experţii, specialişti în acest domeniu spun că nu există un pericol, nici pentru România, nici pentru Bulgaria. Acest val, această viitură va ajunge în România cel mai devreme luni, până atunci vom avea datele azi (vineri - n.r.), mâine (sâmbătă - n.r.) - dacă există semnale că Ph-ul este mare, atunci, aşa cum şi dânşii din Ungaria au avut unele măsuri - am înţeles cu oţet, cu altele, pentru a echilibra acest PH - vom lua şi noi măsurile de rigoare. Deocamdată, se pare, conform tuturor datelor, că nu e cazul", a spus ministrul.

Întrebat dacă România va da în judecată Ungaria, cum a sugerat un parlamentar, Borbely a accentuat că deocamdată nu există motive în acest sens.

Borbely a confirmat că viitura va avea în componenţă metale grele, inclusiv plumb, dar în cantitate mult mai mică, pentru că mare parte din acestea au fost reţinute de digul de ipsos realizat în Ungaria.

Ministrul Mediulu a spus că nu există pericolul unei poluări cu pulberi, după ce şlamul se usucă.

Guvernul ungar a instituit, marţi dimineaţă, starea de urgenţă în trei comitate din vestul ţării, din cauza inundaţiilor produse de o scurgere de reziduuri chimice de la o fabrică de bauxită. Site-ul bulgar de ştiri novinite.com relata, marţi după-amiază, că Bulgaria, România, Serbia şi Ucraina ar putea fi afectate de accidentul soldat cu cinci morţi şi 120 de răniţi.

Potrivit datelor MMP, spargerea bazinului de stocare a reziduurilor chimice provenite în urma prelucrării bauxitei a cauzat scurgerea a peste 600.000 de metri cubi de deşeuri, cu un PH de 12-13, în pârâul Torna, afluent al râului Marcal, aflat în vestul Ungariei, în urma accidentului satul Kolontar fiind inundat de reziduuri.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici