Apele Române. Coeficientul de umplere în principalele 40 de lacuri de acumulare este de 74%

Coeficientul de umplere în principalele 40 de lacuri de acumulare este de 74%, similar cu aceeaşi perioadă a anului trecut. Prin urmare, există rezervă suficientă pentru asigurarea alimentării cu apă şi energie pentru toată perioada de timp friguros, transmite Administraţia Naţională Apele Române.

164 afișări
Imaginea articolului Apele Române. Coeficientul de umplere în principalele 40 de lacuri de acumulare este de 74%

Apele Române. Coeficientul de umplere în principalele 40 de lacuri de acumulare este de 74%

Chiar dacă nu se înregistrează debite sub cel minim necesar pentru satisfacerea cerinţelor de apă pentru populaţie sub aspect cantitativ, specialiştii Administraţiei Naţionale „Apele Române”, împreună cu cei de la nivelul Administraţiilor Bazinale de Apă, monitorizează mai multe secţiuni de râu (peste jumătate la Dunăre) şi aplică Planul de restricţii şi folosire a apei în perioade deficitare.

Este vorba de treapta I, de atenţionare/avertizare, pentru sectoarele Dunării aferente bazinelor hidrografice Buzău-Ialomiţa şi Dobrogea. În plus, începând de marţi, 17 octombrie, se aplică Planul de restricţii şi folosire a apei în perioade deficitare (faza de atenţionare) şi pentru Centrala de la Cernavodă;

Sunt aplicate treptele II şi III în alimentarea folosinţelor piscicole în judeţele Iaşi (din acumulările Hâlceni, Plopi şi Sarca- treapta III şi acumularea Pârcovaci – treapta II) ), Botoşani (din acumularea Cal Alb- treapta III) şi Vaslui – acumulările Soleşti şi Mânjeşti (aferente bazinului hidrografic Prut-Bârlad), precum şi pentru irigaţii (în două situaţii): A.N.I.F. - Filiala Teritorială Moldova Nord-U.A Botoşani-Sistemul de Irigaţii Movileni-Havarna, sursa: Acumularea Cal Alb - râul Başeu, judeţul Botoşani şi ANIF Filiala Teritorială de Îmbunătăţiri Funciare Vaslui-Amenajare de irigaţii Mânjeşti, sursa: acumularea Mânjeşti, judeţul Vaslui.

Apele Române anunţă că debitul Dunării la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi staţionar (în jurul valorii de 2000 mc/s), fiind sub media multianuală a lunii octombrie (3850 mc/s). În aval de Porţile de Fier, debitele au fost în scădere. În aval de Porţile de Fier, debitele vor fi relativ staţionare pe sectorul Gruia - Zimnicea şi în scădere pe sectorul Giurgiu - Tulcea, conform prognozei emise de Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor.

ANAR transmite că debitele se situează la valori sub mediile multianuale lunare, cu coeficienţi moduli cuprinşi între 30-80%, mai mari (în jurul şi peste normalele lunare) pe Suceava şi pe cursurile superioare ale Moldovei şi Bistriţei; mai mici (sub 30% din normalele lunare) pe râurile din bazinele hidrografice: Timiş, Moraviţa, Caraş, Cerna, Vedea, Tazlău, Râmnicu Sărat, Bârlad, Jijia, afluenţii Jiului, pe unii afluenţi din bazinul superior şi mijlociu al Oltului, din bazinul superior al Argeşului şi pe râurile din Dobrogea. Nivelurile pe râuri la staţiile hidrometrice se situează sub cotele de atenţie.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici