Aproape 130.000 de români vor fi şomeri în Spania până la sfârşitul acestui an

Specialiştii estimează că la sfârşitul acestui an vor fi aproape trei milioane de şomeri în Spania, dintre care aproape un milion ar putea fi străini şi 130.000 români, potrivit unui studiu privind migraţia românească din Spania, lansat la Madrid de Agenţia pentru Strategii Guvernamentale.

30 afișări
Imaginea articolului Aproape 130.000 de români vor fi şomeri în Spania până la sfârşitul acestui an

Aproape 130.000 de români vor fi şomeri în Spania până la sfârşitul acestui an (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Studiul a fost realizat de un colectiv de specialişti de la Universitatea Juan Carlos I din Madrid, sub coordonarea profesorului universitar Ramon Tamames, fiind finanţat în cadrul campaniei "Români în Europa".

În perioada 1998 - 2008, peste 4,5 milioane de persoane au venit în Spania pentru a locui şi a munci, iar România este ţara din care a sosit cel mai mare număr de imigranţi în ultimii zece ani, în special începând din anul 2001. În prezent există 702.000 de români în Spania, care reprezintă 17 la sută dintre străini cu permis de rezidenţă. Dintre aceştia, 448.000 sunt angajaţi (adică 22 la sută din totalul imigranţilor care lucrează), iar 99.100 sunt în şomaj. Pe lângă aceştia, 154.900 de persoane sunt inactive (copii, casnice, vârstnici).

Autorii raportului spun însă că ritmul de creştere a rezidenţilor români în primele şase luni din 2008 era deja inferior celui din anul anterior, lucru care poate indica faptul că imigraţia română a început să piardă din vigoarea pe care o avea înainte.

În Spania imigrează în număr aproape egal bărbaţii şi femeile, iar jumătate dintre imigranţi (47,8 la sută) au vârste între 25 şi 39 ani, procentul de persoane peste 55 ani fiind foarte redus. Ei au o rată mare de activitate în câmpul muncii de 70 la sută, cu mult peste media naţională, care abia dacă depăşeşte 50 la sută.

Contribuţia românilor la economia spaniolă se poate estima, în termeni strict salariali, la 8.000 de milioane de euro, cifră ce reprezintă 0,71 la sută din PIB-ul Spaniei. Imigraţia are un impact favorabil în ceea ce priveşte contribuţiile la taxele pe venit, respectiv sistemul asigurărilor sociale din Spania, salariul mediu al românilor fiind de 17.369 euro pe an sau de 1.447 euro pe lună, cu toate retribuţiile incluse.

Citește mai departe:

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Citește mai departe:

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici