Aproape 200 de pensionari au pichetat sediul Guvernului (Video)

Aproape 200 de pensionari au pichetat, joi, sediul Guvernului, nemulţumiţi că, din aprilie, punctul de pensie nu va mai fi de 45 la sută din salariul mediu brut pe economie.

21 afișări
Imaginea articolului Aproape 200 de pensionari au pichetat sediul Guvernului (Video)

Aproape 200 de pensionari pichetează sediul Guvernului (Imagine din arhiva Mediafax Foto)

Protestul s-a încheiat cu o oră mai devreme, după ce reprezentanţii persoanelor aflate au depus la Guvern un memoriu în care solicită rezolvarea problemelor legate de punctul de pensie, de spitale şi de legislaţie.

Pensionarii din toată ţara pichetează, joi, sediile Guvernului, Parlamentului şi prefecturilor, nemulţumiţi că, din aprilie, punctul de pensie nu va mai fi de 45 la sută din salariul mediu brut pe economie. La proteste sunt aşteptaţi aproximativ 1.500 de persoane.

Potrivit preşedintelui Federaţiei Naţionale a Sindicatelor Pensionarilor din România (FNSPR), Preda Nedelcu, pensionarii sunt nemulţumiţi că prevederile Legii 250/2007 privind majorarea punctului de pensie la 45 la sută din salariul mediu brut nu vor mai fi respectate începând din aprilie.

"În acest moment, Legea 250 îşi produce efectele. Pensionarii au primit în februarie, urmând să primească şi în martie pensii conform Legii 250, cu aplicarea punctului de pensie reprezentând 45 la sută din salariul mediu brut pe economie. Din aprilie, când va intra în vigoare noul buget, punctul de pensie va deveni 42,2 la sută", a spus Preda Nedelcu.

La mijlocul lunii februarie, pensionarii au trimis şefului statului, premierului şi preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului o scrisoare deschisă în care cereau aplicarea legii de majorare a punctului de pensie la 45% din salariul mediu brut prognozat pentru 2009.

"Organizaţiile pensionarilor, reprezentative la nivel naţional, îşi exprimă nemulţumirile profunde ale milioanelor de membri faţă de decizia Guvernului de a stabili valoarea punctului de pensie pentru lunile aprilie-decembrie 2009 într-un procent mai mic decât cel prevăzut de lege, ceea ce înseamnă o diminuare a unui drept câştigat", se arăta în scrisoarea deschisă.

Pensiile vor fi indexate cu rata anuală a inflaţiei, urmând să se renunţe la ajustarea în funcţie de evoluţia salariului mediu pe economie, sistem practicat în prezent, pentru a echilibra pe termen mediu şi lung fondul de pensii, potrivit înţelegerii încheiate de autorităţile române cu FMI.

Video Stirileprotv.ro

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici