Aproape 200 de taxatori ilegali din parcările Capitalei, amendaţi de poliţiştii locali în trei luni

Aproape 200 de taxatori ilegali din parcările Capitalei au fost amendaţi cu peste 20.000 de lei de către poliţiştii locali, în urma unor razii organizate în ultimele trei luni, în special în zonele Gara de Nord, Academiei, Splaiul Independenţei şi Piaţa Alba Iulia.

55 afișări
Imaginea articolului Aproape 200 de taxatori ilegali din parcările Capitalei, amendaţi de poliţiştii locali în trei luni

Aproape 200 de taxatori ilegali din parcările Capitalei, amendaţi de poliţiştii locali în trei luni (Imagine: Silviu Matei/Mediafax Foto)

Potrivit unui comunicat de marţi al Poliţiei Locale a Municipiului Bucureşti, campania privind combaterea înşelăciunilor în parcările administrate de Primăria Capitalei a început în aprilie. Astfel, poliţiştii locali au organizat mai multe razii pentru a-i prinde pe cei care percep taxe ilegal în parcările administrate de municipalitate, fiind vizate în principal zonele Gara de Nord, Academiei, Splaiul Independenţei - Spitalul Universitar, strada Edgar Quinet, strada Buzeşti şi Piaţa Alba Iulia.

În urma acestor controale poliţiştii locali au amendat peste 190 de persoane, valoarea totală a amenzilor fiind de peste 20.000 de lei.

"În urma acţiunilor Poliţiei Locale a Municipiului Bucureşti s-a constatat că «parcagiii» sunt constituiţi în adevărate caste, care au sub control zone bine determinate, pe care nu şi le încalcă. Aceste persoane - marea majoritate de etnie romă - lucrează standard, adică blochează locurile de parcare cu diferite obiecte şi dirijează autoturismele încă de pe carosabil. De multe ori, parcagiii îşi pun copiii pe mijlocul străzii, pentru a atrage atenţia că există locuri de parcare", se arată în comunicatul citat.

Astfel, potrivit reprezentanţilor Poliţiei Locale a Municipiului Bucureşti, în zona Centrului Istoric taxatorii ilegali blochează locurile de parcare cu femei gravide sau cu copii chiar mai mici de 10 ani.

"Parcagiii" se deosebesc în funcţie de zona în care "prestează", pe Splaiul Independenţei sunt romi care dorm în parcuri şi, seara, devin cerşetori pe lângă marile restaurante, stau în grupuri şi "au în prima linie femeile gravide şi copiii". Locurile frecventate de aceştia sunt în apropierea semafoarelor, acolo unde există cerşetori care fac parte din grup şi care au rolul de a-i alerta pe colegi în momentul apariţiei Poliţiei, mai scriu reprezentanţii Poliţiei Locale a Capitalei în comunicatul citat.

Unul dintre liderii unui astfel de grup "a bătut recordul" în ceea ce priveşte amenzile primite de la poliţişti, bărbatul, în vârstă de 23 de ani, primind 17 amenzi în trei luni.

Poliţiştii locali au mai stabilit că la Gara de Nord sunt cei care provin din alte localităţi sau de la periferia Capitalei, lucrează singuri, fără a avea vreun protector.

Pe de altă parte, în centrul Capitalei, în apropierea hotelurilor, sunt "elevaţii", care sunt bine îmbrăcaţi, cunosc câte trei-patru limbi străine. Cel mai cunoscut este un bărbat în vârstă de 42 de ani, căruia i se spune "Francezul" şi care ia taxe de parcare lângă restaurantul Cina din Capitală.

Potrivit reprezentanţilor Poliţiei Locale a Capitalei, un loc de parcare este taxat cu sume între cinci lei - în zona Spitalului Universitar şi zece lei - în zona hotelului Hilton din centrul Capitalei sau în apropierea Centrului Istoric, putând ajunge chiar la 50 de lei pe Bulevardul Dorobanţi.

"De multe ori, «parcagiii» devin violenţi în momentul în care şoferii refuză să plătească taxele ilegale. Poliţia Locală Bucureşti a soluţionat, în timpul campaniei privind eradicarea fenomenului de înşelăciune din parcările municipalităţii, opt situaţii în care conducătorii auto au fost agresaţi de aceste persoane de etnie romă", se mai arată în documentul citat.

Pe 14 iulie, un agent al Poliţiei Locale a fost agresat de un grup de zece romi care ocupase parcarea de pe Splaiul Independenţei, în zona Spitalului Universitar. Membrii grupului au fost ridicaţi şi predaţi poliţiştilor de la Secţia 17.

Poliţia Locală a Municipiului Bucureşti menţionează că va continua controalele, în mod regulat, în zonele centrale ale Bucureştiului, pentru înlăturarea persoanelor care încasează ilegal taxe de parcare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici