Aproape 3.000 de cazuri de abuzuri asupra elevilor în şcoli, semnalate la "Telefonul Copilului"

Aproape 3.000 de cazuri de abuzuri asupra elevilor în şcoli au fost semnalate, în perioada 1 ianuarie 2011 - 31 mai 2012, la "Telefonul Copilului", cele mai multe fiind între copii, a declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX, directorul executiv de la Asociaţia "Telefonul Copilului", Cătălina Florea.

390 afișări
Imaginea articolului Aproape 3.000 de cazuri de abuzuri asupra elevilor în şcoli, semnalate la "Telefonul Copilului"

Aproape 3.000 de cazuri de abuzuri asupra elevilor în şcoli, semnalate la "Telefonul Copilului" (Imagine: Marius Vasilica/Mediafax Foto)

Potrivit Cătălinei Florea, în perioada 1 ianuarie 2011 - 31 mai 2012, în baza de date a Asociaţiei "Telefonul Copilului" au fost 2.982 de cazuri înregistrate la numărul 116111, referitoare la situaţiile de criză la nivelul unităţilor de învăţământ.

"Relaţia de abuz cadru didactic - copil a fost semnalată în 30,3 la sută dintre cazurile raportate în 2011 şi în 39,6 la sută dintre cazurile din primele cinci luni ale anului 2012. În ceea ce priveşte relaţia de abuz copil - copil în unităţile de învăţământ, procentajul înregistrat la nivelul Asociaţiei «Telefonul Copilului», prin intermediul 116111 a fost de 69,7 la sută în anul 2011 şi 60,4 la sută în primele cinci luni ale acestui an, din totalul cazurilor preluate, din acest mediu, de consultanţii noştri", a mai spus Cătălina Florea, citând din datele centralizate la asociaţie.

Cătălina Florea a precizat că principalele cauze identificate în urma consilierii oferite copiilor sunt reprezentate de stima de sine scăzută, depresie, tulburări de comportament, discriminare, mediu familial abuziv şi toleranţă scăzută la adaptarea cerinţelor şcolare.

"Copiii contactează telefonul copilului 116111 în momentul în care efectele emoţionale ale abuzului în unităţile de învăţământ nu îşi găsesc rezolvarea în şcoală sau în familie. Vital pentru copii este să îşi redobândească încrederea în sine şi să depăşească astfel de momente", a explicat Cătălina Florea.

Pentru prevenirea şi combaterea fenomenului de violenţă în şcoală, Asociaţia "Telefonul Copilului" derulează, împreună cu Ministerul Educaţiei, proiectul "Managementul situaţiilor de criză la nivelul unităţi şcolare", care vizează formarea de resursă umană specializată în managementul eficient al situaţiilor de criză, în total fiind vorba de cel puţin 4.000 de persoane şi minim 1.000 de unităţi şcolare sprijinite.

Potrivit datelor centralizate de Direcţia pentru Protecţia Copilului din cadrul Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, în 2011 au fost înregistrate 69 de cazuri de abuz asupra copilului în şcoală, iar în primele trei luni ale acestui an au fost semnalate alte 18 cazuri.

Dintre cele 69 de cazuri înregistrate în 2011, 25 au fost abuzuri fizice, 19 abuzuri emoţionale, 15 au fost cazuri de neglijare şi 10 abuzuri sexuale.

În perioada ianuarie - martie 2012 au fost semnalate 11 abuzuri fizice, patru emoţionale şi trei abuzuri sexuale care au avut loc în cadrul unităţilor de învăţământ.

Peste 4.000 de cazuri de cazurilor de violenţă, consum de alcool, discriminare şi furturi au fost înregistrate în intervalul martie-mai 2012, în şcolile din România, a informat, marţi, Ministerul Educaţiei Cercetării, Tineretului şi Sportului (MECTS).

Conform datelor preliminare raportate de inspectoratele şcolare judeţene şi cel al municipiului Bucureşti, în perioada martie - mai 2012 au fost înregistrate în şcoli 4.131 de cazuri de violenţă, consum de alcool, discriminare şi însuşire de bunuri găsite.

"Având în vedere numărul mare de incidente violente raportate în şcoli la nivel naţional în ultima perioadă, Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului va demara elaborarea unui Plan Naţional de Acţiune pe termen mediu şi lung în vederea prevenirii şi combaterii acestui fenomen", a precizat sursa citată.

Potrivit MECTS, situaţia totală a incidentelor petrecute în şcoli pe tot parcursul anului şcolar 2011- 2012 va fi gata la sfârşitul lunii iunie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici