Aproape 40 de centre de permanenţă, înfiinţate la nivel naţional după 1 iunie

Aproape 40 de centre de permanenţă au fost înfiinţate la nivel naţional din 1 iunie, când au intrat în vigoare noile reglementări ale Ministerului Sănătăţii privind organizarea acestor unităţi sanitare.

615 afișări
Imaginea articolului Aproape 40 de centre de permanenţă, înfiinţate la nivel naţional după 1 iunie

Medic (Imagine: Shutterstock/Publimedia)

Ministerul Sănătăţii a anunţat, joi, într-un comunicat de presă, că 39 centre de permanenţă au fost înfiinţate la nivel naţional de la 1 iunie şi până în prezent, cele mai multe unităţi fiind deschise în judeţele Botoşani (şapte) şi Satu Mare (şase).

În Teleorman au fost înfiinţate patru centre, iar în judeţele Hunedoara, Braşov şi Vâlcea au fost organizate câte trei astfel de unităţi. De asemenea, în judeţele Mureş, Galaţi şi Sălaj au fost înfiinţate câte două centre de permanenţă, iar în Giurgiu, Brăila, Cluj, Argeş şi Bihor câte un centru.

Ministerul Sănătăţii a impus, din 1 iunie, reguli noi privind desfăşurarea activităţii medicilor de familie în centrele de permanenţă.

Aceste reguli au dus la flexibilizarea activităţii şi eliminarea disfuncţionalităţilor în organizarea unităţilor, au precizat reprezentanţii Ministerului Sănătăţii.

De asemenea, au fost suplimentate veniturile medicilor de familie şi asistenţilor medicali care asigură continuitatea asistenţei medicale primare în regim de gardă în aceste centre şi s-a prevăzut obligaţia autorităţilor locale de a se implica în susţinerea unităţilor de acest fel, comunitatea locală fiind beneficiara directă a serviciilor efectuate.

Totodată, a fost publicată, în premieră, lista cu serviciile cuprinzând urgenţele medico-chirurgicale (cod verde) pentru care se pot acorda consultaţii de urgenţă de către medicii de familie, în cadrul centrelor de permanenţă sau la domiciliul pacienţilor.

"Asigurarea asistenţei medicale în centrele de permanenţă reprezintă o necesitate în mediul rural, acolo unde avem deficitară acoperirea cu asistenţă medicală. Acestea pot fi organizate însă cu succes şi în oraşe sau în localităţile unde au existat cazuri de spitale reprofilate pentru a asigura continuitatea asistenţei medicale", a declarat ministrul Sănătăţii, Cseke Attila.

Ministrul Sănătăţii atrage atenţia reprezentanţilor caselor de asigurări de sănătate să utilizeze toate fondurile puse la dispoziţie de către Ministerul Sănătăţii pentru finanţarea centrelor de permanenţă.

Ministerul Sănătăţii a alocat în acest an 21 de milioane de lei pentru funcţionarea centrelor de permanenţă. În primul trimestru al acestui an, Ministerul Sănătăţii a prevăzut un buget de 8,5 milioane de lei pentru centrele de permanenţă, dar solicitarea CNAS pentru finanţarea centrelor a fost de doar 6.095.000 lei, astfel încât au rămas neutilizaţi peste 2.400.000 de lei.

În prezent, în România funcţionează peste o sută de centre de permanenţă, în care activează 755 medici. Un număr de 62 centre de permanenţă funcţionează într-un spaţiu pus la dispoziţie de autoritatea locală. De asemenea, sunt în procedură de înfiinţare încă 106 centre de permanenţă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici