Aproximativ 2.000 de angajaţi de la Azomureş vor fi trimişi de luni în şomaj tehnic

Aproximativ 2.000 de muncitori de la combinatul de îngrăşăminte chimice Azomureş din Târgu Mureş vor intra de luni în şomaj tehnic, a anunţat vineri societatea.

23 afișări
Imaginea articolului Aproximativ 2.000 de angajaţi de la Azomureş vor fi trimişi de luni în şomaj tehnic

Aproximativ 2.000 de angajaţi de la Azomureş vor fi trimişi de luni în şomaj tehnic (Imagine: Mediafax Foto)

Cei 2.000 de angajaţi anunţaţi vineri, împreună cu cei 250 de muncitori trimişi în şomaj tehnic în urmă cu câteva săptămâni, reprezintă circa 70% din numărul total al salariaţilor Azomureş.

"Suspendarea contractelor individuale de muncă nu înseamnă disponibilizare de personal, ci trecerea acestuia în şomaj tehnic pentru o perioadă determinată. De asemenea, măsura opririi temporare a activităţii de producţie nu înseamnă «închiderea combinatului»", se precizează într-un comunicat Azomureş transmis, vineri, Bursei de Valori Bucureşti.

Surse din conducerea companiei au declarat joi pentru Mediafax că perioada de şomaj tehnic va fi cuprinsă între 1 decembrie - 12 ianuarie 2009.

Conducerea Azomureş a anunţat vineri că perioada de oprire a activităţii de producţie se estimează a se prelungi până la mijlocul lunii ianuarie 2009, cu posibilitatea încetării/prelungirii, în funcţie de condiţiile economico-financiare şi comerciale viitoare.

Decizia trimiterii în şomaj tehnic a muncitorilor de la Azomureş şi oprirea producţiei combinatului intervine pe fondul lipsei de comenzi, dificultatea valorificării produselor, prin scăderea preţului acestora precum şi datorită reducerii drastice a cererii de îngrăşăminte chimice, ceea ce a dus la atingerea pragului maxim de stocare a acestora, se mai arată în comunicat.

Compania susţine că persoanele afectate vor rămâne la dispoziţia societăţii, urmând să fie chemaţi la lucru în cazul reluării operaţiunilor.

Conducerea Azomureş a stabilit cu reprezentanţii sindicatelor ca prima de Crăciun, precum şi orice alte prime prevăzute în Contractul Colectiv de Muncă la nivelul societăţii sa fie achitate salariaţilor aflaţi în şomaj tehnic la data plăţii acestora.

"De asemenea, conducerea face toate demersurile necesare astfel încât tichetele cadou, în cuantum de 50 de lei pentru fiecare copil minor al salariaţilor, acordate cu prilejul Sărbatorii de Crăciun să fie predate acestora înainte de intrarea lor în şomaj tehnic", se arată în comunicat.

Pe perioada suspendării contractelor de muncă, salariaţii vor primi o indemnizaţie egală cu 75% din salariul de bază.

În cazul unei reduceri drastice a cererii de îngrăşăminte şi a preţurilor, măsura restrângerii activităţii va continua şi în 2009, afectând, în acest caz, un număr mai mare de angajaţi.

Societatea a estimat în aprilie că va înregistra în acest an un profit net de 61,81 milioane lei, în urcare cu circa 11% faţă de anul trecut.

Azomureş a raportat în 2007 un profit net de 55,61 milioane lei, faţă de o pierdere de circa un milion de lei în 2006, şi venituri de 914,55 milioane lei, cu 21,3% peste nivelul din anul precedent.

Combinatul chimic a fost privatizat în 1998, fiind controlat în prezent de Transworld Fertilizers Holding, firmă înregistrată în Luxemburg, care deţine 56% din acţiuni.

Combinatul, care are peste două mii de angajaţi, a fost vizitat, la sfârşitul săptămânii trecute, de preşedintele Traian Băsescu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici