Aproximativ 300 de persoane cu dizabilităţi, instruite şi ajutate să îşi găsească un loc de muncă

Aproximativ 300 de persoane cu dizabilităţi, inclusiv cele infectate cu HIV, precum şi tineri peste 18 ani care părăsesc sistemul instituţionalizat de protecţie vor fi instruiţi şi ajutaţi să-şi găsească un loc de muncă în unităţi protejate, în cadrul unui proiect lansat, joi, în Capitală.

193 afișări
Imaginea articolului Aproximativ 300 de persoane cu dizabilităţi, instruite şi ajutate să îşi găsească un loc de muncă

Aproximativ 300 de persoane cu dizabilităţi, instruite şi ajutate să îşi găsească un loc de muncă (Imagine: Ovidiu Micsik(Mediafax Foto)

Proiectul "Alianţa pentru Dezvoltarea Economiei Sociale" a fost prezentat, joi, în Bucureşti, de fundaţiile "Motivation" şi "Alături de voi", după ce miercuri a fost lansat la Târgu Mureş, Constanţa şi Iaşi.

Preşedintele executiv al Fundaţiei "Alături de voi", Angela Achiţei, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, că proiectul îşi propune sprijinirea şi pregătirea profesională a persoanele cu handicap, urmărind dezvoltarea economică şi crearea de locuri de muncă la nivel naţional pentru persoanele expuse riscului de excluziune socială.

Proiectul se derulează în perioada 2010-2013 şi va beneficia de un buget de peste patru milioane de euro, cea mai mare parte a sumei fiind finanţare nerambursabilă. Persoanele cu dizabilităţi vor fi instruite în cadrul unor cursuri de minimum şase luni, în grupuri mici de cinci-şase beneficiari. Pentru consultanţă şi sprijin vor fi înfiinţate patru centre de resurse în domeniul economiei sociale, în Iaşi, Constanţa, Mureş şi Ilfov, precum şi un centru de resurse virtual.

În cadrul proiectului, Fundaţia "Alături de voi" va extinde serviciile de formare prin cele 11 ateliere protejate din Iaşi, Constanţa şi Târgu Mureş la 284 de tineri cu dizabilităţi, inclusiv cei infectaţi cu HIV, ei având oportunitatea de a învăţa una sau mai multe meserii în domeniile IT, legătorie-tipografie, confecţionare lumânări decorative, artizanat, croitorie, pictură şi antreprenoriat.

În paralel va fi dezvoltată unitatea protejată Util Deco a Fundaţiei "Alături de Voi" România, prin formarea personalului angajat, achiziţie de echipamente şi investiţie în crearea unui spaţiu de muncă adaptat nevoilor persoanelor cu dizabilităţi.

În regiunea Bucureşti-Ilfov va fi consolidată şi dezvoltată unitatea protejată a Fundaţiei "Motivation", o structură economică în care cel puţin o treime din angajaţi sunt persoane cu dizabilizăţi, a precizat Angela Achiţei.

Iniţiatorii proiectului au precizat că acesta a fost lansat deoarece angajatorii preferă să vireze la stat salariile minime brute pe economie aferente poziţiilor vacante neocupate de către persoane cu dizabilităţi, decât să creeze locuri de muncă pentru această categorie sau să achiziţioneze produse ori servicii de la unităţi protejate.

Printre motivele care împiedică o persoană cu dizabilităţi să se angajeze se numără mentalitatea, atât a angajatorului cât şi a angajatului, că aceasta nu poate face faţă unui loc de muncă, dar şi lipsa unei calificări profesionale în concordanţă cu cerinţele de pe piaţa muncii, au precizat iniţiatorii proiectului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici