Aproximativ 40 de militanţi anti-NATO, în marş de la hala din Timpuri Noi

Aproximativ 40 de militanţi au plecat, joi, în jurul orei 17.30, în marş de la hala din Timpuri Noi, aceştia mergând pe trotuar şi pe stradă şi având asupra lor două steaguri cu mesaje anti-NATO.

45 afișări
Imaginea articolului Aproximativ 40 de militanţi anti-NATO, în marş de la hala din Timpuri Noi

Aproximativ 40 de militanţi anti-NATO, în marş de la hala din Timpuri Noi (Imagine: Mediafax Foto)

Pe cele două steaguri purtate de militanţi scria, în română şi engleză, "Ne-aţi zdrobit oasele, dar nu şi ideile / NATO out of Bucharest" şi "Stop the war, stop NATO".

Militanţii anti-NATO au mers în spatele unei dubiţe conduse de unul dintre protestatari. Aceştia susţineau că se duc la Institutul Naţional de Medicină Legală (INML) "Mina Minovici" pentru a solicita expertiză medico-legală.

Din momentul în care au intrat pe Splaiul Independenţei, manifestanţii au fost însoţiţi de o dubă de jandarmi şi de un echipaj al Poliţiei Rutiere care i-a supravegheat şi le-a cerut să nu meargă pe stradă. Aceştia scandau "Stop the war" şi "Stop NATO", iar unul dintre ei bătea într-o tobă.

Când au ajuns în dreptul Hotelului Rin Grand de pe Şoseaua Vitan Bârzeşti, manifestanţii s-au oprit aproximativ două minute, scandând "Afară din Cecenia", aceştia având informaţii că aici ar urma să fie cazat preşedintele rus Vladimir Putin.

Tinerii au ajuns la INML după mai bine de o oră de când au plecat în marş de la hala din Timpuri Noi.

În momentul în care au ajuns în faţa porţii de la intrarea la INML a avut loc şi un accident de circulaţie uşor. Un poliţist pe motocicletă i-a făcut semn şoferului aflat în spatele său să îl lase să treacă, acesta din urmă a oprit brusc, fiind lovit de o altă maşină care nu a mai apucat să frâneze şi l-a acroşat uşor.

Şapte tineri care au fost răniţi mai grav în urma incidentelor de miercuri urmează să primească, săptămâna viitoare, certificatele medico-legale de la INML.

Primii care au intrat pentru expertiză sunt cel mai grav răniţi în urma incidentelor de miercuri, printre aceştia fiind şi Gheorghe Zugravu, care susţine că a fost bătut de jandarmi, precum şi tânăra care a suferit o entorsă în timp ce era urcată în maşina jandarmilor.

Gheorghe Zugravu, care a acuzat forţele de ordine că l-au lovit atât în timpul intervenţiei de la hala din Timpuri Noi, cât şi în maşină, pe drum spre secţia de poliţie unde a fost dus, a spus că medicul de la INML a scris două pagini în urma examinării.

"M-a examinat, mi-a văzut toate loviturile şi a scris două pagini. Aştept să primesc certificatul medico-legal. Mi-au spus că cel mai probabil voi avea actul marţi sau miercuri", a declarat Gheorghe Zugravu.

Expertiza medico-legală se face la cererea victimei sau la solicitarea organelor de anchetă.

După aproape două ore, militanţii anti-NATO au plecat de la INML înapoi spre hala de la Timpuri Noi.

Aceştia au plecat de la Institutul Naţional de Medicină Legală (INML) "Mina Minovici" pe jos până la Piaţa Sudului, de unde au luat metroul spre Timpuri Noi. În staţia de metrou de la Unirea, tinerii au scandat câteva lozinci anti-NATO.

Cei aproximativ 40 de manifestanţi anti-NATO s-au întors la hala de la Timpuri Noi fără incidente.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Jandarmeriei Bucureşti, Marius Militaru, manifestanţii anti-NATO nu vor fi amendaţi întrucât au respectat indicaţiile forţelor de ordine şi au plecat de la sediul instituţiei.

"Manifestanţii pot fi amendaţi numai în cazul în care organizează o manifestaţie ilegală şi refuză să plece atunci când jandarmii le cer acest lucru. În situaţia de acum, grupul de tineri a staţionat o perioadă destul de lungă în faţa Institutului Naţional de Medicină Legală, dar s-a pus în mişcare când forţele de ordine a cerut acest lucru, aşa că nu vor fi amendaţi pentru că au participat la o acţiune neautorizată", a declarat sublocotenentul Marius Militaru.

Purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei a explicat că tinerii s-au deplasat în linişte până la Institutul Naţional de Medicină Legală (INML), iar când au ajuns acolo au scos bannere şi au scandat.

Jandarmii le-au pus în vedere că astfel de manifestaţii constituie elementele unei adunări publice, eveniment pentru care nu au autorizaţie şi riscă să fie sancţionaţi, cerându-le să părăsească zona. Tinerii s-au conformat, au plecat în linişte către Şoseaua Olteniţei, motiv pentru care jandarmii au decis ca aceştia să nu fie sancţionaţi, a precizat sublocotenentul Militaru.

Purtătorul de cuvânt al Poliţiei Capitalei, Christian Ciocan, declarase, pentru MEDIAFAX, că grupul care a plecat din hala închiriată în zona Timpuri Noi către INML nu este însoţit de Poliţie, pentru că deplasarea acestora nu este considerată marş, ci "deplasarea unor cetăţeni pe trotuar".

"Nu avem echipaje de la Poliţia Rutieră care să însoţească tinerii până la Institutul naţional de Medicină Legală "Mina Minovici" (INML), pentru că nu este cazul, întrucât avem poliţişti care dirijează circulaţia în intersecţii. Dacă traficul se desfăşoară cu dificultate în zonă, nu este din cauza celor care merg spre INML. Aceştia sunt nişte tineri care de deplasează civilizat, pe trortuar, către INML. Ce, noi urmărim oameni pe stradă?!", a spus comisarul Ciocan.


Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici