Arad: Peste 500 de tablete PC cumpărate de Primărie pentru profesori stau nefolosite în cancelarii

Cele peste 500 de tablete PC cumpărate în ultimii doi ani de Primăria Arad pentru profesori nu sunt folosite, fiind încuiate în dulapurile din cancelarii, în timp ce sistemul informaţional privind performanţele şcolare în care municipalitatea a investit deja 400.000 de euro nu este funcţional.

155 afișări
Imaginea articolului Arad: Peste 500 de tablete PC cumpărate de Primărie pentru profesori stau nefolosite în cancelarii

Arad: Peste 500 de tablete PC cumpărate de Primărie pentru profesori stau nefolosite în cancelarii

Inspectorul şcolar general din Arad, Claudius Mladin, a declarat, luni, corespondentului MEDIAFAX, că instituţia pe care o conduce nu are încă acces la informaţiile privind performanţele şcolare promise de Primăria Arad în urma investiţiilor făcute în informatizarea şcolilor, deşi sistemul trebuia să fie funcţional încă din 2012.

Potrivit sursei citate, din punctul de vedere al Inspectoratului Şcolar Judeţean, sistemul în care a investit Primăria nu este funcţional, iar datele pe care dascălii ar trebui să le introducă în tabletele PC primite nu sunt accesibile instituţiei.

"ISJ nu poate oferi lămuriri despre cauzele nefuncţionării acestui sistem, pentru că proiectul aparţine Primăriei. Nu ştim în ce măsură aceste tablete PC sunt folosite în şcoli, dar cert este că ISJ nu a avut niciodată acces la datele care ar fi trebuit să fie centralizate", a spus Mladin.

Contactaţi de corespondentul MEDIAFAX, reprezentanţii mai multor licee din Arad au spus că tabletele PC primite nu sunt folosite, fie pentru că nu există acces la internet wireless, fie pentru că există probleme cu soft-ul sau alimentarea dispozitivelor.

Tabletele sunt depozitate în dulapuri încuiate din cancelarii, iar reprezentanţii municipalităţii afirmă că aplicarea proiectului este îngreunată de "reticenţa" dascălilor.

"Precizăm că în urma evaluărilor etapei pilot s-a constatat că deschiderea pentru noul instrument de management, cât şi implicarea la nivelul conducerii şcolilor şi al inspectoratului nu a fost la nivelul aşteptărilor municipalităţii, iar utilizarea aplicaţiei şi echipamentelor în pauze, în cancelarie, a fost întâmpinată cu reticenţă sau chiar dezinteres de unele cadre didactice şi directori. Trebuie să semnalăm şi faptul că aceştia nu au fost interesaţi nici de actualizarea bazelor de date (cu elevii şi profesorii) pentru noul an şcolar", a declarat, luni, corespondentului MEDIAFAX purtătorul de cuvânt al Primăriei Arad, Corina Drăghici.

Conform sursei citate, "având în vedere această situaţie, s-a decis ca extinderea sistemului la celelalte şcoli să se facă după ce este disponibilă operarea în timp real de către profesori la fiecare oră".

Referitor la lipsa accesului la internet wireless în şcoli, fapt reclamat de profesori, Drăghici a declarat că se lucrează încă la realizarea reţelelor în şcoli, astfel încât tabletele să se poată conecta la serverul central de date.

În 2014, conform Primăriei, vor mai fi achiziţionate 400 de tablete PC, pentru a fi distribuite în şcoli, astfel că în final vor exista 920, adică una pentru fiecare clasă de elevi din oraş.

În luna decembrie 2011, ministrul Educaţiei de atunci, Daniel Funeriu, a participat la lansarea programului în Arad şi a jucat rol de elev, în timp ce profesorul său a fost primarul oraşului, Gheorghe Falcă, el făcând o demonstraţie cu tablete PC distribuite şcolilor.

Funeriu declara, atunci, că la Arad "s-a făcut un lucru excepţional" şi spunea că primăriile din ţară au libertatea să aplice un astfel de program în şcoli "cu fonduri locale".

Primarul declara, la vremea respectivă, că până la finele anului de studiu 2011/2012 toate unităţile de învăţământ din oraş vor avea tablete PC şi vor înregistra situaţiile şcolare într-o reţea informatică securizată, accesibilă ISJ.

Conform proiectului, numit "Sistemul de management şi analiză a performanţelor şcolare", profesorul care intră la oră ar trebui să aibă o tabletă PC cu el pentru a introduce date privind absenteismul şi performanţele şcolare, urmând ca informaţiile să fie centralizate.

Reprezentanţii Primăriei Arad, care a finanţat până acum proiectul cu aproximativ 400.000 de euro, bani proveniţi din bugetul local, afirmau că tabletele PC vor fi "cataloage electronice" prin intermediul cărora se vor putea afla în timp real date despre absenteism, notele elevilor şi activităţile şcolare.

Autorităţile municipale susţineau că reţeaua informatică realizată doar parţial este "cu înalt nivel de securizare, care asigură protecţia datelor şi informaţiilor cu caracter personal", iar dascălii, ISJ şi Primăria vor avea acces la date şi rapoarte pe niveluri diferenţiate.

Dascălii care au primit deja tablete le-au folosit însă doar câteva zile, după care majoritatea au renunţat să mai introducă datele. Profesorii declarau de la început că principala problemă este că semnalul de internet wireless este accesibil doar în cancelarii, astfel că absenţele sau notele copiilor pot fi introduse doar în pauze, când timpul este foarte scurt.

De asemenea, dascălii afirmau că au renunţat la tablete pentru că softul se bloca des, bateriile se descărcau repede, nu existau suficiente prize pentru alimentare sau pentru că softul nu ar permite încheierea mediilor şi accesarea arhivelor de note.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici