Arafat: Am cerut o întâlnire cu Emil Boc, dar am fost refuzat

Fostul subsecretar de stat Raed Arafat a susţinut, miercuri, la o dezbatere video, că a încercat să aibă o discuţie despre noua lege a sănătăţii cu premierul Emil Boc, însă a fost refuzat de acesta pe motiv că "este împotriva concurenţei".

1313 afișări
Imaginea articolului Arafat: Am cerut o întâlnire cu Emil Boc, dar am fost refuzat

Arafat: Am cerut o întâlnire cu Emil Boc, dar am fost refuzat (Imagine:Bogdan Stamatin/Mediafax Foto)

La dezbaterea transmisă pe stirileprotv.ro şi gandul.info a participat şi preşedintele CNAS Lucian Duţă.

În cadrul dezbaterii, Raed Arafat a susţinut că a cerut o întâlnire cu premierul Emil Boc, pentru a discuta despre noua lege a sănătăţii, însă a fost refuzat pe motiv că este "împotriva concurenţei".

Preşedintele CNAS, Lucian Duţă, a declarat că serviciile de ambulanţă ale statului funcţionează bine în oraşele mari, iar dorinţa este să fie extinse în zona rurală. El a subliniat că sistemul de urgenţă rămâne acelaşi, fiind coordonat de stat prin 112.

"Propunerea a fost foarte simplă: sistemul de urgenţă rămâne acelaşi, e coordonat de stat, preţul va fi acelaşi şi stabilit prin standarde de cost. Toată coordonarea se face prin 112. Privatul nu poate să refuze, nu are decât să plece acasă. Tu ca stat îi spui: funcţionezi aşa cum îţi spun eu. Dacă nu vii, te dau afară", a spus şefulCNAS.

La rândul său, Raed Arafat a susţinut că există acoperire şi în zona rurală şi că se înfiinţează peste 40 de echipaje noi.

Fostul subsecretar de stat a susţinut că legea vorbeşte de servicii omologate. Potrivit lui Raed Arafat, serviciul de ambulanţă este cel mai vulnerabil.

"Există consorţii foarte mari care s-au specializat în a prelua serviciile de urgenţă din alte ţări. Legea devenind permisivă, ei vin si spun că ne discriminezi. O primă etapă vor fi licitaţii. Vine apoi cu costuri mai mici, scoate statul prin absorbţie. Serviciul de ambulanţă e cel mai vulnerabil. Te trezeşti că 30% a rămas în zona publică şi 70% particulară. Altfel negociază, devine încet-încet monopol", a spus Arafat.

În replică, preşedintele CNAS a precizat că statul poate să decidă numărul de servicii privatizate. "Eu pot să vin ca stat şi să spun că pe sistemul de stat pot asigura 90% din aceste servicii şi îl plătesc mai mult şi doar 10% pe privat pentru că serviciile lor le folosesc mai puţin. Eu pot să decid ca stat ca un anumit număr de servicii îl privatizez", a fost contraargumentul lui Duţă.

Referindu-se la Fundaţia pentru SMURD, Raed Arafat a spus că aceasta a fost creată pentru a sprijini activitatea SMURD şi că ia în calcul să nu mai colecteze anul acesta cei 2% din impozit.

Pe de altă parte, Arafat a precizat că sistemul de urgenţă are un deficit de 42% de personal, iar odată cu intrarea în vigoare a noii legi deficitul va fi şi mai mare, deoarece medicii din sistemul de stat vor prefera să plece la privat.

Şeful CNAS a recunoscut, la rândul său, că proiectul legislativ privind sănătatea a fost lansat în dezbatere publică fără a se face înainte un studiu de impact.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici