Arafat: Orice măsură legislativă împotriva apelurilor abuzive la 112 este binevenită

Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Raed Arafat a declarat, duminică, într-o conferinţă de presă, că orice măsură legislativă care poate fi luată împotriva apelurilor abuzive la 112, fără a afecta accesul, este binevenită, subliniind că "orice apel abuziv poate să ucidă o persoană".

158 afișări
Imaginea articolului Arafat: Orice măsură legislativă împotriva apelurilor abuzive la 112 este binevenită

Arafat: Orice măsură legislativă împotriva apelurilor abuzive la 112 este binevenită (Imagine: Publimedia/Octav Ganea)

Secretarul de stat Raed Arafat a declarat, la Târgu Mureş, că ultimele date comunicate de STS, de 70 la sută apeluri abuzive la 112, arată o reducere, în condiţiile în care au existat ani şi cu peste 90 la sută de apeluri abuzive, el apreciind că reprezentanţii STS au făcut "o muncă foarte serioasă, de informare şi de combatere" a acestora, transmite corespondentul MEDIAFAX.

El a adăugat că procentul este încă mare şi trebuie lucrat mai departe, apreciind că orice măsură legislativă care se poate lua împotriva apelurilor abuzive la 112, fără a afecta accesul, "e binevenită".

Acesta a precizat că, din păcate, există şi în străinătate acest fenomen, legat de apelurile abuzive şi există diferite moduri de lucru - trimiterea mai multor mesaje SMS, "până-ţi blochează telefonul, să nu mai suni la 112 abuziv", blocarea temporară a telefonului sau trecerea numărului, când sună, "la coada rândului".

"Adică, dacă sună alţii, întotdeauna să treci în spate, pentru că se ştie că ai apelat abuziv, ca să se dea prioritate la ceilalţi. Sunt mai multe măsuri, fiecare ţară are măsurile ei. Şi aici sunt măsuri adoptate, inclusiv dacă se ştie că cineva apelează abuziv de pe un număr, dacă sună altul şi sună şi persoana care apelează abuziv, se preia apelul care nu este abuziv sau care n-a mai făcut apeluri abuzive, pentru că şansa să fie într-adevăr apel real este mult mai mare sau poate că e şansă de aproape 100 la sută", a spus Arafat.

Acesta a precizat că şi în România în cazul unor apeluri abuzive repetate de pe un anumit număr s-au făcut solicitări la operatorii de telefonie mobilă să-l suspende temporar.

"Am mai trecut prin situaţii, cu colegii de la STS, în care de pe un număr să avem câteva mii de apeluri în două zile. Şi acolo s-a trecut la solicitarea suspendării temporare a numărului, până la luarea unor măsuri şi explicaţii care să se dea familiei, mai ales dacă telefonul era în mâna unui copil. Deci, există măsuri care au fost luate şi continuă să fie luate de operatorul 112 împotriva celor care fac apeluri abuzive", a spus el.

Arafat a subliniat că, de fapt, cel mai important lucru este să se transmită că "orice apel abuziv poate să ucidă o persoană".

"Trebuie să înţeleagă că acest lucru este foarte real: orice apel abuziv, poate când tu îţi baţi joc de un dispecer, un operator de la 112, este o persoană căreia îi arde casa, este o persoană care poate este în stop cardiac şi cineva încearcă să apelze ca să ceară ajutor şi nu poate să-l obţină pentru că tu îţi baţi joc de 112", a arătat secretarul de stat.

Aproape 17,5 milioane de apeluri la 112 au fost înregistrate pe parcursul anului trecut, 70,91 la sută dintre ele fiind false, a anunţat, vineri, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS), care administrează Sistemul naţional unic pentru apeluri de urgenţă.

Statistica pe anul 2013, realizată de STS, arată că la numărul unic de urgenţă 112 au fost primite şi tratate 17.463.468 apeluri. Dintre acestea 29,09 la sută au fost reale şi 70,91 la sută false. Apelurile au fost transferate către: Ambulanţă - 60,66 la sută, Poliţie - 24,77 la sută, ISU/ SMURD - 12,59 la sută şi Jandarmerie - 1,88 la sută.

Majoritatea apelurilor false şi abuzive provin de la copii, tineri, persoane cu probleme psihice şi sunt realizate de pe cartele pre pay. Multe persoane dintre cele care sună fără a avea o urgenţă se interesează despre evenimente care se petrec în localitatea lor, adresează injurii operatoarelor, râd, pun muzică sau nu vorbesc. De asemenea, unele persoane solicită informaţii despre numere de telefon, sfaturi medicale şi cer legătura cu diverse instituţii sau persoane publice.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici