ArcelorMittal Galaţi oferă bonusuri suplimentare celor care vor să fie disponibilizaţi

Conducerea combinatului siderurgic ArcelorMittal Galaţi a decis să suplimenteze oferta financiară pentru siderurgiştii care sunt de acord să se înscrie în noua schemă de plecări voluntare, a declarat, vineri, Ilinca Diaconu, prim-vicepreşedinte al sindicatului Solidaritatea.

25 afișări
Imaginea articolului ArcelorMittal Galaţi oferă bonusuri suplimentare celor care vor să fie disponibilizaţi

ArcelorMittal Galaţi oferă bonusuri suplimentare celor care vor să fie disponibilizaţi (Imagine: Mediafax Foto)

Angajaţii care vor dori să plece pot primi cu până la 13.000 de lei în plus faţă de oferta precedentă. Conform Ilincăi Diaconu, la întâlnirea pe care au avut-o vineri la prânz reprezentanţii sindicatelor cu conducerea combinatului a fost prezentat şi noul pachet financiar. Acesta include o sumă fixă, ce variază între 10.000 de lei şi 25.000 de lei, cu 5.000 de lei mai mult decât maximul pus în discuţie până la această dată. De asemenea, salariaţii vor primi lunar, timp de 6, 9, 12, 15, 18 sau 24 de luni, ultimul salariu brut individual realizat în luna anterioară plecării din care se vor scădea contribuţiile individuale datorate. În oferta precedentă, numărul maxim de luni era de 12.

"Noua schemă de plecări voluntare intră în vigoare de astăzi (vineri - n.r.)", a declarat Dorian Dumitrescu, purtătorul de cuvânt al ArcelorMittal Galaţi.

Acesta nu a dorit să spună când anume va fi finalizată dar, conform sindicaliştilor, cei care vor să se înscrie o pot face până în 31 martie 2009.

De asemenea, salariaţii care dovedesc cu documente medicale că suferă de boli grave şi incurabile vor beneficia, pentru acoperirea unei părţi din cheltuielile de tratament, de un ajutor bănesc în valoare de 5.000 de lei.

Sindicaliştii susţin că mai bine de o mie de angajati ar fi dispuşi să părăsească platforma siderurgică, încântaţi de compensaţiile materiale care li se oferă.

În prezent, la ArcelorMittal Galaţi lucrează aproximativ 13.700 de angajaţi, jumătate faţă de cât număra combinatul în toamna lui 2001, când a fost preluat de compania anglo-indiană Ispat. Pentru că una din clauzele privatizării prevedea că nu se pot face concedieri timp de cinci ani de la preluarea Sidex Galaţi, cum se numea atunci combinatul, noua conducere le-a oferit compensaţii financiare angajaţilor care doreau să plece de bună voie, în cadrul mai multor serii anuale de autodisponibilizări. Ultima a avut loc la sfârşitul anului trecut, când 640 de siderurgişti au decis să plece de bunăvoie din companie.

În această toamnă, combinatul a închis mai multe secţii de producţie, ca urmare a scăderii cererii de produse din oţel de pe piaţa mondială. Astfel, conform reprezentanţilor sindicali, până în prezent, au fost închise Furnalele nr. 2 şi 5. Până în luna martie 2009, va înceta activitatea la Oţelăria nr. 3 şi Secţia Turnare Continuă nr 3. În Laminorul de Benzi la Rece, zincarea va fi realizată doar în proporţie de 65-70%.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici