ARENA NAŢIONALĂ ÎN IMAGINI: Peste 100.000 de bucureşteni au vizitat stadionul

Peste 100.000 de bucureşteni au fost prezenţi la "Noaptea Albă" a Arenei Naţionale, primarul Capitalei, Sorin Oprescu, spunând că romanii au confirmat încă o dată că ştiu să se bucure şi să aprecieze un obiectiv realizat în totalitate din banii lor.

4412 afișări
Imaginea articolului ARENA NAŢIONALĂ ÎN IMAGINI: Peste 100.000 de bucureşteni au vizitat stadionul

ARENA NAŢIONALĂ ÎN IMAGINI: Peste 100.000 de bucureşteni au vizitat stadionul (Imagine: Silviu Matei/Mediafax Foto)

Primarul Capitalei le mulţumeste bucureştenilor ca au venit în număr atât de mare la "Noaptea Albă" a Arenei Naţionale.

"Românii au confirmat încă o dată că ştiu să se bucure şi să aprecieze un obiectiv realizat în totalitate din banii lor. Deci, se poate! Le mulţumesc pentru răbdare şi înţelegere şi pentru că am demonstrat că putem fi civilizaţi şi ştim să ne bucurăm de un asemenea stadion. Le urez încă o dată românilor să-l stăpânească sănătoşi!", a declarat Sorin OPrescu, citat într-un comunicat de duminică al Primăriei Capitalei.

Potrivit declaraţiilor oficiale ale Jandarmeriei, peste 100.000 de bucureşteni au fost prezenţi la "Noaptea Albă" a Arenei Naţionale.

Municipalitatea precizează că organizarea evenimentului nu a implicat costuri din bugetul local.

Arena Naţională şi-a deschis, sâmbătă, porţile pentru bucureşteni, mii de oameni, de toate vârstele, intrând pe stadion încă de la deschidere, la ora 17.00.

Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a intrat pe Arena Naţională însoţit de preşedintele PRM, Corneliu Vadim Tudor, edilul declarând că este o mândrie că a putut oferi bucureştenilor acest stadion, care este al lor şi pe banii lor.

"Este mai mult decât o bifă, e o mândrie, pentru că stadionul este al bucureştenilor, este construit pe banii lor", a spus Sorin Oprescu.

Preşedintele PRM, Corneliu Vadim Tudor, a spus că Arena Naţională este o bijuterie, precizând că a fost pe zeci de stadioane din lume, dar cel din Bucureşti este de mileniul trei şi demonstrează "geniul poporului român".

La Arena Naţională a venit şi directorul general FRF, Ioan Angelo Lupescu, însoţit de tatăl său. Lupescu a spus că Arena Naţională îi aminteşte de faimosul Stadion Maracana din Rio de Janeiro şi că este o realizare impresionantă, care va împinge românii de la spate ori de câte ori vor evolua aici.

Primarul capitalei a precizat că inaugurarea arenei va avea loc pe 6 septembrie, la meciul cu Franţa, apoi vor mai fi câteva evenimente.

"O să încercăm să mai organizăm câteva evenimente, atât cât este posibil. Sper să ne îndeplinim şi sarcina de testare. Dacă UEFA nu ne va permite să inaugurăm stadionul într-un meci oficial, o să jucăm noi un amical. De la egal la egal, amical", a mai spus Oprescu.

Unii au ales să plece după ce au vizitat stadionul, însă cei mai mulţi au rămas în tribune pentru a vedea şi cum arată arena noaptea, luminată de cele 264 de reflectoare ale instalaţiei de nocturnă.

Aprinderea nocturnei, la ora 21.00, a fost primită cu entuziasm de cei aproximativ 20.000 de bucureşteni aflaţi în tribune la acel moment. S-au bucurat, au aplaudat, iar unii au fluturat steagurile cu care au venit la stadion, ca la marile meciuri de fotbal, când îşi încurajează favoriţii din tribune.

În ciuda căldurii de afară şi a vânzolelii continue, nu s-au înregistrat incidente, iar intervenţia forţelor de ordine nu a fost necesară.

Unii au ales însă să plece cu baloanele folosite de gazde pentru a marca momentul festiv, ca un suvenir sau o "dovadă" a faptului că au fost martori la "primul meci" al bucureştenilor pe stadionul lor de elită.

Arena Naţională este printre puţinele stadioane din Europa cu standard "Elite", dovadă fiind şi organizarea finalei Europa League din 2012 în Bucureşti.

Stadionul are o capacitate de 55.000 de locuri, din care 20.000 sunt la tribuna I. Aproape 300 de locuri sunt destinate persoanelor cu handicap şi însoţitorilor acestora, pe stadion fiind amplasate lifturi, rampe şi toalete speciale.

Arena Naţională are 94 de căi de acces, ceea ce face ca intrarea spectatorilor să se poată face în numai 20 de minute. În caz de urgenţă, stadionul poate fi evacuat în 7-8 minute, existând 40 de scări de evacuare.

Dimensiunea stadionului se încadrează în standardele UEFA, având 105 metri lungime şi 68 de metri lăţime. Acoperişul retractabil face ca Arena să poată fi folosită în orice zi a anului.

Deasupra suprafeţei de joc sunt patru ecrane gigantice, a câte 30 de metri pătraţi fiecare, iar băncile tehnice de la nivelul gazonului sunt prevăzute cu sisteme de încălzire a scaunelor. De asemenea, terenul de joc are sistem de încălzire cu agent termic.

Bucureştenii pot ajunge la Arenă cu mijloacele de transport în comun, iar cei care aleg să vină cu maşinile au la dispoziţie 192 de locuri în parcarea subterană şi 1.200 de locuri în parcarea supraetajată, ce urmează să fie finalizată.

În interiorul stadionului sunt săli de conferinţă şi restaurante, unde pot fi organizate şi altfel de evenimente decât cele sportive.

Arena este monitorizată cu camere mobile de supraveghere, care surprind întreaga suprafaţă a stadionului, precum şi zonele de la porţile de acces până la intrarea pe stadion.

Costurile pentru construcţia stadionului s-au ridicat la 131 de milioane de euro fără TVA, neincluzând mobilierul, reţelele şi amenajările exterioare. Ca raport calitate-preţ, potrivit lui Ionuţ Lupescu, Arena Naţională este cel mai ieftin din Europa.

Bucureştenii care vor să vadă şi un meci pe noul stadion mai au de aşteptat până în 6 septembrie, când selecţionata României va înfrunta Franţa.

Iniţial, inaugurarea oficială a stadionului trebuia să aibă loc la amicalul România-Argentina, pe 10 august, anulat la sfârşitul lunii trecute de Asociaţia de Fotbal din Argentina, după demiterea selecţionerului Sergio Batista.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici