Argeş - Coduri ale contrabandiştilor pentru mărcile de ţigări: "lemne", "palme", "pământ", "arătură"

Contrabandiştii de ţigări audiaţi la Parchetul Tribunalului Argeş vorbeau codificat între ei pentru a-i induce în eroare pe anchetatori, iar toate mărcile de tutun aveau denumiri asociate cu diferiţi termeni precum "lemne", "palme" sau "pământ", afirmă reprezentanţii Parchetului Tribunalului Argeş.

167 afișări
Imaginea articolului Argeş - Coduri ale contrabandiştilor pentru mărcile de ţigări: "lemne", "palme", "pământ", "arătură"

Argeş - Coduri ale contrabandiştilor pentru mărcile de ţigări: "lemne", "palme", "pământ", "arătură" (Imagine: Tudor Costi/Mediafax Foto)

"Mărcile de ţigări erau de regulă codificate, asociate cu diferiţi termeni. De exemplu, «Vice» pentru Viceroy, «Doiniţa» pentru Doina, «Mama, Tata» pentru MT, «Arătură» sau «Pământ» pentru Plugarul, «Palme» pentru Pall Mall, «Lemne» pentru LM", a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, purtătorul de cuvânt al Parchetului Tribunalului Argeş, Iolanda Drăguţ.

Potrivit acesteia, au fost organizate 77 de percheziţii la cei 71 de învinuiţi în acest dosar, fiind găsite 300 de baxuri de ţigări, aproape 500.000 de lei, 38.000 de euro, 1.000 de dolari, forinţi, 4.000 de lire sterline, 112 telefoane mobile.

De asemenea, la locuinţele suspecţilor au fost găsite contracte de depozite bancare.

"La un singur învinuit sunt cinci depozite în lei, cu suma de 600.000 de lei şi 5.000 de euro. De asemenea, au fost găsite arme albe, săbii, arme cu aer comprimat, bijuterii şi un baston reflectorizant, dar şi posibile documente falsificate - paşapoarte şi cărţi de identitate", a declarat procurorul Iolanda Drăguţ.

Procurorii argeşeni au reţinut 35 de persoane cercetate într-un dosar de evaziune fiscală şi trafic de ţigări, în care au fost învinuite şi audiate 71 de persoane.

Cele 71 de persoane suspectate de contrabandă cu ţigări au fost ridicate în urma unor descinderi făcute, marţi dimineaţă, la locuinţe din Capitală şi din judeţele Argeş, Giurgiu, Dâmboviţa, Dolj, Olt, Ilfov, Galaţi, Maramureş, Suceava, Arad şi Timiş.

"În acest caz sunt cercetaţi 71 de învinuiţi din Argeş şi din alte judeţe, pentru activităţi infracţionale constând în contrabandă cu ţigări şi comercializarea ilegală a acestora în perioada august 2010 - februarie 2011", declara, marţi după-amiază, prim-procurorul Parchetului Tribunalului Argeş, Daniel Florin Vişan.

La acţiunile coordonate de procurorii de la Parchetul Tribunalului Argeş au luat parte peste 700 de lucrători ai Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Argeş, ai Direcţiei Generale de Informaţii şi Protecţie Internă, Direcţiei Operaţiuni Speciale şi Direcţiei de Investigaţii Criminale din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, Serviciului Român de Informaţii, Serviciului Special de Intervenţie Rapidă şi efective ale Jandarmeriei Române.

În urma celor 75 de percheziţii domiciliare făcute în unsprezece judeţe din ţară şi în Capitală au fost ridicate peste 300.000 de pachete de ţigări de contrabandă, importante sume în lei şi valută, echivalentul a peste o jumătate de milion de lei şi au găsit în locuinţele unora dintre suspecţi pistoale cu şocuri electrice, arme albe, arme de foc, girofaruri şi sirene care creau aparenţa de autenticitate.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici