Argint cere scuze lui Tăriceanu pentru neplăcerile provocate

Liderul romilor din Italia Costică Argint i-a adresat premierului Călin Popescu Tăriceanu o scrisoare deschisă în care îi mulţumeşte pentru întâlnirea de la Roma, îşi cere scuze pentru necazurile pe care i le-a provocat şi îl anunţă că în viitorul apropiat va renunţa la cetăţenia română.

1 afișare
Imaginea articolului Argint cere scuze lui Tăriceanu pentru neplăcerile provocate

Argint cere scuze lui Tăriceanu pentru neplăcerile provocate

De asemenea, liderul rom îi povesteşte lui Tăriceanu în scrisoare cum a strigat în faţa ambasadei României "Hoţii! Hoţii!" "când domnul Băsescu a fost suspendat în cel mai urât mod de o clică de parlamentari".

"Diplomaţii noştri minunaţi au chemat poliţia de stat! Le-am spus de ce scandez şi ce mi s-a întâmplat şi cum au intenţia să manevreze votul în favoarea lor. Şi au plecat aşa cum au venit. Domnul să mă ierte, dar bine sună «la aşa popor, aşa politicieni»", îi scrie Argint premierului în scrisoarea deschisă remisă, marţi, agenţiei MEDIAFAX.

El exprimă mulţumirile sale premierului Tăriceanu pentru amabilitatea de a-i permite să prezinte delegaţiei Guvernului de la Bucureşti problemele cu care se confruntă comunitatea pe care o reprezintă în calitate de preşedinte al Asociaţiei Refugiaţilor Politici Rromi şi Români în Italia.

"După 30 de ani, m-am simţit din nou mândru că sunt cetăţean al României şi onoarea pe care mi-aţi făcut-o strângându-mi mâna, dumneavoastră şi domnului ministru de Esterne (sic!) vor rămâne amintiri foarte frumoase în inima mea", scrie Argint în scrisoarea remisă, marţi, agenţiei MEDIAFAX.

El îl asigură pe premier că numai "ambiţiile electorale care se apropie" au făcut ca adversarii politici ai acestuia "să se folosească de acest prilej prezentându-l mai rău ca pe un act de trădare".

Argint îi dă asigurări premierului că el nu este "căutat internaţional ci numai pe teritoriul naţional", pentru fapte penale pe care nu le-a comis.

Costică Argint povesteşte că este plecat din România în anul 1989 luna iunie, tocmai pentru abuzurile comise împotriva sa şi pe care nu le mai suporta.

El îi precizează lui Tăriceanu că nu a fost simpatizant al politicii interne şi externe a acestuia.

"Însă am cunoscut doi miniştri pe care îi voi purta în minte toată viaţa mea pentru gestul frumos pe care l-au făcut în ceea ce mă priveşte pe mine şi asociaţia pe care o conduc", spune Costică Argint.

De asemenea, el îl anunţă că în viitorul apropiat va depune cerere de retragere a cetăţeniei române, "pentru că într-o ţară unde se manifestă atâta intoleranţă şi ură vizavi de ţigani e imposibil să fii reconsiderat şi chiar cu toate insistenţele Consiliului European rromii vor fi mereu în pericol şi discriminaţi în România".

Prezenţa lui Costică Argint la întâlnirea premierului şi a ministrului de Externe cu reprezentanţii românilor din Italia a fost criticată după ce surse din Poliţie eu relatat că, în aprilie 1997, Argint a fost cercetat pentru ultraj contra bunelor moravuri, după ce a intrat într-un bar din comuna vrânceană Găgeşti, a distrus mai multe bunuri şi a rănit grav două persoane.

În acelaşi an, în timpul procesului, bărbatul a fugit din ţară în Italia.

Cinci ani mai târziu, în 2002, la solicitarea Inspectoratului de Poliţie Judeţean Vrancea, pe numele lui Costică Argint a fost emis mandat de urmărire internaţională. După alţi cinci ani, în iunie 2007, la solicitarea Tribunalului Vrancea, a fost emis mandat internaţional de arestare, bărbatul fiind condamnat la un an şi şase luni de închisoare pentru fapta sa.

"În anul 2006, bărbatul a reuşit să obţină statutul de azilant politic în Italia, astfel că autorităţile nu mai pot pune în aplicare mandatul. Poliţia Română nu are nicio vină în acest caz, pentru că nu poate să acţioneze pe teritoriul altui stat", au precizat sursele citate.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici