Arhiepiscopia Romano-Catolică: Oprescu trebuie să prezinte până joi decizia de desfiinţare a Cathedral Plaza

Primarul Capitalei Sorin Oprescu trebuie să prezinte, până joi, la ora 14.00, decizia de desfiinţare a Cathedral Plaza, fiind somat de executorul judecătoresc să pună în aplicare decizia irevocabilă a Curţii de Apel Ploieşti, informează Arhiepiscopia Romano-Catolică Bucureşti (ARCB).

382 afișări
Imaginea articolului Arhiepiscopia Romano-Catolică: Oprescu trebuie să prezinte până joi decizia de desfiinţare a Cathedral Plaza

Arhiepiscopia Romano-Catolică: Oprescu trebuie să prezinte până vineri decizia de desfiinţare a Cathedral Plaza (Imagine: Răzvan Chiriţă/Mediafax Foto)

La Primăria Capitalei a fost înregistrată, pe 17 septembrie, o somaţie de la un executor judecătoresc pentru emiterea, de către primarul general, în termen de 10 zile, a deciziei de desfiinţare a imobilului Cathedral Plaza. De asemenea, primarul a fost somat să plătească suma de 7.688 de lei, cu titlul de cheltuieli de executare silită, către ARCB, Mihaela Dudac şi Iuliana Bor, care au depus acţiunea în instanţă pentru desfiinţarea Cathedral Plaza.

Întrucât decizia nu a fost emisă, iar termenul prevăzut în somaţie a expirat, pe 3 noiembrie, primăria a primit o solicitare din partea executorului judecătoresc ca, până pe 17 octombrie, la ora 14.00, Sorin Oprescu să emită decizia privind desfiinţarea construcţiei şi să achite reclamanţilor suma de 7.688 de lei.

"În loc să treacă la acţiune, primarul general este consiliat de aceeaşi casă de avocaţi care reprezintă şi interesele clădirii Cathedral Plaza, găsind tot felul de subterfugii pentru neaplicarea hotărârii judecătoreşti, fie prin avansarea unor sume fabuloase privind costurile desfiinţării construcţiei, fie prin invocarea unor riscuri iluzorii privind siguranţa catedralei în caz de desfiinţare a construcţiei ilegale, atitudine care aduce mai mult a ameninţare decât a îngrijorare", se arată într-un comunicat al ARCB.

Reprezentanţii Arhiepiscopiei mai observă că, deşi nu îşi găseşte timp pentru a trece la demolarea Cathedral Plaza, totuşi primarul Sorin Oprescu a avut timp să autorizeze demolarea unei case istorice, legată de viaţa şi personalitatea monseniorului Vladimir Ghika, declarat de curând fericit de către Biserica Catolică şi pentru care s-a constatat calitatea de deţinut politic de către Tribunalul Bucureşti.

Imobilele de pe strada Cristian Tell nr 16-16A şi 18, cel dintâi fiind o casă de la sfârşitul secolului al 19-lea în care ar fi locuit diplomatul Dimitrie Ghika, împreună cu fraţii săi, monseniorul Vladimir Ghika şi fratele său, Alexandru Pictorul, au fost demolate weekendul trecut, în baza unei autorizaţii emise de Primăria Capitalei.

"Avem speranţa că nu vom fi obligaţi să solicităm încă o dată sprijinul forurilor internaţionale, mai ales al celor implicate în procesul de monitorizare a aplicării hotărârilor judecătoreşti în România, astfel încât să nu fie nevoie de proceduri dureroase, pentru ca dreptatea câştigată în mulţi ani de judecată să îşi găsească în sfârşit drumul către lumină", a declarat Ioan Robu, arhiepiscopul romano-catolic de Bucureşti.

Totodată, potrivit ARCB, episcopii catolici din Europa, reuniţi în Adunarea Plenară a Consiliului Conferinţelor Episcopale Europene (CCEE), desfăşurată la Bratislava, şi-au manifestat îngrijorarea faţă de neaplicarea de către primarul general al Capitalei a deciziilor instanţelor de judecată din România, referitoare la demolarea edificiului construit ilegal lângă Catedrala romano-catolica Sf. Iosif din Bucureşti, într-un comunicat remis presei internaţionale, în data de 7 octombrie.

La rândul său, Consiliul Consultativ al Cultelor din România a depus, în data de 24 septembrie, la Primăria Generală a Municipiului Bucureşti o declaraţie prin care îşi manifestă solidaritatea cu Arhiepiscopia Romano-Catolică Bucureşti, semnată de Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române Daniel, precum şi de reprezentanţii Bisericii Greco-Catolice, Bisericii Armene, Bisericii Ortodoxe Sârbe de Timişoara, Bisericii Ortodoxe Ruse de Rit Vechi, Bisericii Reformate, Bisericii Evanghelice Lutherane, Bisericii Unitariene din Transilvania, Federaţiei Comunităţilor Evreieşti şi Cultului Musulman din România, printre altele.

Sorin Oprescu declara, pe 26 septembrie, că nu a primit nicio somaţie de emitere a dispoziţiei de desfiinţare a Cathedral Plaza.

Edilul spunea, tot atunci, că pentru a pune în practică hotărârea definitivă şi irevocabilă a instanţei care prevede demolarea imobilului Cathedral Plaza trebuie emisă o dispoziţie de primar, fiind necesară şi evaluarea cheltuielilor în acest scop.

"Ştim că există hotărâre de definitivă şi irevocabilă a instanţei. Acolo trebuie emisă o decizie a primarului general de desfiinţare, după care dacă dânşii, cei care au construit, nu vor desfiinţa, se va face o somaţie", a spus Oprescu, răspunzând unei întrebări referitoare la demolarea efectivă a clădirii.

Întrebat cât vor costa lucrările de demolare, primarul general al Capitalei a subliniat că, deşi nu a fost finalizată evaluarea, ar fi vorba despre aproximativ patru milioane de euro.

Întrebat despre cine va plăti efectiv lucrările de demolare a imobilului, primarul Capitalei a arătat că municipalitatea va recupera banii, însă, până atunci, este vorba despre punerea în aplicare a unei decizii a instanţei.

Episcopii catolici din România, nemulţumiţi că primarul general Sorin Oprescu tergiversează, în opinia lor, luarea de măsuri pentru desfiinţarea Cathedral Plaza, i-au trimis edilului, în 17 septembrie, o scrisoare în care îi cereau acestuia să aplice decizia instanţei privind demolarea clădirii.

Primarul general Sorin Oprescu declara în 25 ianuarie, referitor la decizia instanţei care îl obligă să emită decizia privind desfiinţarea construcţiei Cathedral Plaza, că aşteaptă să vadă "motivaţia" magistraţilor şi că va respecta legea.

Curtea de Apel Ploieşti a decis irevocabil, pe 23 ianuarie, demolarea turnului Cathedral Plaza şi readucerea terenului pe care a fost edificată această construcţie la destinaţia iniţială, aceea de parc. Curtea a menţinut astfel sentinţa din 26 iunie 2012 pronunţată de Tribunalul Dâmboviţa.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici