Arhiepiscopia Tomisului va împărţi credincioşilor, de Bobotează, 100.000 de sticle cu apă sfinţită

Mii de credincioşi sunt aşteptaţi să participe, duminică, de sărbătoarea Botezului Domnului, la manifestările organizate la Constanţa de către Arhiepiscopia Tomisului, care va pregăti peste 100.000 de sticle cu apă sfinţită.

173 afișări
Imaginea articolului Arhiepiscopia Tomisului va împărţi credincioşilor, de Bobotează, 100.000 de sticle cu apă sfinţită

Arhiepiscopia Tomisului va împărţi credincioşilor, de Bobotează, 100.000 de sticle cu apă sfinţită (Imagine: Stefan Ciocan/Arhiva Mediafax Foto)

Potrivit Biroului de presă al Arhiepiscopiei Tomisului, ceremoniile prilejuite de sărbătoarea Botezului Domnului vor începe sâmbătă, când Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi, va oficia Sfânta Liturghie la Catedrala "Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel" din Constanţa, apoi Slujba de Sfinţire Mare a apei, asemănătoare cu cea care se oficiază în ziua de Bobotează.

Apa sfinţită va fi apoi îmbuteliată cu ajutorul jandarmilor şi pompierilor constănţeni în peste 100.000 de sticle din plastic care vor fi împărţite credincioşilor.

Iniţial, slujba Aghiasmei Mari se făcea în Ierusalim, unde se păstra amintirea Botezului Mântuitorului, iar de aici s-a răspândit în Antiohia, Constantinopol şi Asia Mică.

Duminică, de Bobotează, începând cu ora 08.45, la Catedrala Arhiepiscopală va avea loc Sfânta Liturghie oficiată de către IPS Teodosie. După slujbă, clerul şi credincioşii vor porni în procesiune spre faleza Cazinoului, unde va fi oficiată slujba de sfinţire a apelor.

Conform tradiţiei, Înaltpreasfinţitul Teodosie va arunca în apa mării trei cruci care vor fi recuperate de cei suficient de curajoşi să sfideze frigul şi apa rece.

Tot în cadrul slujbei de la Malul Mării, Arhiepiscopul Tomisului va sfinţi apa din mai multe butoaie de lemn aflate în care trase de boi şi măgari. Aceste care vor pleca apoi în procesiune pe străzile oraşului, pentru a împărţi Agheasma Mare celor ca nu vor reuşi să participe la slujba din Portul Tomis.

La aceste ceremonii prilejuite de Sărbătoarea Botezului Domnului sunt aşteptaţi să participe aproximativ 10.000 de credincioşi, iar peste 200 de jandarmi vor asigura măsurile de ordine publică.

De asemenea, mai multe echipaje ale Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă "Dobrogea" al judeţului Constanţa vor asigura măsurile de prevenire a situaţiilor de urgenţă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici