Arhiepiscopul Andrei Andreicuţ şi episcopul vicar Irineu Bistriţeanul, candidaţi la funcţia de mitropolit al Clujului

Sinodul Mitropolitan al Mitropoliei Clujului a desemnat luni doi candidaţi pentru funcţia de mitropolit rămasă vacantă în urma decesului IPS Bartolomeu, aceştia fiind arhiepiscopul de Alba Iulia, Andrei Andreicuţ, şi episcopul vicar Irineu Bistriţeanul.

235 afișări
Imaginea articolului Arhiepiscopul Andrei Andreicuţ şi episcopul vicar Irineu Bistriţeanul, candidaţi la funcţia de mitropolit al Clujului

Arhiepiscopul Andrei Andreicuţ (s) şi episcopul Irineu Bistriţeanul, candidaţi la funcţia de mitropolit al Clujului

Sinodul Mitropolitan, format din opt membri şi condus de PF Daniel, Patriarhul BOR, s-a întrunit, luni, la reşedinţa Mitropolitană din Cluj-Napoca, pentru a nominaliza doi candidaţi la funcţia de mitropolit, într-o şedinţă care a durat peste trei ore.

Purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Clujului, Bogdan Ivanov, a declarat, la finalul întâlnirii, că au fost în total 24 de episcopi eligibili pentru funcţia de mitropolit, din care Sinodul a ales doi.

"Sinodul Mitropolitan al Mitropoliei Clujului i-a desemnat prin vot secret pe arhiepiscopul de Alba Iulia, Andrei Andreicuţ, şi pe episcopul vicar Irineu Bistriţeanul drept candiaţi pentru funcţia vacantă de mitropolit al Clujului din cei 24 de episcopi eligibili. Membrii Sinodului Mitropolitan au dorit un episcop cu experienţă", a spus Ivanov.

Marţi va avea loc şedinţa Adunării Eparhiale, formată din 45 de membri, clerici şi mireni, care ar putea propune un al treilea candidat pentru funcţia de mitropolit al Clujului.

Propunerile Sinodului Mitropolitan şi ale Adunării Eparhiale vor fi transmise Sfântului Sinod al BOR, care se va întruni, în 18 martie, la Bucureşti, pentru alegerea noului mitroplit al Clujului, în ziua în care se împlinesc 90 de ani de la naşterea IPS Bartolomeu.

Ceremonia de întronizare a noului mitropolit va avea loc la Cluj-Napoca, în 25 martie, de sărbătoarea Bunei Vestiri, când se împlinesc cinci ani de când IPS Bartolomeu a fost instalat în scaunul mitropolitan al Clujului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici