Ariton: Ancheta în urma exploziei de la Mina Uricani va dura mai mult de 30 de zile

Ministrul Economiei, Ion Ariton, a declarat, că ancheta în urma exploziei de la Mina Uricani, în urma căreia cinci electricieni şi-au pierdut viaţa, va dura "mai mult de 30 de zile, undeva la 60 de zile", precizând că deocamdată este "prematur să fie emisă chiar şi o părere" despre incident.

70 afișări
Imaginea articolului Ariton: Ancheta în urma exploziei de la Mina Uricani va dura mai mult de 30 de zile

Ariton: Ancheta în urma exploziei de la Mina Uricani va dura mai mult de 30 de zile (Imagine: Laszlo Mihaly/Arhiva Mediafax Foto)

Ion Ariton a spus că "la acest moment este prematur să fie emisă chiar şi o părere" despre explozia care a avut loc sâmbătă în subteranul Minei Uricani.

"Din experienţa pe care o avem cu toţii, probabil ancheta va dura mai mult de 30 de zile. Undeva la 60 de zile, poate să aflăm primele concluziii sau chiar cele finale", a spus Ariton.

Ministrul a amintit de ultimul eveniment de amploare petrecut în subteranele din Valea Jiului, explozia din 15 noiembrie 2008 de la Mina Petrila, în urma căreia şi-au pierdut viaţa 13 mineri, iar alţi 15 au fost grav răniţi, concluziile anchetei în acest caz fiind date după aproape trei luni.

O explozie a avut loc, sâmbătă după-amiază, la Mina Uricani din Valea Jiului, iar cinci mineri au fost prinşi în subteran, echipele de salvatori coborând în mină. Explozia de metan s-a produs în momentul cuplării la reţeaua electrică a tabloului, după o revizie a acestuia.

În urma exploziei, cele cinci persoane au murit.

Situaţia minerilor din Valea Jiului se află în discuţie de mai multe luni, Ministerul Economiei, reprezentaţii CNH şi sindicaliştii din minerit căutând soluţii pentru implementare unui program care să stabilească condiţiile în care se va face exploatarea huilei în Vale Jiului.

Ministrul Economiei, Ion Ariton, ministrul Muncii, Ioan Botiş, prefectul de Hunedoara, Attila Dezsi, secretarul de stat în Ministerul Economiei Karoly Borbely, reprezentanţii comisiei de anchetă, precum şi sindicaliştii din Valea Jiului s-au aflat la sediul Companiei Naţionale a Huilei din Petroşani, pentru a analiza situaţia de la Mina Uricani.

Trupurile celor cinci persoane, care au murit în explozia care a avut loc la Mina Uricani, au fost transportate cu o dubă, în noaptea de sâmbătă spre duminică, la morga Spitalului de Urgenţă din Petroşani. Familiile şi colegii minerilor care au murit au mers, duminică dimineaţa, la morga spitalului pentru a lua trupurile neînsufleţite ale ortacilor.

Şeful Serviciului de Securitate în Muncă Petroşani, Ileana Bodea, a declarat, duminică, că ancheta în cazul exploziei de la Mina Uricani va continua zilele următoare, iar începând de luni urmează să fie audiaţi salvatorii minieri, precum şi alte persoane.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici