Arta de a nu face nimic: au găsit olandezii răspunsul la cultura burnout?

  • Niksen este un cuvânt olandez care a stârnit curiozitatea lumii întregi.
  • Tradus literal ,,a nu face nimic", niksen nu este doar despre a sta degeaba, ci este o filozofie care pune accent pe relaxare, mindfulness şi bucuria de a fi prezent în moment.
1904 afișări
Imaginea articolului Arta de a nu face nimic: au găsit olandezii răspunsul la cultura burnout?

Arta de a nu face nimic: au găsit olandezii răspunsul la cultura burnout?

Olga Mecking, o jurnalistă olandeză, a adus niksen în atenţia globală prin cartea sa "Niksen: Îmbrăţişarea artei olandeze de a nu face nimic".

Mecking defineşte niksen ca o stare de spirit, o detaşare de productivitate şi obiective, o conectare cu sinele şi cu simţurile, scrie The Guardian.

Societatea modernă ne bombardează cu mesaje care ne îndeamnă să fim mereu activi, productivi, conectaţi. Cultura burnout-ului este tot mai prezentă, afectând starea de bine şi nivelul de stres al oamenilor.

Niksen oferă o alternativă: o pauză de la agitaţie, o oportunitate de a ne relaxa şi a ne reîncărca bateriile.

,,Definiţia pe care o folosesc în carte este: a nu face nimic, fără un scop. Să nu te uiţi la un film, să nu dai scroll pe reţelele de socializare, să nu citeşti e-mailuri. Întotdeauna avem în minte un anumit rezultat. Când pregătim mesele, ne gândim: <Această masă mă va ajuta să slăbesc sau mă va face mai sănătos>. Dacă ieşim la o plimbare, aceasta trebuie să facă parte din cei 10.000 de paşi ai noştri. Aşa că pierdem plăcerea de a mânca sau de a merge pur şi simplu. Aşa că este vorba de a renunţa la rezultat".

Niksen reduce stresul şi anxietatea: ne permite să ne eliberăm de presiunea constantă de a fi productivi şi ne oferă un spaţiu pentru a ne relaxa şi a ne calma mintea. Stimulează creativitatea: când nu suntem concentraţi pe obiective specifice, mintea noastră este liberă să exploreze idei noi şi să găsească soluţii creative la probleme. Îmbunătăţeşte starea de bine generală: ne ajută să ne conectăm cu noi înşine, cu natura şi cu simţurile noastre, contribuind la o stare de spirit mai bună şi un sentiment de calm interior.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici