"Asigurare divină" pentru maşini: Patriarhia Română a introdus oficial slujba de sfeştanie a unui vehicul

Maşina unui avocat piteştean a fost binecuvântată, miercuri, de un preot paroh de la Biserica Sf. Dimitrie Bascov, de lângă Piteşti, după ce Patriarhia Română a introdus în mod oficial, în noul Molitfelnic, slujba de sfeştanie a unui vehicul.

1547 afișări
Imaginea articolului "Asigurare divină" pentru maşini: Patriarhia Română a introdus oficial slujba de sfeştanie a unui vehicul

"Asigurare divină" pentru maşini: Patriarhia Română a introdus oficial slujba de sfeştanie a unui vehicul (Imagine: Arhiva Mediafax Foto)

Slujba de binecuvântare a maşinii durează aproximativ zece minute, iar în cadrul ei preotul se roagă pentru maşină şi pentru sănătatea şi siguranţa şoferului şi a pasagerilor.

"Au fost destule cereri de sfinţire a maşinilor, dar de astăzi este o bucurie şi o binecuvântare pentru noi, preoţii, că putem să sfinţim maşinile în mod oficial. Este vorba de rugăciunea specială de sfeştanie a maşinii pe care o rostim noi, preoţii, şi binecuvântăm maşinile pentru ca cei care le conduc să aibă numai drumuri frumoase şi totul să fie într-o atmosferă deosebit de plăcută. Costurile nu sunt fixe pentru acest serviciu, fiecare credincios poate să ofere cât îl lasă inima. Întreaga maşină se sfinţeşte dimpreună cu şoferul", a declarat Sorin Tolbaru, preot paroh la Biserica Sf. Dimitrie Bascov, de lângă Piteşti.

Unul dintre primii argeşeni care a venit cu autoturismul la biserică pentru a fi binecuvântat a fost avocatul piteştean Alin Anton.

"Sunt avocat, umblu foarte mult prin ţară cu maşina, drumurile noastre sunt aşa cum sunt şi de multe ori văd evenimente rutiere neplăcute sau tragice. Aşa că m-am gândit că este necesară o sfinţire a maşinii şi a noastră, a familiei care circulă cu autovehiculul. De acum voi simţi acea putere a lui Dumnezeu pogorâtă asupra noastră care ne va da minte limpede şi putere de a merge mai departe în siguranţă", a declarat avocatul Alin Anton.

"Binecuvântează maşina robilor tăi, ocrotindu-i în drumurile lor de toate primejdiile, dându-le înger păzitor, însoţindu-i cu dumnezeiasca ta binecuvântare şi întorcându-i totdeauna cu pace la casa lor. Se binecuvântează maşina aceasta prin stropirea cu această apă sfinţită, în numele Tatălului şi al Fiului şi al Sfântului Duh, acum şi pururea în vecii vecilor. Amin! Sănătate să vă dea bunul Dumnezeu, la mulţi ani, toate cele bune şi numai drumuri frumoase şi fără evenimente să aveţi!", rosteşte preotul în faţa autovehiculului, a conducătorului auto şi al pasagerilor, sfinţind motorul, volanul, scaunele şi exteriorul automobilului şi pe proprietarii acestuia.

Binecuvântarea autoturismului, una dintre cele mai uzitate practici de către românii care îşi achiziţionează o maşină, a devenit oficială. Noul Molitfelnic, după care sunt organizate toate slujbele religioase şi rânduielile, cuprinde o ierurgie specială pentru cei care vor să îşi binecuvânteze maşina.

În luna iulie, la Editura Institutului Biblic şi de Misiune Ortodoxă a Patriarhiei Române a apărut, cu aprobarea Sfântului Sinod şi binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, lucrarea Molitfelnic, ce cuprinde şi slujba "Sfeştaniei pentru binecuvântarea unui vehicul", dedicată tuturor celor care vor să se asigure că nu vor fi în pericol la volan.

Preoţii spun că sunt multe cereri venite din partea şoferilor care, în afară de RCA, doresc şi "o asigurare divină", aşa cum o denumesc conducătorii auto.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici