Asociaţia Elevilor din Constanţa a dat în judecată 20 de primării pentru refuzul de a da informaţii

Asociaţia Elevilor din Constanţa a dat în judecată 20 de primării din judeţ pentru că ar fi refuzat să transmită informaţii de interes public cu privire la educaţia „de la firul ierbii”. Informaţiile le-ar fi fost de folos pentru un studiu privind „indexul accesului la educaţie”.

271 afișări
Imaginea articolului Asociaţia Elevilor din Constanţa a dat în judecată 20 de primării pentru refuzul de a da informaţii

Asociaţia Elevilor din Constanţa a dat în judecată 20 de primării pentru refuzul de a da informaţii

Asociaţia Elevilor din Constanţa (AEC) a depus la Tribunalul Constanţa cererile de chemare în judecată împotriva primăriilor 23 August, Agigea, Aliman, Castelu, Ciobanu, Cogealac, Comana, Crucea, Ovidiu, Negru Vodă, Cuza Vodă, Dobromir, Independenţa, Ion Corvin, Siliştea, Tortoman, Tuzla, Mihail Kogălniceanu, Mereni, Gârliciu.

Potriviv AEC, motivul chemării în judecată al acestor instituţii îl constituie depăşirea termenului maxim de trimitere a răspunsului la adresa trimisă în data de 3 iulie.

„Solicitam informaţii de interes public privind respectarea îndatoririlor pe care primăriile le au în ceea ce priveşte educaţia. Anual, AEC realizează studiul „Indexul accesului la educaţie” ce îşi propune să aducă spre atenţia publică nivelul la care autorităţile locale îşi respectă îndatoririle în ceea ce priveşte educaţia la firul ierbii. Studiul se bazează pe 8 direcţii, şi anume: existenţa de credite bugetare în vederea asigurării cheltuielilor pentru investiţii, consolidări şi reparaţii capitale a unităţilor de învăţământ, precum şi derularea unor astfel de proiecte în ultimul an şcolar, acordarea burselor şcolare, cuantumul acestora, asigurarea pazei de către primărie, existenţa de credite bugetare alocate în vederea asigurării cheltuielilor pentru concursuri şcolare şi activităţi educative extraşcolare, suma prevăzută în bugetul local pentru asigurarea de cheltuieli materiale cu bunuri şi servicii a unităţilor de învăţământ şi existenţa altor facilităţi pentru elevi”, arată AEC.

În cadrul studiului, reprezentanţii AER au trimis adrese către toate primăriile din judeţ, solicitând informaţii de interes public, însă, deşi ar fi putut răspunde în 10 zile, nici după 40 de zile, primăriile chemate în judecată nu au oferit informaţiile.

„Este de-a dreptul tragic faptul că, în anul 2018, într-o societate care se vrea a fi democratică, lipsa transparenţei în administraţia locală se resimte atât de tare, reprezentanţii autorităţilor persistând în a arăta o lipsă cruntă de respect atât faţă de accesul cetăţenilor la informaţii de interes public. Chiar şi după ce am aşteptat 40 de zile de la trimiterea adresei, crezând că cineva se va sesiza, răspunsurile nu au venit, ceea ce e o clară dovadă a faptului că edilii nu doresc ca starea educaţiei din comunităţile lor să iasă la iveală. Dorim să reiterăm, astfel, faptul că nu ne vom arăta pasivi la orice dezinteres sau sfidare faţă de elevii din judeţul Constanţa şi nu vom ezita să folosim instrumentele legale puse la dispoziţie pentru a rezolva aceste situaţii.” a declarat Andrei-Mihai Tănase, preşedintele AEC.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici