Asociaţiile de elevi îi cer ministrului Educaţiei să nu modifice criteriile de acordare a burselor: „Solicităm Ministrului Educaţiei să îşi repare greşeala”

Mai multe asociaţii de elevi din România îi cer ministrului Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, să nu modifice criteriile de acordare a burselor de merit şi să asigure cuantumuri minime care să corespundă nevoilor elevilor. „Educaţia este o investiţie, nu un cost”, spune Ariana Dudună, preşedinte AEC.

1775 afișări
Imaginea articolului Asociaţiile de elevi îi cer ministrului Educaţiei să nu modifice criteriile de acordare a burselor: „Solicităm Ministrului Educaţiei să îşi repare greşeala”

Asociaţiile de elevi îi cer ministrului Educaţiei să nu modifice criteriile de acordare a burselor: „Solicităm Ministrului Educaţiei să îşi repare greşeala”

Asociaţia Elevilor din Constanţa (AEC), Asociaţia Elevilor din Bacău (AEBc), Asociaţia Elevilor din Bucureşti şi Ilfov (AEBI), Asociaţia Elevilor din Maramureş (AEM) şi Asociaţia Vâlceană a Elevilor (AVE) îi cer lui Sorin Cîmpeanu să nu modifice criteriile pentru acordarea burselor, după ce ministrul Educaţiei a declarat că va modifica criteriile pentru acordarea burselor de merit începând cu semestrul al doilea, trecând media necesară de la 8,5 la 9,5.

Potriivt elevilor, argumentul ar fi că rezultatele obţinute la orele online sunt rezultate distorsionate. „Subliniem inconsistenţa în declaraţii, având în vedere faptul că elevii vor beneficia, din semestrul viitor, de burse conform notelor obţinute în semestrul actual, semestru desfăşurat fizic”, spun elevii.

Aceştia subliniază că potrivit declaraţiilor ministrului, cuantumul minim de semestrul viitor va fi atât pentru bursa de merit, cât şi pentru bursa de ajutor social, de 200 de lei, iar pentru bursa de performanţă 500 de lei.

„Menţionăm faptul că cele două tipuri de burse corespund unor nevoi diferite, bursa de ajutor social adresându-se elevilor care fac parte din grupuri aflate la risc de abandon şcolar, ce au nevoie de fonduri suplimentare pentru a ajunge în mod echitabil la şcoală. Astfel, considerăm necesar ca aceasta să fie cel puţin egală cu bursa de performanţă. Aceste cuantumuri, similare cu cele din trecut, par a fi propuse din pix, fără o analiză reală în spate şi fără a se raporta la nevoile la care ele corespund. Apreciem că cea mai bună modalitate de a acorda bursele elevilor este în funcţie de salariul minim brut pe economie, iar în acest sens, solicităm Ministrului Educaţiei să îşi repare greşeala de a anunţa public o tăiere a burselor”, propun cei din asociaţiile de elevi.

Ei îi propun ministrului ca bursa de merit să fie 10% din salariul minim brut pe economie, bursa de studiu, de 15% din salariul minim brut pe economie, bursa de ajutor social, de 25% din salariul minim brut pe economie, iar bursa de performanţă, tot de 25% din salariul minim brut pe economie.

De asemenea, subliniază faptul că Guvernul actual este interimar, şi că stabilirea de către acesta a unor tăieri ale burselor şi modificări ale criteriilor de beneficiere ce vor avea efect din semestrul viitor este o măsură riscantă, cauzând o incertitudine în rândul elevilor.

Astfel, elevii îi solicită ministrului educaţiei, Sorin Cîmpeanu, să nu modifice criteriile de acordare a burselor de merit şi să asigure cuantumuri minime care să corespundă nevoilor elevilor.

„Cuantumurile minime sunt din nou făcute din pix, criteriile pentru a beneficia de burse de merit se doresc a fi modificate, bursa socială, care ar trebui să combată abandonul şcolar, este mai puţin de jumătate din bursa de performanţă. Ceea ce se întâmplă este strigător la cer, iar Guvernanţii trebuie să înţeleagă, odată pentru totdeauna, că educaţia este o investiţie, nu un cost”, Ariana Dudună, preşedinte AEC

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici