Asociaţiile de magistraţi, primul pas pentru a da în judecată Guvernul. UNJR şi AMR, plângere prealabilă pentru revocarea în parte a HG privind desecretizarea arhivei SIPA

Asociaţiile de magistraţi UNJR şi AMR anunţă că au făcut plângere prealabilă Guvernului Grindeanu pentru a revoca în parte Hotărârea de Guvern privind desecretizarea arhivei SIPA, sesizarea fiind trimisă duminică, semnatarii susţinând că "hotărârea a fost adoptată prin încălcarea legii."

Imaginea articolului Asociaţiile de magistraţi, primul pas pentru a da în judecată Guvernul. UNJR şi AMR, plângere prealabilă pentru revocarea în parte a HG privind desecretizarea arhivei SIPA

Asociaţiile de magistraţi, primul pas pentru a da în judecată Guvernul. UNJR şi AMR, plângere prealabilă pentru revocarea în parte a HG privind desecretizarea arhivei SIPA

"Hotărârea adoptată de Guvern a încălcat normele ce reglementează transparenţa decizională cuprinse în Legea 52/2003, republicată, în condiţiile în care conţinutul acestei hotărâri, ce diferă în mod fundamental de proiectul de hotărâre din 2016, nu a fost adus la cunoştinţa publicului. Legea 52/2003 prevede că autoritatea ce elaborează actele normative, în cazul de faţă Ministerul Justiţiei, avea obligaţia de a supune spre dezbatere publică şi avizare “textul complet al proiectului actului respectiv“, lucru pe care ministrul justiţiei Tudorel Toader nu l-a făcut", transmit asociaţiile de magistraţi.

O altă menţiune a UNJR şi AMR este că hotărârea nu are avizul CSM şi al Consiliului Suprem de Apărare a Ţării.

"În plângerea prealabilă s-a mai arătat că hotărârea în cauză a fost emisă de Guvernul Grindeanu prin “exces de putere”. Hotărârea de Guvern 410/2017 încalcă dreptul la viaţa privată al cetăţenilor urmăriţi de fostul serviciu secret, nu are o expunere de motive clară faţă de situaţia inventarierilor anterioare şi este lipsită de claritate, nefiind prevăzute, printre altele, limitele în care funcţionează comisia de reinventariere a arhivei SIPA", garanţiile oferite etc, arată magistraţii.

Faptul că adoptarea acestei hotărâri vine înainte de a se fi stabilit ce au făcut comisiile anterioare de inventariere va împiedica anchetarea ilegalităţilor comise cu privire la arhiva SIPA, relevate de rapoartele declasificate, se mai arată în plângere.

Asociaţiile contestă faptul că din comisia de inventariere nu vor face parte magistraţi, precizând că poate reprezenta un motiv pentru ca opinia publică să speculeze că în perioada în care doar reprezentanţii puterii executive vor avea acces la dosare, "aceştia le pot «peria», îi pot proteja pe unii magistraţi sau pot selecta unele dosare ce vor putea fi folosite împotriva altor magistraţi."

Plângerea prealabilă este un pas procedural premergător chemăarii în judecată a Guvernului României.

Hotărârea de Guvern privind desecretizarea arhivei SIPA a fost publicată, vineri, în Monitorul Oficial. La scurt timp după publicarea în Monitorul Oficial a Hotărârii de Guvern privind arhiva SIPA, Ministerul Justiţiei a făcut publice două rapoarte din 2007 ale comisiilor care s-au ocupat de aceasta şi o anexă. Documentele nu conţin nume noi ale vizitatorilor.

Primul raport desecretizat aparţine comisiei constituite în data de 31 martie 2007, iar datele erau cunoscute anterior din materiale de presă. Printre principalele nereguli constatate se află: păstrarea, procesarea, multiplicarea şi distrugerea informaţiilor secrete de stat. ”Unele documente apar în dosare diferite, în foarte multe cazuri exemplarele 1 şi 2 se repetă sau apar în dosare sau volume diferite, în copie xerox ”.

Al doilea raport publicat de Ministerul Justiţiei se referă la comisia constituită în 24 septembrie 2007 şi care a avut ca obiectiv deschiderea unui fişet metalic, sigilat cu un sigiliu ilizibil, aflat într-un seif la sediul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor. Comisia a fost formată din judecătorul Marius Iosif, la acea vreme director al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, Iulia Scântei, la vremea respectivă consilier al ministrului şi Horia Georgescu, şi el pe atunci consilier al ministrului.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici