Aspazia Cojocaru: Ce să devoaleze Predescu? Să vă pună la dispoziţie cifrele de la Guvern

Judecătoarea CC Aspazia Cojocaru a fost întrebată, miercuri, ce spune despre declaraţiile lui Ion Predescu la adresa sa, ea răspunzând: "ce să devoaleze domnul Predescu? Întrebaţi-l azi cine a votat şi cine nu a votat. Întrebaţi-l să vă pună la dispoziţie cifrele de la Guvern".

816 afișări
Imaginea articolului Aspazia Cojocaru: Ce să devoaleze Predescu? Să vă pună la dispoziţie cifrele de la Guvern

spazia Cojocaru (Imagine: Ovidiu Micsik/Mediafax Foto)

De asemenea, Aspazia Cojocaru i-a dat nişte hârtii reporterului postului Antena 3. Este vorba despre un comunicat al SoJust din 2009, care anunţa că nu atacă decizia instanţei care a stabilit că Aspazia Cojocaru nu a colaborat cu Securitatea. CNSAS stabilise în 2007 că Aspazia Cojocaru a fost colaborator al organelor de Securitate. Ulterior, CNSAS a admis contestaţia judecătoarei la această decizie. SoJust a atacat atunci acceptul dat de CNSAS, însă în 2009 Curtea de Apel Braşov a decis că Aspazia Cojocaru nu a colaborat cu Securitatea. La acel moment, SoJust, condus de Cristian Dănileţ, în prezent membru CSM, a renunţat la orice acţiune pe acest subiect.

Antena 3 a relatat joi seară despre episodul din primăvara anului 2007, când preşedintele PSD de la acea vreme, Mircea Geoană, a susţinut, după ce Curtea Constituţională a avizat negativ propunerea Parlamentului de suspendare a şefului statului, că Traian Băsescu a cerut date de la SRI referitoare la judecătorii Curţii. Geoană a spus, atunci, că judecătorii respectivi au fost şantajaţi şi a prezentat două note scrise de prim-adjunctul directorului SRI, Florian Coldea, despre situaţia dosarelor a trei judecători, Aspazia Cojocaru, Nicolae Cochinescu şi Ion Predescu. În replică, directorul SRI declara că nu a existat nicio solicitare de verificare a judecătorilor CC din partea vreunei persoane sau instituţii, inclusiv a preşedintelui Traian Băsescu, şi că nu s-au făcut informări pe această temă.

Judecătorul CC Ion Predescu a declarat, miercuri, că referendumul trebuia validat întrucât persoanele care au participat la vot au reprezentat mai mult de jumătate din votanţii reali, respectiv jumătate din 14,5 milioane.

În legătură cu poziţia judecătoarei Aspazia Cojocaru, Predescu a spus: "Dânsa a avut un anumit punct de vedere, eu altul, în raport de datele care ne-au fost prezentate de către Guvern, adică în raport de datele ce rezultau din actele trimise de Guvern. (...) Dânşii nu au pus temei pe datele prezentate de Guvern.
Cifrele sunt limpezi, sunt clare, sunt precise".

Judecătoarea Aspazia Cojocaru, care ar fi înclinat balanţa la CC în favoarea lui Traian Băsescu, a declarat, pentru "Gândul", că nu a făcut decât să respecte legea.

"Nu mă justific faţă de nimeni în deciziile luate şi nu am făcut decât să respect legea", a declarat Aspazia Cojocaru.

Premierul Victor Ponta a declarat, marţi, că miza la nivelul Curţii Constituţionale a fost de fapt ca judecătorul Aspazia Cojocaru să voteze pentru menţinerea în funcţie a preşedintelui Traian Băsescu, iar judecătorii nu au ţinut cont de datele solicitate Guvernului.

"Astăzi am realizat şi noi, cei din Guvern, şi cred că toată lumea că de fapt nu s-a dorit niciun moment să se afle cu adevărat câţi români sunt în acest moment cu drept de vot în ţara noastră, e drept că am aflat acest lucru, dar nu asta a fost preocuparea Curţii Constituţionale, preocuparea a fost de a mai convinge un judecător, de fapt o doamnă judecătoare să treacă în tabăra celor care îl susţin pe preşedintele Băsescu. (...) De fapt, cei de la Curte nu vroiau decât să o convingă pe doamna Cojocaru să voteze, nici nu au luat în seamnă ce am trimis noi şi atunci mă întreb de ce nu au convins-o de pe 3 august, că, uite, am mai pierdut 20 de zile inutil", a susţinut Ponta.

El a mai apreciat că la nivelul Curţii Constituţionale a fost luată "o decizie pur politică".

"Azi am constatat că de fapt miza era să convingă un judecător", a mai spus premierul.

Judecătorul CC Ion Predescu a declarat, pentru "Gândul", că Aspazia Cojocaru, judecător propus de PSD la Curtea Constituţională, a înclinat balanţa la CC în favoarea lui Traian Băsescu.

"Am luptat şi noi cât am putut. Aşa a ieşit însă. Luaţi datele de la Guvern şi analizaţi-le să vedeţi cât erau de limpezi", a precizat Predescu.

În articol se arată că au votat pentru validarea referendumului Ion Predescu, Acsinte Gaspar, Tudorel Toader, toţi trei din tabăra USL, iar pentru invalidarea referendumului au votat Augustin Zegrean (preşedinte), Petre Lăzăroiu, Mircea Ştefan Minea, Iulia Antoanella Motoc "din tabăra PDL-Băsescu", Puskás Valentin Zoltán, propus de UDMR, şi Aspazia Cojocaru, propusă de PSD în CC.

Curtea Constituţională a constatat, în hotărârea adoptată marţi, că procedura de organizare a referendumului a fost respectată, că nu s-a întrunit condiţia de cvorum pentru ca scrutinul să fie valabil şi menţionează că la data publicării deciziei în Monitorul Oficial Traian Băsescu îşi reia atribuţiile.

Potrivit unui comunicat al CC, plenul Curţii Constituţionale a decis cu majoritate de voturi că procedura pentru organizarea şi desfăşurarea referendumului din 29 iulie pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu a fost respectată.

De asemenea, CC confirmă rezultatele referendumului comunicate de Biroul Electoral Central şi constată că din totalul de 18.292.464 de persoane înscrise în listele electorale permanente au participat la vot 8.459.053 de persoane (46.24 %), din care 7.403.836 (87.52 %) au răspuns "DA" la întrebarea "Sunteţi de acord cu demiterea Preşedintelui României?", iar 943.375 (11.15 %) au răspuns "NU".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici