Aşternuturi murdare şi paturi ruginite într-un cămin cu 93 de vârstnici din Prahova

  • Aşternuturi murdare, paturi ruginite şi condiţii neigienice în blocul alimentar.
  • Asta au găsit inspectorii ANPC în urma unui control la un centru de bătrâni din Prahova, care găzduia 93 de persoane.
103 afișări
Imaginea articolului Aşternuturi murdare şi paturi ruginite într-un cămin cu 93 de vârstnici din Prahova

Aşternuturi murdare şi paturi ruginite într-un cămin cu 93 de vârstnici din Prahova

Controlul a fost făcut la solicitarea Prefecturii Prahova. Au fost verificate, până acum, Centrul de recuperare si reabilitare neuropsihiatrică pentru persoane adulte cu handicap Călineşti – Prahova şi Centrul de Asistenţă Persoane Adulte cu Dizabilităţi Cireşarii, Ploieşti.

ANPC arată că la Centrul din Călineşti au fost descoperite abateri deosebit de grave, care au dus la sancţionarea şi dispunerea, de către comisarii CJPC Prahova, a următoarelor măsuri: amenzi contravenţionale în valoare totală de 35.000 lei şi oprirea temporară a prestării serviciilor până la remedierea deficienţelor constatate în spaţiile de cazare (Corpurile A,B,C, Centrul deţinând în total 4 corpuri de clădire), precum şi în blocul alimentar din Corpul A.

În cele 4 corpuri de clădire erau cazate 93 de persoane, cele din Corpul D aflându-se, în momentul controlului, în carantină, din cauza scabiei, ceea ce a împiedicat accesul comisarilor.

De asemenea, CJPC Prahova a informat Instituţia Prefectului Prahova cu privire la măsurile dispuse şi la necesitatea relocării beneficiarilor.

„Parcă nu se mai termină bătaia de joc faţă de persoanele aflate în din centrele de îngrijire, iar unii administratori nu au învăţat nimic din trecut. Aşa cum am mai spus-o, măsurile de oprire a activităţii, dispuse de comisarii ANPC, în astfel de situaţii, cum este şi cazul de la Călineşti, Prahova, au scopul de a proteja şi de a respecta drepturile beneficiarilor cazaţi în aceste centre, şi de a pune punct unor astfel de practici”, a declarat Sebastian Hotca, vicepreşedinte ANPC.

Printre abaterile constatate se numără condiţii igienico-sanitare, în blocul alimentar, improprii funcţionării: paviment neigienizat cu rosturi de gresie cu depuneri masive de praf şi grăsime, blatul mesei deteriorat, pereţi cu infiltraţii, utilizarea unor cuptoare neigienizate cu depuneri de grăsime, folosirea unor tacâmuri neigienizate, veselă uzată, cuţite şi ustensile de bucătărie neprofesionale, condiţii igienico-sanitare precare, în zona lavoarelor, cu etajerele desprinse, deteriorate, cu părţi ascuţite prezentând risc de accidentare, lipsa produselor de igienizare a mâinilor în recipientele special montate. De asemenea, în spaţiile de cazare a beneficiarilor au fost găsite paturi metalice ruginite, lipsa huselor de protecţie pentru perne şi saltele, pereţi exfoliaţi cu urme masive de igrasie, saltele şi perne pătate, aşternuturi neigienizate, calorifere ruginite, cu resturi de ambalaje şi praf masiv, lipsa plăcilor de faianţă pe holuri, paviment neigienizat, tavanul cu exfolieri şi urme de infiltraţii.

„Pe de altă parte, în urma verificărilor la Centrul de Asistenţă Persoane Adulte cu Dizabilităţi Cireşarii, din Ploieşti, situaţia a stat cu totul altfel, fiind necesare doar câteva remedieri de informare, respectiv afişarea listei meniu, precum şi a ingredientelor produselor alimentare servite beneficiarilor, conform acesteia, comisarii prahoveni aplicând instituţiei un avertisment, ca sancţiune”, transmite ANPC.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici