Atenţionare hidrologică pentru întreaga ţară: intensificarea îngheţului pe majoritatea râurilor

Hidrologii au emis, marţi, o atenţionare valabilă până în 27 ianuarie, în care anunţă că, timp de o săptămână, fenomenul de îngheţ se va extinde şi se va intensifica pe râurile din întreaga ţară.

16 afișări
Imaginea articolului Atenţionare hidrologică pentru întreaga ţară: intensificarea îngheţului pe majoritatea râurilor

Atenţionare hidrologică pentru întreaga ţară: intensificarea îngheţului pe majoritatea râurilor (Imagine: Florin Novac/Mediafax Foto)

"Având în vedere precipitaţiile sub formă de ninsoare căzute în ultimele 24 de ore, cele prevăzute pentru următoarele zile, precum şi scăderea accentuată a temperaturilor în următoarele şapte zile, se prognozează că în intervalul 20-27 ianurie 2010 se vor intensifica şi extinde fenomenele de îngheţ pe majoritatea râurilor", scriu reprezentanţii Institutului Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA), în documentul transmis tuturor prefecturilor din România.

Astfel, în primele două zile ale intervalului în care atenţionarea este valabilă, hidrologii se aşteaptă la curgeri frecvente de năboi "îndeosebi pe unii afluenţi ai Someşului, pe cursurile mijlocii şi inferioare ale Crişurilor, pe cursurile superioare şi mijlocii ale Mureşului, Oltului şi unii afluenţi ai lor, pe Argeş şi unii afluenţi ai săi şi pe afluenţii Siretului".

În a doua jumătate a perioadei vizate, hidrologii prognozează că pe râurile Vişeu, Iza, Tur, pe cursurile superioare ale Someşurilor, pe Crasna, Barcău, Crişul Repede, Jiu, pe afluenţii Oltului superior şi mijlociu, pe râurile din bazinele superioare ale Argeşului, Ialomiţei şi Prahovei, pe majoritatea râurilor din bazinele Siret, Prut şi pe cele din Dobrogea se va produce frecvent fenomentul de pod de gheaţă.

Acestea vor duce, potrivit hidrologilor, la formarea de blocaje de gheţuri pe unele sectoare de râu, îndeosebi pe Bistriţa, în amonte de acumularea Izvoru' Muntelui, pe Iza, Mara, Şieu, Someşul Cald, pe Mureş în aval de Ocna Mureş şi pe unii afluenţi ai acestuia precum Arieş, Sebeş, Secaş, Ampoi, Pian.

Gheaţa la maluri va fi un fenomen predominant pe râurile din vestul ţării şi din zona de câmpie din sud.

Vezi aici prognoza meteo în România

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici