Augustin Lazăr îi răspunde lui Toader: Tema protocoalelor e falsă. Am respectat legea, am informat Ministerul Justiţiei şi CSM

Procurorul general, Augustin Lazăr, a precizat, după ce Tudorel Toader a anunţat că începe evaluarea lui, că întreaga colaborare PG-SRI a fost efectuată în cadrul legii şi că va publica toată corespondenţa cu CSM şi Ministerul Justiţiei privind tema protocoalelor care este, de fapt, una falsă.

2845 afișări
Imaginea articolului Augustin Lazăr îi răspunde lui Toader: Tema protocoalelor e falsă. Am respectat legea, am informat Ministerul Justiţiei şi CSM

Augustin Lazăr îi răspunde lui Toader: Tema protocoalelor e falsă. Am respectat legea, am informat MJ şi CSM

„Luând act de intenţia ministrului justiţiei de a declanşa procedura de evaluare a activităţii manageriale pe care am desfăşurat-o, intenţie afirmată în contextul dezbaterilor publice privind protocoalele încheiate între Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi Serviciul Român de Informaţii în decembrie 2016 şi cu referire expresă la aceste documente, aduc la cunoştinţa opiniei publice următoarele: Colaborarea dintre Ministerul Public şi Serviciul Român de Informaţii s-a realizat în temeiul legii, protocolul fiind doar o procedură tehnică de lucru, de cooperare între instituţii cu respectarea strictă a legii. În acest sens, doresc să subliniez faptul că toate aspectele de interes privind tema protocoalelor au fost aduse la cunoştinţa Consiliului Superior al Magistraturii şi Ministerului de Justiţie, în cursul săptămânii viitoare urmând să facem publică corespondenţa avută cu aceste instituţii”, a precizat procurorul genera Augustin Lazăr, printr-un mesaj transmis de reprezentanţii Parchetului General.

Lazăr mai spune că a respectat legea, în calitate de procuror general şi că a informat CSM şi Ministerul Justiţiei privind demersurile efectuate în privinţa protocoalelor.

Citeşte şi: Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader: Declanşez procedura legală de evaluare a activităţii procurorului general/ Călin Popescu Tăriceanu: Declaraţia ministrului este încurajatoare

„Opinia publică va putea constata că tema protocoalelor este una falsă şi că în calitate de procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie am respectat legea, am informat Consiliul Superior al Magistraturii şi Ministerul de Justiţie în legătură cu demersurile efectuate. În acest context, speculaţiile din spaţiul public referitoare la un aşa-zis mod ,,ilegal’’, ,,subteran’’ de a acţiona reprezintă în mod evident o acţiune de destabilizare a Ministerului Public. După adoptarea Deciziei nr. 51/2016 a Curţii Constituţionale a României, Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 6/2016 a transferat Ministerului Public executarea supravegherii tehnice, aceasta putând fi efectuată şi prin poliţia judiciară sau lucrători specializaţi din cadrul poliţiei. Articolul IV alin (1) din O.U.G. nr. 6/2016 prevede că accesul concret la sistemele tehnice ale S.R.I., în scopul executării supravegherii tehnice, se realizează prin protocoale încheiate de S.R.I. cu Ministerul Public, Ministerul Afacerilor Interne, precum şi cu alte instituţii în cadrul cărora îşi desfăşoară activitatea organe de cercetare penală speciale. În acest sens a fost încheiat protocolul nesecret care este şi publicat pe site-ul Ministerului Public”, a spus procurorul general.

În ceea ce priveşte protocolul secret, Lazăr a subliniat: „Protocolul clasificat, are ca obiect identificarea, investigarea şi documentarea cu privire la faptele ce întrunesc elementele constitutive ale infracţiunilor contra securităţii naţionale, infracţiunilor de terorism şi infracţiunilor săvârşite de cadre ale S.R.I.. Serviciul Român de Informaţii este organul de stat specializat în domeniul informaţiilor privitoare la siguranţa naţională a României. Acest protocol nu şi-a produs efectele fiind denunţat la data de 13.03.2017 în cotextul dezbaterilor publice privind protocoalele. De altfel, aşa cum s-a arătat, existenţa protocolului şi iniţierea demersurilor privind declasificarea acestuia au fost aduse la cunoştinţa ministrului justiţiei şi de asemenea a Consiliului Superior al Magistraturii printr-o informare realizată la data de 20.03.2018”, mai arată procurorul general.

„Cele două protocoale încheiate în anul 2016 nu au fost declarate nelegale de nicio instanţă, fiind prezentate în acest mod doar de o parte a mass-mediei. Reiterarea consecventă în spaţiul public a dezbaterii pe tema acestor protocoale reprezintă în mod evident un nou atac la adresa Ministerului Public într-o perioadă în care sunt în curs de soluţionare dosare cu o miză esenţială pentru societate, respectiv Dosarul Revoluţiei din decembrie 1989 şi Dosarul evenimentelor violente din 10/11 august 2018. În calitate de conducător al Ministerului Public, doresc să asigur opinia publică asupra faptului că procurorii vor acţiona în continuare cu fermitate şi profesionalism pentru combaterea infracţionalităţii şi îndeplinirea rolului constituţional de a reprezenta interesele generale ale societăţii, de a apăra ordinea de drept, precum şi drepturile şi libertăţile fundamentale ale cetăţenilor”, se mai arată în mesajul lui Augustin Lazăr.

Afirmaţiile vin după ce ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat sâmbătă, pe Facebook, că declanşează procedura legală pentru evaluarea activităţii desfăşurate de către procurorul general, Augustin Lazăr.

„Declanşez procedura legală pentru evaluarea activităţii manageriale desfăşurată de către procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie! Preambul: În urmă cu câteva săptămâni afirmam faptul că vine vremea când fiecare trebuie evaluat. În urmă cu câteva luni apreciam disponibilitatea procurorului general al PÎCCJ pentru desecretizarea Protocolului din 2009. Zilele acestea aflăm că în realitate a fost "desecretizat" un protocol "abrogat" încă din 2016. Aceasta deoarece, potrivit art. 27 al Protocolului din decembrie 2016, "La data intrării în vigoare a prezentului Protocol se abrogă Protocolul de cooperare între Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi Serviciul Român de Informaţii pentru îndeplinirea sarcinilor ce le revin în domeniul securităţii naţionale nr.....din 04.02.2009". Folosirea sintagmei "se abrogă", arată şi faptul că semnatarii respectivelor Protocoale au înţeles să le confere acestora valenţe normative. Rezultatele evaluării, însoţite de eventuale propuneri, vor fi făcute publice în termen de cel mult 30 de zile”, se arată în mesajul postat de către ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, pe Facebook.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici