Augustin Zegrean, fost preşedinte al CCR: Se pot organiza anticipatele cu localele, dar ar fi 5 buletine de vot

Organizarea alegerilor anticipate odată cu cele locale este posibilă, spune fostul preşedinte al CCR, Augustin Zegrean. Acesta recomandă însă ca cele două scrutinuri să nu aibă loc în aceeaşi zi, deoarece oamenii ar avea de votat pe 5 buletine de vot.

1511 afișări
Imaginea articolului Augustin Zegrean, fost preşedinte al CCR: Se pot organiza anticipatele cu localele, dar ar fi 5 buletine de vot

Augustin Zegrean, fost preşedinte al CCR: Se pot organiza anticipatele cu localele, dar ar fi 5 buletine de vot

„Se poate ajunge la nevoia de organizare a alegerilor anticipate. Nu este obligatoriu să le faci în aceeaşi zi, dar ca să se ajungă la anticipate aşa cum vor ei, este obligatorie de parcurs procedura constituţională. Să nu avem guvern, să fie două propuneri succesive respinse. Nu-i poate opri nimeni să le organizeze deodată, în aceeaşi zi, dar mai bine ar fi în preajma localelor decât odată cu acestea, pentru că vor fi 5 buletine de vot – pentru Senat, Camera Deputaţilor, primar, Consiliul Local şi Consiliul Judeţean, ceea ce este mult. Vorbim în ultima vreme de analfabeţii funcţional, păi dacă e aşa, îi chemi să voteze pe 5 buletine odată?”, a declarat, pentru MEDIAFAX, Zegrean.

În ceea ce priveşte o decizie a CCR din 2012 legată de organizarea a două scrutinuri în aceeaşi zi, Zegrean a explicat că este vorba despre o recomandare pentru că nu se pot interzice două tipuri de alegeri deoarece „Parlamentul face ce vrea el”.

„În 2012 a fost altceva. S-a dorit devansarea alegerilor parlamentare care să se organizeze în aceeaşi zi cu cele locale, or nu se poate reduce mandatul parlamentarilor decât în situaţia de dizolvare a Parlamentului, altfel nu se poate”, a precizat fostul preşedinte al CCR.

Ludovic Orban a anunţat, vineri, după discuţiile purtate cu Klaus Iohannis la Palatul Cotroceni, că a convenit cu şeful statului începerea procedurilor pentru declanşarea alegerilor anticipate. Premierul susţine că a stabilit cu Klaus Iohannis ca alegerile anticipate să aibă loc odată cu localele.

Întrebat dacă îşi va da demisia, premierul a susţinut că vor fi aplicate cele mai bune soluţii pentru declanşarea alegerilor.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici