Autoritatea de Supraveghere Financiară a decis să amendeze NN şi să retragă autorizaţia directorului general. La cât se ridică sancţiunile în scandalul privind naţionalizarea fictivă a pensiilor private. Control, anunţat şi la BCR Pensii

Autoritatea de Supraveghere Financiară a decis să amendeze NN cu 750.000 de lei (1% din cifra de afaceri) şi să retragă autorizaţia de director general a Ralucăi Ţintoiu. Ea a primit amendă de 100.000 de lei.

5434 afișări
Imaginea articolului Autoritatea de Supraveghere Financiară a decis să amendeze NN şi să retragă autorizaţia directorului general. La cât se ridică sancţiunile în scandalul privind naţionalizarea fictivă a pensiilor private. Control, anunţat şi la BCR Pensii

Mişu Negriţoiu, în scandalul privind naţionalizarea fictivă a pensiilor private: Consiliul ASF va decide azi ce sancţiuni ar putea fi aplicate NN Pensii (Imagine: ALEXANDXRU DOBRE/MEDIAFAX FOTO)

Consiliul Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) a decis să sancţioneze compania NN Pensii pentru transmiterea de informaţii înşelătoare, a declarat joi Ion Giurescu, vicepreşedinte ASF pentru sectorul de pensii.

„Având în vedere circumstanţele create în urma comunicărilor NN Pensii, Consiliul ASF a decis sancţionarea NN Pensii cu 1% din cifra de afaceri, respectiv 750.000 de lei, şi retragerea autorizării directorului general al societăţii, Raluca Ţintoiu. În plus, Raluca Ţintoiu va fi sancţionată cu amendă contravenţională în valoare de 100.000 de lei”, a declarat Ion Giurescu.

Oficialul ASF a adăugat că în aceste zile se desfăşoară un control inopinat la societatea NN Pensii, pentru a se determina dacă şi alte persoane au fost implicate în aceste comunicări.

Amenda aplicată NN Pensii este cea mai mare din istoria ASF, dar nu şi cea mai mare din istoria fondurilor de pensii. Societatea amendată va putea contesta în instanţă această sancţiune.

Ion Giurescu, vicepreşedinte ASF: Vom trimite un control şi la BCR Pensii după informaţiile vehiculate de conducere privind posibila naţionalizare a sistemului de pensii

Ion Giurescu, vicepreşedinte ASF, spune că va trimite un control şi la BCR Pensii având în vedere că directorul general al companiei a vehiculat în spaţiul public informaţii privind posibila naţionalizare a sistemului de pensii private obligatorii.

“Este altceva acolo. Directorul general (n.red –Radu Crăciun) a vorbit în nume propriu şi nu în numele societăţii. Dar vom analiza să vedem ce este acolo şi dacă este cazul vom aplica sancţiuni”, a spus Giurescu astăzi la o conferinţă ASF.

Mişu Negriţoiu: Consiliul ASF va decide azi ce sancţiuni ar putea fi aplicate NN Pensii

Anterior deciziei, preşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), Mişu Negriţoiu, a declarat că în cursul zilei de joi Consiliul ASF se va întruni pentru a analiza situaţia creată în urma comunicărilor false transmise de NN Pensii, urmând a fi aplicate posibile sancţiuni.

„Există unele sancţiuni ce ar putea fi aplicate în baza legislaţiei în vigoare, împotriva conducerii sau chiar a societăţii - depinde de cine este persoana care a lansat sau a luat această decizie, cine a distribuit acest mesaj”, a spus Mişu Negriţoiu.

„Fondurile de pensii, ca şi celelalte entităţi supravegheate de ASF, au un cadru de comunicare în care se includ, în misiunea pe care o au prin statutul propriu de funcţionare, iar dacă supraveghetorul constată încălcări ale acestui cadru se autosesizează. Fondurile nu pot avea decât informaţii publice, probabil cei de la NN or fi citit câte ceva prin presă, dar ei trebuiau să intervină doar dacă le era afectat business-ul sau interesele consumatorilor. Nu au făcut acest lucru, au trecut într-un teritoriu care nu e al lor”, a precizat preşedintele ASF, referindu-se la recenta comunicare a NN Pensii potrivit căreia fondurile din Pilonul II ar urma să fie naţionalizate.

Oficialul a mai spus că „acestea sunt regulile pieţei, care trebuie respectate, dacă se va întâmpla şi cu orice alt fond sancţiunile sunt aceleaşi”, fără a menţiona ce sancţiuni ar putea fi aplicate NN Pensii.

În legătură cu eventuala naţionalizare, variantă pe care o exclude, Mişu Negriţoiu a mai precizat că „maximul ce poate să facă decidentul politic este nu să naţionalizeze, ci să contopească fondul administrat privat (Pilonul II de pensii) cu cel public, dar nu au fi niciun beneficiu aici pentru că banii sunt, oricum, tot la stat”.

„Mai mult de 65% din banii Pilonului II sunt plasaţi în titluri de stat, pentru că acestea sunt cele mai sigure plasamente, deci banii sunt tot la stat, doar administrarea este privată. Iar participanţii au garanţia absolută că la pensie vor primi principalul rezultat din contribuţii, cu sau fără un câştig suplimentar”, a spus Mişu Negriţoiu.

Referitor la declaraţiile preşedintelui PSD, Liviu Dragnea, potrivit cărora chiar Mişu Negriţoiu ar fi declanşat scandalul, preşedintele ASF a spus că nu comentează declaraţii politice, precizând totuşi că nu obişnuieşte să „intervină” pentru diverse interese. „Când eram la Cotroceni (n.n.- consilier prezidenţial), eram acuzat că ocup locul degeaba, apoi la ING am avut un cod de conduită şi acum, la ASF, avem norme clare de conduită, avem numai întruniri oficiale care se consemnează, se face minuta fiecărei întâlniri în parte”.

NN Pensii a precizat, miercuri, că scrisoarea trimisă către clienţii săi în legătură cu posibilitatea naţionalizării fondurilor de pensii private nu reprezintă un avertisment, ci un răspuns la solicitările de clarificare venite din partea clienţilor, potrivit unui comunicat transmis miercuri de companie.

„Nevoia acestei informări a venit ca răspuns la solicitările de clarificare din partea clienţilor noştri provocate de discuţiile publice din ultima perioadă cu privire la viitorul sistemului de pensii”, se arată într-un comunicat al NN România.

Fondul de pensii NN şi-a anunţat, marţi, clienţii că în ultimele săptămâni au existat discuţii în spaţiul public privind o eventuală decizie de naţionalizare a fondurilor de pensii private şi le recomandă să se informeze despre contextul pieţei.

Dragnea a spus, de asemenea, că scandalul privind pensiile private ar fi fost provocat de preşedintele ASF, Mişu Negriţoiu, precizând că în perioada următoare va fi declanşată procedura parlamentară de demitere a conducerii ASF.

"În ceea ce priveşte acest scandal, este pornit de la domnul Mişu Negriţoiu, preşedintele ASF, care ştie că, în foarte scurt timp, Parlamentul va demite toată conducerea ASF", a acuzat Dragnea.

Purtătorul de cuvânt al PSD, Adrian Dobre, a precizat, miercuri, că PSD nu a intenţionat şi nu intenţionează să naţionalizeze sistemul de pensii private din România, el arătând că această ştire este falsă, respectiv „fake news”.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici